Κοφτός ο πολιτικός του λόγος και ίσως αυτό κάποιους να ενοχλεί. Το αποτύπωμά του πάντως είναι καθαρό και ευδιάκριτο.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν περνά απαρατήρητος. Υπηρέτησε ως τεχνοκράτης σε δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς προτού επαναπατριστεί για να υπηρετήσει στην κυπριακή πολιτική σκηνή και επιχειρεί να δοκιμαστεί στον τρίτο θεσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεκδικώντας εκλογή με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.  Πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την  ανάγκη να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό στα πολιτικά πράγματα του πλανήτη.

 Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ασπίδα πάνω από τη χώρα μας, θέλει να γίνουν βήματα μπροστά στα ζητήματα της ασφάλειας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, στο μεταναστευτικό.  

Ο Κ. Πετρίδης τονίζει στο «Φ» πως  στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,  την πολιτική ομάδα στην οποία μετέχει ο ΔΗΣΥ,  θέλουν μια πιο δυνατή Ευρώπη, με δυνατή εξωτερική και αμυντική πολιτική και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό το κόμμα του να διατηρήσει την πρώτη θέση στον κομματικό χάρτη της Κύπρου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

-Σε ένα κόσμο που δοκιμάζεται από συγκρούσεις – Ουκρανία,  Μέση Ανατολή- που έχουν επιπτώσεις στους απλούς πολίτες και μια σειρά από εστίες στις οποίες δεν αποκλείεται να έχουμε εκρήξεις δραματικές, ποιά σημασία δίνετε στην αναμέτρηση για την  ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

-Καίρια η ερώτηση σας. Η γεωπολιτική αστάθεια ειδικά στην γειτονιά μας είναι η μεγαλύτερη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών δεν είναι πια δεδομένη, και τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά. Καθοριστικό θα είναι και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Θα έχουμε μια πιο δυνατή Ευρώπη που μπορεί να προασπιστεί τα σύνορα και τον εαυτό της, να επηρεάζει στην εξωτερική πολιτική ή θα μείνει όπως σήμερα; Είναι γι αυτό που τα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Άμυνας και Ασφάλειας αλλά και οι προσπάθειες για δημιουργία ενός ευρωστρατού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες βασιζόταν αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ και στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση εκλογής Τραμπ οι ΗΠΑ μπορούν να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο. Η δε Κύπρος βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη και επικίνδυνη άκρη, τα σύνορα της Ευρώπης. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θέλουμε μια πιο δυνατή Ευρώπη, με δυνατή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Για να γίνουν αυτά χρειάζονται αλλαγές και ενίσχυση ευρωπαϊκών πολιτικών και θεσμών, και όλα αυτά  συνδιαμορφώνονται και περνούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα ο ρόλος του Κοινοβουλίου θα είναι πιο σημαντικός από πριν και εκεί Κύπρος που αντιμετωπίζει περισσότερα θέματα ασφάλειας από άλλες χώρες, έχει μόνο 6 από τους 705 ευρωβουλευτές.  Άρα οι κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν περισσότερη ευθύνη και είναι σημαντικό να εκπροσωπείται από δυναμικούς ευρωβουλευτές, γνώστες των θεμάτων, που πιστεύουν στην ενίσχυση της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και όχι να αντιτίθεται όπως η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στην οποία βρίσκεται το ΑΚΕΛ ή κάποιες ευρωσκεπτικιστικές ομάδες της άκρας δεξιάς.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε αδυναμίες στη διαχείριση κρίσεων και παρουσιάστηκε να είναι ουραγός των ΗΠΑ σε διεθνείς συρράξεις και κρίσεις. Έχετε εξήγηση γιατί δεν καταφέρνει να είναι ένας αυτόνομος πυλώνας  στο διεθνές πολιτικό σκηνικό που να παίζει μεταξύ δύσης και ανατολής;

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική ούτε κοινή πολιτική ασφάλειας, ούτε ευρωστρατό. Θεσμικά είναι ακρωτηριασμένη άρα εκ των πραγμάτων θα είναι ουραγός χωρίς καν μια ενιαία φωνή. Σε αυτά τα θέματα είναι ακόμη μια χαλαρή συνεργασία 27 κρατών και όχι ομοσπονδία.  Δεν έχει ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση που θα της έδινε αυτή την ευκαιρία. Αν τα κράτη μέλη έδιναν περισσότερη κυριαρχία σε τέτοια θέματα στην ΕΕ τότε η ΕΕ θα μπορούσε να μετεξελιχθεί από ουραγό σε  πρωταγωνιστή. Για την Κύπρο είναι πιο σημαντικό να προχωρήσουν αυτά τα θέματα λόγω του μεγέθους, της γεωγραφικής μας θέσης, και της κατοχής. Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή ασπίδα αλλά για να την έχουμε θα πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές θα συζητηθούν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

-Η ΕΕ προφανώς και είναι αναγκαίο να πάει ένα βήμα πάρα κάτω. Υπάρχει η βούληση αλλά και οι προσωπικότητες που να σηκώσουν το βάρος για να γίνει αυτό το βήμα;

-Τέτοια βήματα είναι δύσκολα. Η Αριστερά – και δεν μιλώ τόσο για τους σοσιοδημοκράτες αλλά για την ομάδα που ανήκει το ΑΚΕΛ- είναι πάντα εναντίον, το ίδιο συνήθως και η άκρα δεξιά. Τους ενώνει ο αντιευρωπαϊσμός σε κάθε βήμα που θα δώσει περισσότερη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν φυσικά και εύλογες ανησυχίες και από άλλους για την απώλεια του βέτο. Είναι ένα πολυσύνθετο θέμα που αγγίζει την ουσία της ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι όμως πιο επίκαιρο από ποτέ και θα είναι από τα κύρια θέματα συζήτηση και πολιτικών στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

-Οι Βρυξέλλες αφουγκράζονται τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τα θέλω  των Ευρωπαίων πολιτών για να διαμορφώνουν τις πολιτικές  τους;

-Κάποτε ναι αλλά πολλές φορές όχι. Ένα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά της Κομισιόν για το οποίο έχει κατακριθεί είναι ότι σταδιακά συν το χρόνο έχει μετατραπεί σε ένα υπερκεντρωμένο γραφειοκρατικό όργανο μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Σε κάποιο βαθμό αυτό ισχύει, το ξέρω από μέσα, μην ξεχνάτε ότι δούλεψα εκεί για χρόνια. Αλλά είναι εδώ που το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Παράδειγμα, η πρόσφατη καταψήφιση νομοθεσιών που έθεταν υπεραισιόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες όμως θα έπλητταν τεράστια και δυσανάλογα με το όφελος τους ευρωπαίους αγρότες, αγροτική πολιτική και καταναλωτές.  Βασικά έθετε στο εδώλιο την αγροτική παραγωγή. Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκει ο ΔΗΣΥ, η Επιτροπή απέσυρε σειρά πολιτικών και προτάσεων, να αρχίσει ένας νέος διάλογος ούτως ώστε να γίνουν πιο κατανοητές οι ανησυχίες, απόλυτα εύλογες κατ εμένα, των ευρωπαίων αγροτών. Άρα το Κοινοβούλιο είναι ο κύριος χώρος που μπορεί να μεταφέρει και να μετατρέψει σε πολιτικές τις ανησυχίες και τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών, που μπορεί να μην λαμβάνονται τόσο υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Επιλέξατε να διεκδικήσετε θέση «στρατιώτη» στην Ευρωβουλή και ενεργό πολιτική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ποιές στοχεύσεις;

-Ο ευρωβουλευτής είναι ενεργή πολιτική δράση και στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο. Ο ευρωβουλευτής εκπροσωπεί τους Κύπριους και πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί τους αλλά και με το κόμμα του. Η Ευρώπη δεν είναι μια τρίτη χώρα, και τον ευρωβουλευτή δεν τον «στέλλουμε στην Ευρώπη», τον αφήνουμε να μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Τα πλείστα που γίνονται εδώ ξεκινούν από εκεί, το 80% των νομοθεσιών. Η στόχευση μου είναι να συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά στην πολιτική όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, σε μια δύσκολη περίοδο και για την Ευρώπη και για την Κύπρο. Ήμουν παρών στα δύσκολα στο παρελθόν ευελπιστώ ο κόσμος να με κρατήσει παρών και τώρα.

Η ακροδεξιά στο μεταναστευτικό κάνει ρητορεία και δεν δίνει λύσεις

– Στο μεταναστευτικό, που είναι ζήτημα που «καίει» τη χώρα μας και τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για τις χώρες πρώτης εισδοχής μεταναστών. Τι δέον γενέσθαι;

-Το μεταναστευτικό είναι μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια αποτυχία που οδηγεί σε αμφισβήτηση της ίδιας της ΕΕ και της δημιουργεί υπαρξιακά θέματα. Το Μεταναστευτικό σύμφωνο που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά μικρό, αφού μετά από 9 χρόνια συζητήσεων κατέληξαν ότι η αλληλεγγύη, δηλαδή η μετεγκατάσταση αιτητών ασύλου από χώρες τις πρώτης γραμμής όπως  Κύπρος, δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική από τα άλλα κράτη μέλη. Οι χώρες που θα επιλέξουν να μην υποδεχθούν μετανάστες αναλογία πληθυσμού τί τους αναλογεί θα πληρώνουν 20,000 ευρώ το άτομο στην χώρα υποδοχής.  Ικανοποιητικό; Όχι. Καλύτερο από τί ισχύει σήμερα; Ναι. Τί δεον γενέσθαι; Η λύση είναι ευρωπαϊκή και πρέπει να υπάρξει συνέχεια και νέα μέτρα όπως:

  1. Σύμφωνο επιστροφών με τις αφρικάνικες αλλά και ασιατικές χώρες. Καμία παροχή βοήθειας, ανθρωπιστικής η αναπτυξιακής δεν πρέπει να δίνεται από την ΕΕ σε χώρες που δεν έχουν συμφωνία για επιστροφές. Η Ε.Ε είναι ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας σε αυτές τις χώρες ενώ έχει καταργήσει τους δασμούς για τα προϊόντα τους. Η μεγαλύτερη αδυναμία της Κύπρου αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών είναι η αδυναμία στις επιστροφές αφού οι πλείστες χώρες δεν δέχονται πίσω τους υπηκόους τους.
  2. Ενδυνάμωση της Frontex και τριπλασιασμός του δυναμικού της ούτως ώστε να φτάσει τα 30,000 άτομα με σύγχρονο εξοπλισμό με αυξημένες αρμοδιότητες στη φύλαξη συνόρων αλλά και αποκλειστική αρμοδιότητα της επιστροφές.
  3. Συνεργασία με ασφαλείς τρίτες χώρες για φιλοξενία και αίτηση αιτήσεων ασύλου στο έδαφος τους, αντί στην Ε.Ε.

Τα πιο πάνω είναι ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις οποίες μάλιστα υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην ΕΕ και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα.

– Θα συμφωνείτε ότι το μεταναστευτικό είναι το ισχυρό χαρτί των ακροδεξιών δυνάμεων στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.  Όπως και η ακρίβεια. Ο αντίλογος ποιος είναι;

-Η ακροδεξιά στο μεταναστευτικό κάνει ρητορεία και δεν δίνει λύσεις. Και σε πολλά σημεία ταυτίζεται με την άκρα αριστερά στην οποία πανήκει και το ΑΚΕΛ. Για παράδειγμα και οι δύο είναι εναντίον της μετεγκατάστασης αιτητών ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και οι δύο καταψήφισαν το νομοσχέδιο στην Ευρωβουλή. Το ίδιο και με την ακρίβεια. Ακριβώς η ίδια ρητορική από άκρα αριστερά και άκρα δεξιά. Φωνές χωρίς λύσεις. Περισσότερα επιδόματα, περισσότερα λεφτά στην αγορά. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η περεταίρω αύξηση του πληθωρισμού, η αποδυνάμωση του νομίσματος, και η χρεοκοπία του κράτους. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ως αντίλογο να προτάσσουμε περισσότερο λαϊκισμό, επειδή περί λαϊκισμού πρόκειται, αλλά πρέπει να μιλάμε ορθολογιστικά και να εξηγούμε στον κόσμο, έστω και αν γινόμαστε ολιγότερον αρεστοί. Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή με αυτή την λογική πορεύτηκα, και είναι ένας από τους λόγους που δεν είμαι αρεστός  σε κάποιους,  ότι ουδέποτε χάιδευα αυτιά. Αλλά έφερα αποτελέσματα. Τα προβλήματα είναι δύσκολα και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα – Αν όχι ο ΔΗΣΥ τότε τι;

– Ο ΔΗΣΥ οδεύει στις ευρωεκλογές με ανοιχτές τις πληγές από τις προεδρικές εκλογές, με διακύβευμα προφανώς την διατήρηση της πρωτιάς στον κομματικό χάρτη. Εφικτός ο στόχος; Ή τα βαρίδια και οι φυγόκεντρες τάσεις θα κάνουν τη ζημιά;

-Είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος, και καταδεικνύεται και δημοκοπικά. Ο ΔΗΣΥ πέρασε και περνά την πιο δύσκολη στιγμή από την ίδρυση του. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις για κάποιο διάστημα, κάποιοι να νοιώθουν απογοητευμένοι. Αλλά όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η μάχη πρέπει να δοθεί εκ των έσω και όχι με μεμψιμοιρίες και μοιρολατρίες. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Γιατί αν όχι ο ΔΗΣΥ τότε τί;

-Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία για τον ΔΗΣΥ και τα στελέχη του, η πρώτη θέση στον κομματικό χάρτη; Ποια σημασία μπορεί να έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον απλό κύπριο πολίτη;

-Κοιτάξτε, πρώτα απ’ όλα αν έλθει πρώτο το ΑΚΕΛ σίγουρα θα φιγουράρουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Θα είμαστε η μόνη χώρα που την πρωτιά θα έχει κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Της πιο μικρής από της 8 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της ευρωσκεπτικιστικής αριστεράς των ανοικτών συνόρων και των κουμμουνιστικών οικονομικών πολιτικών, που θεωρείται σχεδόν γραφική πολιτική ομάδα στην Ευρώπη. Το ΕΛΚ , η ομάδα στην οποία ανήκει ο ΔΗΣΥ είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, θέλει μια πιο δυνατή Ευρώπη, που να μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της και να ευημερεί, που μπορεί να παράγει πολιτικές. Για μένα γι’ αυτό είναι σημαντικό να έλθει πρώτος ο ΔΗΣΥ.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές ήταν πάντα χαλαρή και η πολυπλοκότητα της διπλής αναμέτρησης- με τα πολλά ψηφοδέλτια για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης-  δεν λειτουργεί υπέρ της αύξησης του ποσοστού που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Γιατί ένας πολίτης να πάει στις κάλπες;

-Ο Αριστοτέλης είναι ότι ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικό ζώο. Οι ευρωεκλογές είναι οι πλέον πολιτικές εκλογές που κρίνουν την στάση μας για τα πιο σημαντικά θέματα όπως αυτά που συζητήσαμε πριν, που καθορίζουν το μέλλον και την ασφάλεια εμάς και των παιδιών μας. Αν δεν πας να ψηφίσεις απλά αποφασίζουν γι αυτά άλλοι για σένα. Λέω τα αυτονόητα νομίζω, αλλά έτσι το βλέπω.

-Και γιατί ένας πολίτης να σταυροδοτήσει εσάς;

-Κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος είναι το πόσο ασχολήθηκα με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν μπω στην πολιτική. Και τα δύο μου πτυχία αφορούν τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δούλεψα προενταξιακά στην Κύπρο για την εναρμόνιση μας με το κοινοτικό κεκτημένο, ήμουν μέλος της εθνικής επιτροπής προετοιμασίας για υιοθέτηση του ευρώ. Με την ένταξη μας, ήμουν ανάμεσα στους λίγους Κύπριους που μετά από πανευρωπαϊκές εξετάσεις προσληφθήκαμε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μόνιμοι υπάλληλοι της. Στις Βρυξέλλες, υπηρέτησα για 6 χρόνια. Μετά ως Υπουργός δέκα χρόνια εκπροσωπούσα την Κύπρο στο Συμβούλιο Υπουργών, στο δεύτερο πολιτικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή υπηρέτησα τους δύο από τους τρεις πολιτικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και ευελπιστώ να υπηρετήσω και στον τρίτο. Ξέρω την ΕΕ, είμαι γνώστης των θεμάτων, ξέρω κόσμο εκεί. Από όπου και αν εργάστηκα είχα αποτελέσματα με τελευταίο τη διαχείριση της πανδημίας και τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία ήταν από τα καλύτερα στην ΕΕ. Πήραμε τα εύσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν πιστεύει ο ψηφοφόρος ότι αυτή η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, σε συνδυασμό με την ειλικρίνεια και τον δυναμισμό θα είναι επωφελής, τον καλώ να με τιμήσει με τη ψήφο του.