Λίγοι αλλά εκλεκτοί ενθυμούνται τη Μίκα Δαυλού. Ο Δημήτρης Πιερίδης σίγουρα είναι ένας εξ αυτών αφού σε δικό του πάρτι η χυμώδης ντεμπιτάντ  γνώρισε τον Εβραίο χρυσοχόο Σόλομον Μπέρκοβιτς. Ο έρωτάς τους στεγάστηκε σε ένα οροφοδιαμέρισμα της λεωφόρου Μάντισον, με συγκλονιστική θέα στο πάρκο, εκεί όπου διαμένει και η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον όποτε επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη. «Εάν δεν συνέβαιναν όλα αυτά τα αδιανόητα, τώρα θα κάναμε κοζερί με τη Μίκα» σκεφτόταν η χήρα καθώς βούλιαζε σε μια βαθιά μελαγχολία. Από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα, το περασμένο Σάββατο ήταν ενδεχομένως η δυσκολότερη ημέρα…
 
Η Mica Davlos Berkowitz, ως φιλανθής και φιλότεχνος, είχε προσκαλέσει την παλιά της φιλενάδα στην έκθεση τής σούπερ γιαγιάς της τέχνης Yayoi Kusama, τα εγκαίνια της οποίας ήταν προγραμματισμένα το Σάββατο, 9 Μαΐου, στο New York Botanical Garden. «Αλλά ιδού τα χάλια μου» κλάφτηκε η χήρα στην Ευγενία την Καλαμαρού. Αντί να τρώω brunch στο Café Sabarsky, τρώω στη μάπα την Master Chef Κυπαρίσσι». «Μη γίνεσαι μελοδραματική, θα πας του χρόνου». «Στην ηλικία μου δεν έχω χρόνο για άλλο πόνο, για άλλα δάκρυα δεν έχω πια καιρό…». «Καλέ εδώ η Kusama, 91 ετών και προγραμμάτισε την έκθεση για την άνοιξη του ‘21». «Αυτό δεν μου λέει κάτι. Και ο Λυσσαρίδης έκλεισε τα 100. Από μια ηλικία κι έπειτα η ζωή μοιάζει με μια αιωνιότητα και μια μέρα. Η σχετικότητα του χρόνου μάνα μου…» φιλοσόφησε την παλιοκατάσταση η Ιουλία και ζήτησε από τη Ρωσίδα να της ετοιμάσει ένα gin and tonic. 
 
Η επιστροφή της άσωτης έγινε την περασμένη Κυριακή, μια επίσης δύσκολη ημέρα για την Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον. Κάθε χρόνο, στη γιορτή της μητέρας, είναι δύσθυμη καθώς την κατατρύχει το παρελθόν της. Ο Ουίλσον της το είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελε παιδιά και αυτή συγκατένευσε. Κοσμοπολίτικα ταξίδια, ακριβά ψώνια, βραβευμένα εστιατόρια, μια ζωή που επέπλεε στον αφρό του καμπανίτη… «Και τώρα τι; Θα έρθει η Michelin να μου φτιάξει χαμομήλι;» συλλογιόταν, μια γυναίκα μόνη σε κείνο το τεράστιο σπίτι. Τότε ακριβώς εμφανίστηκε η Σβετλάνα Αλεξάντροβα, με τη «Μάνα» του Μαξίμ Γκόρκι υπό μάλης. «Είστε η μάνα που δεν έχω» είπε δειλά και της έδωσε το βιβλίο. «Αυτό Σβέτα λέγεται συναισθηματικός εκβιασμός» της απήντησε, καθώς δεν μπορούσε να ξεχάσει ότι η Ρωσίδα την εγκατέλειψε για τον μαχητή της πρώτης γραμμής. «Ο Μάριος με απατά με μια μαχήτρια της δεύτερης γραμμής». «Το ζώον!». «Ναι, με μια νυχού ονόματι Λίτσα». «Και νυχού και Λίτσα; Να επιστρέψεις χρυσό μου. Σε συγχωρώ!». 
 
Ο ιστορικός συμβιβασμός εορτάστηκε στο Zoom με afternoon drinks και πολιτικό σχολιασμό. Η Καλαμαρού, ένεκα των κονέ της με την Πινδάρου, βρέθηκε γι’ ακόμα μια φορά στο στόχαστρο των υπολοίπων. «Να πεις στον δικό σου στο κόμμα, να διαμηνύσει στο Προεδρικό πως η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον λέει να τον μαζέψουν τον φαρμακοτρίφτη όσο είναι ακόμα καιρός». «Μα μια κουβέντα παραπάνω είπε ο κύριος Νουρής» τόλμησε να ψελλίσει η άλλη. «Σαν να μην μας έφτανε που από τον εγκλεισμό έγινε το ηθικόν μας αθλιότατον, πρέπει να  ανεχτούμε και το παιδί θαύμα της εκπομπής του Φρίξου Πετρίδη να μας ειρωνεύεται; Άκου “δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη όλοι να έγιναν υπεραθλητές και όλοι να θέλουν να πάνε κολύμπι!». Το μόνο που έμεινε είναι να αναβιώσει ο Νουρής τον νόμο περί τεντιμποϊσμού και να κουρεύει τον κόσμο με την ψιλή για να μάθει να φέρεται. Έλεος πια μ’ αυτούς που μπλέξαμε!». Πιο έξαλλη η Ιουλία δεν υπήρξε ξανά. Σε ζωντανή σύνδεση τουλάχιστον…
 
«Είδατε σπίτι ο Γιωργάκης;» παρενέβη η εξαδέλφη Ευφημία Παλαιολόγου Τσαμπά, ώστε να αποφορτίσει κάπως την ατμόσφαιρα. Όλες φυσικά είχανε δει τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Richard Quest του CNN από το σπίτι του στον Μαραθώνα. Η θέα στον Ευβοϊκό ήταν μαγική… «Όχι σαν κάποιους δικούς μας» σχολίασε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. Δεν χρειαζόταν βεβαίως να εξηγήσει σε ποιους «δικούς μας» αναφερόταν. Η ζωντανή σύνδεση με τον Άντρο Κυπριανού, στις αρχές της καραντίνας, όπου δέσποζε στο back round κάτι σαν ρολόι-χταπόδι-αράχνη έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο συλλογικό υποσυνείδητο. 
 
Με τούτα και με κείνα οι κυρίες χαλάρωσαν αρκετά ώστε να πουν και κάτι ανάλαφρο. Το viral βίντεο με την παρουσιάστρια από τη Θεσσαλονίκη σε ρεσιτάλ υστερίας για το αντισηπτικό, έκλεψε όπως ήταν φυσικό τις εντυπώσεις. «Ενώ η δική μας Ελπίδα Ιακωβίδου μετέτρεψε την πανδημία σε γιορτή χαράς και στυλιστικού ξεφαντώματος» είπε η χήρα. Κι έσπευσε να εξηγήσει στις ανυποψίαστες φίλες της ότι η εν λόγω Κυπραία παρουσιάστρια στο νέο τρέιλερ της εκπομπής της βάφει τα νύχια κόκκινα, σετάρει μάσκα επίσης κόκκινη και ξεχύνεται στους δρόμους έτοιμη να εκδικηθεί το Infotainment. «Το ΡΙΚ ανακοινώνει ότι από τις 17 Μαΐου επιστρέφει στη σταδιακή κανονικότητά του» ενημέρωσε την ομήγυρη η Καλαμαρού. «Εμένα, πάλι, γιατί αυτό μου ακούγεται ως απειλή;» συμπλήρωσε προβληματισμένη η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον και ζήτησε από τη Ρωσίδα ένα τζιν ακόμα.
 
 
 
Φιλελεύθερα, 17.5.2020.