Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Tesla ωριμάζει ως αυτοκινητοβιομηχανία, όταν φτάνει σε σημείο να είναι ελαφρώς βαρετή. Η ανακοίνωση της κερδοφορίας, που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα, αναμενόταν με μεγαλύτερη ανυπομονησία από ό,τι συνήθως, μετά την πρόσφατη αύξηση της τιμής της μετοχής της. Η εταιρεία του Elon Musk έχει προσθέσει το εκπληκτικό ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ήδη γιγαντιαία κεφαλαιοποίησή της, από τα τέλη Μαρτίου.

Η επιβεβαίωση ότι η Tesla θα αποκτήσει ένα δεύτερο εργοστάσιο στο αμερικανικό έδαφος και δη, στο Ώστιν του Τέξας, είναι σίγουρα κάτι άξιο εορτασμών – ειδικά για τους εργαζόμενους που θα χρησιμοποιήσει εκεί για να κατασκευαστεί το Cybertruck και άλλα προϊόντα της. Το ίδιο ισχύει και για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο καθαρής κερδοφορίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της εταιρείας στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Μασκ κοντά στην 2η δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων

Και όμως, η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές -όπου ο Musk είχε στο παρελθόν αναφερθεί σε “φασιστικά” lockdown και είχε επιτεθεί σε αναλυτές για τις “βαρετές και ηλίθιες” ερωτήσεις τους- προκαλούσε λίγη νύστα. Περιείχε ακόμη και μια μακρά συζήτηση για ασφάλιση και την εκτίμηση που τρέφει ο Musk για το αναλογιστικό επάγγελμα.

Στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, μια τέτοια σταθερότητα αποτελεί επίτευγμα. Οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων πιθανότατα θα υποστούν τεράστιες απώλειες λόγω των πρόσφατων “λουκέτων” σε εργοστάσια και εκθεσιακούς χώρους, ακόμη και αν τα πράγματα  δεν αποδειχτούν τόσο άσχημα, όσο υποδήλωναν οι αρχικοί φόβοι. Αντίθετα, η Tesla ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 104 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, αυξάνοντας τα συνολικά κέρδη της τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα σε 368 εκατομμύρια δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μικρά ποσά όταν μιλάμε για μια εταιρεία που αποτιμάται σε ένα ανεξήγητο πολλαπλάσιο 800 φορών τα επαναλαμβανόμενα κέρδη της (το κλάσμα τιμή/κέρδη ισούται με 800), που της χαρίζει κεφαλαιοποίηση 295 δισ. δολαρίων. 

Τα κέρδη υπερβαίνουν επίσης το 1 δισεκατομμύριο δολάρια των ρυθμιστικών πιστώσεων που η Tesla πούλησε σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων 428 εκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο. Είναι σε θέση να έχει αυτά τα έσοδα, επειδή οι αντίπαλοί της δεν έχουν θέσει στέρεες βάσεις και σταθερή λειτουργία στην κατασκευή αρκετών ηλεκτρικών οχημάτων και πρέπει να αγοράσουν πιστώσεις από την εταιρεία του Musk για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών για τις εκπομπές αερίων. Η Tesla ξέρει ότι αυτή η καλή τύχη δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Σε μια εποχή που ο Musk κατασκευάζει τρία νέα εργοστάσια σε τρεις ηπείρους, τα χρήματα από οποιαδήποτε πηγή είναι ευπρόσδεκτα. Η Tesla λέει ότι ο πακτωλός των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων  σε μετρητά και ισοδύναμα που κατέχει είναι επαρκής για τη χρηματοδότηση της επέκτασής της. Όμως, η άντληση κεφαλαίων θα προκαλέσει μικρή διάβρωση για τους μετόχους, δεδομένου του πόσο διογκωμένη είναι η μετοχή. Οι επενδυτές ίσως και να το καλωσορίσουν.

Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, ωστόσο, δεν θα δώσουν απάντηση σχετικά με το αν η ζήτηση για αυτοκίνητα Tesla αρχίζει να εξαντλείται σε σημαντικές αγορές. Ενώ ο Musk λέει ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, η εταιρεία έχει μειώσει τις τιμές στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα. Η εξήγησή του είναι ότι όσο φθηνότερα είναι τα αυτοκίνητα, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα τα αγοράσουν. Εφ’ όσον η εταιρεία παραμένει “ελαφρώς κερδοφόρα” και αποφεύγει να “χρεοκοπήσει” -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- τότε είναι διατεθειμένος να θυσιάσει μικρό περιθώριο κέρδους για να προωθήσει την ανάπτυξη.  

Η Tesla δεν αναπτύσσεται τόσο πολύ αυτή τη στιγμή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το τεράστιο άλμα στην τιμή της μετοχής της. Τα έσοδα μειώθηκαν 5% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο. Η πανδημία θα έχει δώσει το χτύπημά της, αλλά η Tesla θα αρχίσει πραγματικά να αντεπεξέρχεται στην ονομασία “Big Tech” μόλις τα έσοδά της αρχίσουν να “πυροβολούν” ξανά.

Πηγή: Capital.gr/BloombergOpinion – Του Chris Bryant