To Top
09:26 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΚΣ ΟΑΣΕ: Αντέκρουσε τουρκικούς ισχυρισμούς η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΚΣ ΟΑΣΕ: Αντέκρουσε τουρκικούς ισχυρισμούς η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
  20 Φεβρουαρίου 2020, 4:06 μμ  
Άρχισαν σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της 19ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του  Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).
 
Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου αντέκρουσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς δια στόματος του επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας κ. Nabi Avci, περί της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να συνεχίσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο προς υπεράσπιση δήθεν των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και της χώρας του. Η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι μπορεί η Τουρκία να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, η ουσία όμως παραμένει ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και πλήττει την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Ο Τούρκος βουλευτής σχολίασε προηγούμενη παρέμβαση του Ειδικού Αντιπρόσωπου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για τη Μεσόγειο, Γάλλου βουλευτή κ. Pascal Allizard, ο οποίος στηλίτευσε την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, του διεθνούς εθιμικού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Εξάλλου, η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου,  ενημέρωσε το Προεδρείο της Συνέλευσης και τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών για τις  πιο πρόσφατες δραστηριότητές της υπό την ιδιότητα της Ειδικής Αντιπροσώπου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
 
Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ως  εκ των κύριων ομιλητών σε Σεμινάριο της Σλοβακικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ στη Μπρατισλάβα, τον Οκτώβριο 2019, σχετικά με νόμο που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας για την καταπολέμηση του φαινομένου των εικονικών εταιρειών. Εξαίροντας τη συμβολή τέτοιων πρωτοποριακών νομοθεσιών στην ενίσχυση της εταιρικής διαφάνειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι το Σεμινάριο αποτελεί παράδειγμα του πώς ο ΟΑΣΕ μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
 
Η κα Χαραλαμπίδου ενημέρωσε, επιπλέον, για τα αποτελέσματα  επισκέψεών της στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τις οποίες επιβεβαίωσε το σημαντικό έργο και τη δέσμευση αυτών των θεσμών στην καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και την ετοιμότητά τους για ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΚΣ ΟΑΣΕ.
 
Η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ.ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αναφέρθηκε τέλος στην πιο πρόσφατη συμμετοχή της ως εκ των κύριων ομιλητών στην 1η Προπαρασκευαστική Συνάντηση του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, την περασμένη Δευτέρα. Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε το ρόλο που μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, μέσω της υιοθέτησης νομοθεσιών που να αντανακλούν διεθνείς καλές πρακτικές, αλλά και μέσω αυστηρού κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή της, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη διοργάνωση στην Κύπρο  Διεθνούς Συνεδρίου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το οποίο θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, τον προσεχή Μάιο.  Το έργο της κας Χαραλαμπίδου εξήραν τόσο ο Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. George Tsereteli όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Roberto Montella, κατά την παρουσίαση των εκθέσεών τους ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Συνέδριο στην Κύπρο.
 
Εξάλλου, η Μόνιμη Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα τροπολογία της κας Χαραλαμπίδου για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, η οποία αντικαθιστά την τήρηση σειράς προτεραιότητας με βάση τη χρονολογική σειρά υποβολής Επιπρόσθετων Ψηφισμάτων στο ίδιο θέμα, με μια πολιτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στη Μόνιμη Επιτροπή.   
 
Πηγή: Philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...