Με μια ανακοίνωση η οποία κινείται στο «ναι μεν αλλά», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), έδωσε χθες στα κράτη μέλη της ΕΕ το πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. 

Στην ανακοίνωση του, η οποία στάλθηκε άτυπα στα κράτη μέλη αργά χθες βράδυ, το ECDC, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό, επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση της ανοσίας σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, οι μεταμοσχευμένοι και οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες, θέση η οποία διευκολύνει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών (μεταξύ αυτών και της Κύπρου), στη λήψη σχετικών αποφάσεων ή στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ήδη λάβει. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά επαρχία και ηλικιακή ομάδα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος. Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον προτεινόμενο εμβολιασμό». 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα» και προσθέτει, «ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων, των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές». Σε τέτοιες περιπτώσεις, «η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι τρόφιμοι κέντρων μακροχρόνιας περίθαλψης».

Η ανακοίνωση του ECDC εκδόθηκε αφού μέχρι και χθες αργά το απόγευμα τα κράτη μέλη ασκούσαν πιέσεις για την έκδοση σύστασης από την ΕΕ. Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται βεβαίως η σχετική σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ενδεχομένως να εκδοθεί και σήμερα. 

Σε εθνικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ετοιμάζεται να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τη σχετική πρόταση του, η οποία είχε ετοιμαστεί κατόπιν συστάσεων των Κυπρίων επιστημόνων από νωρίς χθες το πρωί. 

Εάν η πρόταση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα εγκριθεί από το Υπουργικό, η τρίτη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί στις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ανάλογα με τις συστάσεις των επιστημόνων, δηλαδή σε άτομα άνω των 65 ετών, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις καθώς και σε επαγγελματίες Υγείας. 

Αρχή θα γίνει, από τους οίκους ευγηρίας και άλλες δομές οι οποίες φιλοξενούν ηλικιωμένους και υπερήλικες και η ενισχυτική δόση θα χορηγείται στα άτομα που συμπληρώνουν έξι μήνες από την ημέρα λήψης της δεύτερης δόσης με εξαίρεση τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, τα οποία θα λαμβάνουν τη δόση σε διάστημα ενός μηνός από τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Πέθανε και δεύτερος ασθενής του καρδιολόγου

Στο μεταξύ, χθες, τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασε και δεύτερος ασθενής του καρδιολόγου ο οποίος κατηγορείται ότι εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ο 41χρονος, Χρίστος Θεοδούλου, άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Λίγα λεπτά πριν τη διασωλήνωση του είχε αποκαλύψει ότι αν και ήταν καταχωρημένος στο σύστημα εμβολιασμών, δεν είχε εμβολιαστεί και κατείχε πλαστό πιστοποιητικό, το οποίο εξέδωσε ο γιατρός του. 

Ο 41χρονος αφήνει πίσω του δύο παιδιά και τη σύζυγο του και ο θάνατος του από την πρώτη στιγμή χθες έγινε γνωστός με αναρτήσεις μελών της οικογένειας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είχε εισαχθεί και τρίτος ασθενής του ίδιου γιατρού, η δράση του οποίου διερευνάται από την Αστυνομία.