Δεκτές γίνονται ήδη αιτήσεις για δύο σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για εργοδότηση ανέργων, με χρηματοδότηση από το NextGenerationEU, εργαλείο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Ανέργων με παροχή ευέλικτων μορφών εργασίας μέσω της τηλεργασίας» και το -πιο στοχευμένο- «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (Not in Education, Employment, or Training NEETs) συνδυασμένο με δίμηνη κατάρτιση».

Το σχέδιο για τηλεργασία

Το Σχέδιο για παροχή κινήτρων για απασχόληση ανέργων μέσω τηλεργασίας αφορά στην επιδότηση μέρους του μισθολογικού κόστους του προσωπικού, ως κίνητρο για τους εργοδότες να προσλάβουν ανέργους που θα εργαστούν με διάφορες μορφές τηλεργασίας.

Η επιδότηση θα παρέχεται για δέκα (10) μήνες συνεχούς απασχόλησης, με υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει την απασχόληση του εργαζόμενου για άλλους δύο (2) μήνες χωρίς επιδότηση. Το ανώτατο όριο χορηγίας ορίστηκε στις €8.600 ανά συμμετοχή στο Σχέδιο. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της παρούσας πρόσκλησης είναι €3.870.000.

Aιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 20/3/24 μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου ή μέχρι ανακοίνωσης για λήξη του Σχεδίου. Τα σχετικά έντυπα υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να αποστέλλονται μόνο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σε μορφή pdf), πριν τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.

Για νέους 15 με 29 ετών

Το Σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην άμβλυνση της ανεργίας στους νέους ηλικίας από 15 μέχρι 29 ετών, οι οποίοι δεν μετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης και στη βιώσιμη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω τοποθέτησης τους σε επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης και απόκτησης εργασιακής πείρας συνδυασμένο με δίμηνη κατάρτιση.

Η χορηγία αθροίζεται σε 14 συνεχόμενους μήνες εργοδότησης και διαχωρίζεται σε δύο μέρη.
Οι πρώτοι δύο μήνες αφορούν την κατάρτιση ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα μήνες αφορούν συνεχή εργοδότηση, με επιχορηγημένη εργοδότηση στους δέκα μήνες ενώ στους δύο μήνες υποχρεωτικής εργοδότησης δεν θα παρέχεται επιχορήγηση.

Το ανώτατο όριο χορηγίας ορίστηκε στις €8.600 ανά συμμετοχή στο Σχέδιο, με επιπρόσθετο ποσό €1.000, που αντιστοιχούν στη δίμηνη κατάρτιση. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της παρούσας πρόσκλησης είναι €7.824.000.

Aιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 20/3/24 μέχρι 31/5/2024. Σε περίπτωση εξάντλησης του ποσού του προϋπολογισμού πριν από τις 31/5/2024, η διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων τερματίζεται με ανακοίνωση στον Τύπο και στην ιστοσελίδα του Φορέα Υλοποίησης.

Τα σχετικά έντυπα υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να αποστέλλονται μόνο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σε μορφή pdf), πριν τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.