Στα βαθιά εισέρχεται η συζήτηση σε σχέση με την πρόταση του Δήμου Λεμεσού για δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου εντός της θάλασσας, στην περιοχή της Ακταίας Οδού. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη από την Τεχνική Επιτροπή που καταρτίστηκε για το θέμα του Μουσείου, στην οποία μαζί με τον Α’ Αρχιτέκτονα και στην παρουσία του Δήμου Λεμεσού θα συζητηθούν τα διάφορα τεχνικά θέματα και θα μελετηθούν λεπτομέρειες, ούτως ώστε να ληφθεί και πολιτική απόφαση.

Σε τοποθετήσεις επί του θέματος κατά την επίσκεψή του στη Λεμεσό την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, σημείωσε πως από μέρους του δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή κώλυμα να κατασκευαστεί Μουσείο εντός της θάλασσας νοουμένου, όπως τόνισε, να είναι λογικό το κόστος. «Ο δήμαρχος μάς ανέφερε ότι το κόστος δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα προνοούσε η κατασκευή Μουσείου σε χερσαίο χώρο», ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος. Είπε ακόμη πως ο κ. Νικολαΐδης τους παρέδωσε κάποιες λεπτομέρειες και στατιστικά για το κόστος της επίχωσης.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί σύσκεψη από την Τεχνική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Δήμο, τα Δημόσια Έργα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Μεταφορών και τον με τον Α’ Αρχιτέκτονα όπου θα ζητηθούν όλα τα τεχνικά δεδομένα, μελέτες αλλά και το κόστος της κατασκευής ενός Αρχαιολογικού Μουσείου εντός της θάλασσας. Ο Υπουργός επεσήμανε πως εάν το κόστος κατασκευής του Μουσείου εντός της θάλασσας είναι λογικό, τότε όπως είπε, είναι ανοικτό το έδαφος προς υλοποίηση. «Θέλω να γνωρίζω το κόστος για μπορούμε να πάμε στο υπουργείο Οικονομικών να πάρουμε έγκριση εάν θα προχωρήσουμε». Θα πρέπει να γίνει, όπως εξήγησε, σημείωμα έργου κτλ., ενώ σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον δήμαρχο, το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ερωτηθείς για κάποιους υπηρεσιακούς οι οποίοι κάνουν λόγο για αυξημένο κόστος, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «την πολιτική δεν την αποφασίζουν οι υπηρεσιακοί». Σημείωσε για άλλη μια φορά πως η επιλογή για αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού είναι μια οικονομικά ασύμφορη λύση. Όπως είπε, το κόστος είναι στα 15 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να υπογράψει μια τέτοια πράξη. «Ή θα βρεθεί χώρος χερσαίος για να κάνουμε Μουσείο, ή κάπου αλλού», είπε καταληκτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Δήμου Λεμεσού παρουσιάστηκε στις 28 Μαρτίου 2022 σε σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο, ενώπιον του κ. Καρούσου, στην παρουσία εκπροσώπων του ΕΒΕΛ, ΕΤΑΚ, Τμήματος Αρχαιοτήτων και Δημόσιων Έργων. Για τη συγκεκριμένη πρόταση υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα διαφωνίες από τοπικούς φορείς αλλά και παράγοντες της Λεμεσού.