To Top
10:08 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Πυρά» Οικολόγων για βαν - Πώς απαντά το ΔΗΚΟ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • «Πυρά» Οικολόγων για βαν - Πώς απαντά το ΔΗΚΟ
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2020, 4:08 μμ
Άγρια κόντρα ξέσπασε τις τελευταίες ώρες, μετά και από μία ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, στην οποία ασκεί έντονη κριτική σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Για «ατυχέστατη τοποθέτηση» κάνει λόγο το ΔΗΚΟ, που ζητά απολογία εκ μέρους του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Περδίκη.
 
Στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι έκαναν λόγο για «περίεργη άρνηση από ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα του κατασκοπευτικού βαν και λοιπών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων», ενώ γίνεται επίσης λόγος και για «άτυπη συμφωνία της συγκάλυψης που πρέπει να σπάσει».
 
Την εγγραφή του θέματος στη Βουλή στηρίζει και το Κίνημα Αλληλεγγύη. 
 
Αυτούσια η ανακοίνωση των Οικολόγων
 
Ο εντοπισμός και η κατάσχεση του κατασκοπευτικού κλειστού ημιφορτηγού τύπου VAN εταιρείας  ισραηλινών συμφερόντων στη Λάρνακα και δη οι πληροφορίες που φέρουν τις κυπριακές αρχές να έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας αυτής για παράνομες παρακολουθήσεις ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στην κυπριακή κοινωνία. Οι πληροφορίες ποικίλουν όσο αφορά στη χρήση του VAN και των δεδομένων που φαίνεται να ανέκτησε η ιδιωτική εταιρεία μέσω των παρακολουθήσεων. Η περίπτωση της απόκτησης των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών μέσω της παρακολούθησης των συστημάτων του αεροδρομίου Λάρνακας αξίζει ιδιαίτερης διευκρίνησης. Την σοβαρότητα του θέματος ενισχύει και το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή για διερεύνηση της υπόθεσης.
   
Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως με την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων οφείλει να εγγράψει το εν λόγω θέμα και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στις έρευνες για την εν λόγω υπόθεση, ποιες νομοθεσίες έχουν παραβιαστεί από τις εργασίες που διενεργούσε το VAN εντός Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.
 
Δυστυχώς η πλειοψηφία των βουλευτών ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ αρνούνται την εγγραφή του θέματος. Καλούνται τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί της εισήγησης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
 
Αυτή η άτυπη συμφωνία της συγκάλυψης πρέπει να σπάσει. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων. Όχι μόνο των Οικολόγων.
 
ΔΗΚΟ: Ο κ. Περδίκης οφείλει να απολογηθεί για την ατυχέστατη τοποθέτηση του για το θέμα του κατασκοπευτικού βαν
 
«Η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν τελεί υπό διερεύνηση από την Αστυνομία και με βάση την καθιερωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, αποφεύγεται η εγγραφή και η συζήτηση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, θέματος για το οποίο εκκρεμεί ποινική υπόθεση, έτσι ώστε να μην συντρέχει ο κίνδυνος, η Βουλή να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης», είναι η απάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος.
   
Το ΔΗΚΟ διαμηνύει σε έντονο ύψος πως «ο κ. Περδίκης γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει, πως αυτή είναι η νενομισμένη πρακτική που ακολουθείται από όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και οφείλει να απολογηθεί για την ατυχέστατη τοποθέτηση του».
 
Αλληλεγγύη: Επιβεβλημένη η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου
 
Υποστηρίζουμε την εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων για άμεση εγγραφή του θέματος του κατασκοπευτικού βαν και συζήτηση του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
 
Θεωρούμε ότι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά προσωπικά δεδομένα και την πιθανή παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών, είναι επιβεβλημένη.
 
Ο διορισμός ανεξάρτητου ποινικού ερευνητή από την Γενική Εισαγγελία για να διερευνηθεί η υπόθεση, είναι επαρκής ένδειξη για την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης όχι μόνο του Νομοθετικού Σώματος, αλλά ολόκληρου του κυπριακού λαού.
 
Εάν το κατεστημένο του τόπου επιθυμεί να πετύχει άτυπη συμφωνία κουκουλώματος αυτής της υπόθεσης, η Αλληλεγγύη και πάλι θα βρίσκεται απέναντι του, υπερασπιζόμενη Αρχές, Αξίες και την πλήρη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.
 
Νέα απάντηση Οικολόγων:
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα - για λόγους που δεν κατανοούμε - εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία βάλλει κατά του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη σε προσωπικό επίπεδο και ύφος. Φαίνεται να έχει ενοχληθεί το ΔΗΚΟ γιατί με σημερινή μας ανακοίνωση το καλέσαμε να αλλάξει θέση στο ζήτημα του κατασκοπευτικού βαν και να συναινέσει στην εξέταση του θέματος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο από ιδιωτικές εταιρείες με ιδιαίτερη αναφορά στο ισραηλινό κατασκοπευτικό βαν,  τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με τέτοιου είδους εταιρείες.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, λυπούμαστε που χρειάστηκε να ανακαλύψουν  ανύπαρκτη «κοινοβουλευτική πρακτική» για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
 
Για να μην πάμε μακριά, όταν πρόσφατα η Βουλή εξέταζε το θέμα των κατά συρροή δολοφονιών γυναικών δεν υπήρχε σε εξέλιξη ποινική έρευνα;
 
Το θέμα των ιδιωτικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων είναι ένα μείζον θέμα που αφορά ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν στο σκοτάδι τη Βουλή και τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την κοινωνία.  «Ξεχάστε το» μας λένε, «πάμε παρά πέρα».
 
Και η ζωή συνεχίζεται...
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...