Οι άμεσες ενέργειες των αρμοδίων του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 2018, αλλά και η κάθετη μείωση της επισκεψιμότητας, λόγω της πανδημίας την τελευταία τριετία, συνέβαλαν στο να βελτιωθεί κατά πολύ σήμερα η κατάσταση αναφορικά με το σπάνιο φυτό Cistanche phelypaea στο νησάκι Γερόνησος ανοιχτά του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, σε σημείο που να θεωρείται ότι ουσιαστικά εξέλειπε ο κίνδυνος του αφανισμού του.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι πλέον το σπάνιο αυτό φυτό θεωρείται ως διασωθέν, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε οι αρμόδιες κρατικές και περιβαλλοντικές αρχές προχώρησαν σε συνεχή παρατήρηση, καταγραφή και επεμβατικά μέτρα όπου κρίθηκε αναγκαίο, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας του μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο φυτού. Ενισχυτική των προσπαθειών αυτών ήταν, έστω και από “σπόντα” η παντελής ανθρώπινη απουσία από την περιοχή κατά το 2020 ελέω πανδημίας που σύμφωνα με τους ειδικούς επέτρεψε την άνευ προβλημάτων ανάπτυξη του πληθυσμού του σπάνιου αυτού είδους της χλωρίδας του τόπου μας.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τμήματος Δασών, που αποκάλυψε το θέμα, από τον Μάιο του 2018, το προς εξαφάνιση φυτό είναι το Cistanche phelypaea, του οποίου ο πληθυσμός είχε μειωθεί δραματικά εξαιτίας των αρχαιολογικών εργασιών όλα αυτά τα χρόνια από τις αρχαιολογικές αποστολές που ανασκάπτουν το νησάκι. Την αρνητική αυτή εξέλιξη εντόπισαν λειτουργοί του τμήματος σε επιτόπια επίσκεψη τους στις 3 Μαίου 2018, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο πληθυσμός του φυτού είναι πλέον εξαιρετικά μικρός και κινδυνεύει με εξαφάνιση από την Κύπρο.

 

 

 

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι η Γερόνησος έχει κηρυχθεί σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα», είναι μέρος του δικτύου Φύση 2000 και χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικός βιότοπος. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Δασών ζητούσε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως κατά τις επόμενες μεταβάσεις στο νησάκι αρχαιολόγων για ανασκαφές, ενημερώνεται ώστε να τους συνοδεύει και να υποδεικνύει χώρους που δεν πρέπει να επηρεασθούν ώστε να μην επηρεασθεί η βιωσιμότητα του σπάνιου φυτού.

Τον χρόνο που ακολούθησε την αποκάλυψη του προβλήματος, όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές αρχές ήταν σε συνεχή διαβούλευση πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση και να απομακρυνθεί οποιαδήποτε περίπτωση επιδείνωσης της. Η σημασία που αποδόθηκε και τα μέτρα που λήφθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, έχει σύμφωνα με τους αρμόδιους βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση, σε βαθμό που να μην θεωρείται ορατή η απειλή εξαφάνισης του πια.