Εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου διοργανώνει την Πέμπτη 9 Μαΐου το Βιβλιοτρόπιο στη Λεμεσό, θέλοντας να αναδείξει την αξία του λόγου του, αλλά και να υπομνήσει για άλλη μια φορά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στη λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλεί στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο τον τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά, τον στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου και τον συγγραφέα και μελετητή του έργου του Ελευθερίου Σταύρο Καρτσωνάκη, για να καταθέσουν τη δική τους οπτική στο έργο του, μέσα από την πολύχρονη προσωπική σχέση που είχαν με τον Μάνο Ελευθερίου.  

Το μουσικό σκέλος του αφιερώματος με τίτλο «Μάνος Ελευθερίου – Άξιος Λόγου» έχει αναλάβει ο μαέστρος Νεοκλής Νεοφυτίδης. Σ’ αυτό συμμετέχουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Γιώργος Ιωάννου όπως και οι μουσικοί Κωνσταντίνος Μακαρίτης, Κώστας Αποκίδης και Γιώργος Σπύρου.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Με τους στίχους και τον λόγο του διαμόρφωσε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Ελευθερίου, όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. Η σχέση του με τη γλώσσα δεν περιορίστηκε στη στιχουργική.

Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, καθώς και μυθιστορήματα. Η επαφή του με τη λογοτεχνία και τη γλώσσα υπήρξε πολύπλευρη και πολυσχιδής. Με ισχυρές λογοτεχνικές καταβολές, ο στιχουργικός και πεζογραφικός του λόγος, πάντοτε προσιτός, αλλά ενίοτε καυστικός και σαρκαστικός, επηρέασε ουσιαστικά τις επόμενες γενιές δημιουργών.

  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Πέμπτη 9 Μαΐου, 8.30μ.μ. rialto.com.cy

Φοίβος Δεληβοριάς – Τραγουδοποιός

Γεννήθηκε στην Καλλιθέα της Αθήνας το 1973. Έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη. Το 1989 πηγαίνει τραγούδια του στον Μάνο Χατζιδάκι, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει από τον «Σείριο» ο πρώτος προσωπικός του δίσκος “Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ”. Από τότε έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει μία σειρά δίσκων που τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς, με έντονα προσωπικό ύφος, ιδιαίτερη, εξομολογητική στιχουργική και διαρκώς ανανεώσιμο ήχο. Χτίζοντας μια τραγουδοποιητική γλώσσα εντελώς δική του, τραγουδώντας την καθημερινότητα με άμεσο και ποιητικό τρόπο, καταγράφει την πορεία και την ιστορία της γενιάς του, δημιουργώντας διαχρονικές ιστορίες που μας αφορούν όλους. Είναι επίσης υπεύθυνος για μία σειρά πρωτότυπων και πολύ επιτυχημένων live παραστάσεων και συναυλιών μέσα στα χρόνια, σε κάποιες από τις οποίες συνεργάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς από διάφορες περιοχές της Τέχνης.

Οδυσσέας Ιωάννου – Στιχουργός

Ο Οδυσσέας Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πέρασε από σχολείο, Πανεπιστήμιο, ωδείο, στρατό, για να καταλήξει στο ραδιόφωνο, κάνοντας καθημερινή εκπομπή επί 22 χρόνια, 6-8 το απόγευμα, στον “902 Αριστερά στα FM” και στον “Μελωδία 99.2”, του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 2000 έως το 2010. Γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1986. (“Μουσική”, “Ένα”, “VOX”, “Μετρό”, “OZ”, “Ήχος”, “Μελωδία”, “Δίφωνο”, “Ριζοσπάστης”, “Αυγή”, “Καθημερινή”). Έχει εκδώσει δύο βιβλία, μία συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Κέδρος, το 1999, με τίτλο “Ζει το κορίτσι του fruit punch;” και “Κέρματα“, το 2004, από τις εκδόσεις Ιανός με κείμενα και χρονογραφήματα δημοσιευμένα στο περιοδικό “Μετρό” και την “Καθημερινή της Κυριακής”. Έχει συνεργαστεί ως στιχουργός τραγουδιών με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτο Πασχαλίδη, Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιώργο Ανδρέου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστο Θηβαίο, Μίνωα Μάτσα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστα Λειβαδά, Βασίλη Λέκκα, Μάριο Φραγκούλη, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζούδιαρη, Γιάννη Κούτρα, Γιώργο Μεράντζα, Ρίτα Αντωνοπούλου κ.ά. Σήμερα, αρθρογραφεί στην “Καθημερινή”, το “Protagon.gr” και το “Δίφωνο”.

Σταύρος Καρτσωνάκης – Συγγραφέας, μελετητής

Ο Σταύρος Kαρτσωνάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989 έως σήμερα. Παράλληλα, ως μελετητής, ερευνητής και συλλέκτης δίσκων, ελληνικής και ξένης μουσικής, τις τελευταίες δεκαετίες ασχολήθηκε – μεταξύ άλλων – ιδιαίτερα με το έργο του Νίκου Γκάτσου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες και στο διαδίκτυο.

Νεοκλής Νεοφυτίδης – Συνθέτης

Συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής. Από το 1996 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά με τον Πέτρο Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό Ωδείο Λεμεσού και είναι διπλωματούχος πιάνου και θεωρητικών (Trinity College of Μusic). Επίσης σπούδασε βιολί με τον Παναγιώτη Στυλιανού (Grade 8/Royal School of Music). Διετέλεσε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Το 2001 αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Μουσικολογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται παράλληλα ως συνοδός πιανίστας στη Σχολή χορού Ιζαντόρα Ντάνκαν στον Βύρωνα και ως καθηγητής πιάνου.

Έργα του (μεταξύ άλλων): «Ύμνος Παγκόσμιας Γυμνασιάδας» (Α’ βραβείο /Κύπρος 1993), «Ο θαυμαστός κόσμος του Καραγκιόζη» (έργο για την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) Α’ βραβείο και χρηματικό έπαθλο/2000). Το έργο δέχτηκε τα εγκωμιαστικά σχόλια των μελών της κριτικής επιτροπής (ανάμεσα σε άλλους οι Σταύρος Ξαρχάκος, Λουκάς Καρυτινός, Στέφανος Βασιλειάδης), «Μπαλάντα των νεκρών παιδιών» (έργο για φωνή και 14 όργανα/ συμμετοχή στον Α’ Διαγωνισμό Σύνθεσης του κέντρου Μεσογειακής Μουσικής/2003), «Κύπρος ένα μωσαϊκό των αιώνων» (συμμετοχή στον Διαγωνισμό Σύνθεσης για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας/2010-11). Το ευρύτερο συνθετικό του έργο περιλαμβάνει έργα για σόλο όργανα, για κουαρτέτο και κουϊντέτο εγχόρδων, για κουϊντέτο πνευστών, για διάφορα μικτά σύνολα, για ορχήστρα εγχόρδων και συμφωνική ορχήστρα, χορωδιακά, τραγούδια-μελοποιημένη ποίηση, διασκευές κ.ά.

Μαργαρίτα Ζορμπαλά – Τραγουδίστρια

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά είναι δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία στην πολύχρονη καριέρα συνεργάστηκε κυρίως με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι. Έχει στο ενεργητικό της πάνω από είκοσι προσωπικούς δίσκους. Από το 1993 ζει μόνιμα στην Κύπρο.

Γιώργος Ιωάννου – Μουσικός

Ο Γιώργος Ιωάννου έκανε από ηλικία 10 ετών μαθήματα κλασικής κιθάρας. Ακολούθησε μουσικές σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε με άριστα πτυχίο Θεωρίας και Σολφέζ στη Μουσική, καθώς και πτυχίο ελαφρού τραγουδιού.

Συνεργάστηκε με εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού μουσικού στερεώματος, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, η Σοφία Βόσσου, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης κ.ά. Διετέλεσε επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής στο «Θέατρο Ένα» (Λεμεσός), ενώ παράλληλε επιδόθηκε στη μουσική επιμέλεια πολλών θεατρικών παραστάσεων και συνεργάστηκε με μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Κύπρο με την ιδιότητα του μουσικού/ερμηνευτή. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις και βραβεία (International MusicFestival “Universetalent”, 3ο βραβείο, καλύτερο τραγούδι, ως στιχουργός).

Κωνσταντίνος Μακαρίτης – Μουσικός

Γεννημένος στη Λεμεσό, ο Κωνσταντίνος Μακαρίτης εργάζεται στον καλλιτεχνικό χώρο της Κύπρου ως φλαουτίστας, συντονιστής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής «ΤρακΑρτ», διαχειριστής του πολιτιστικού χώρου «Πλεύσις» στη Λεμεσό και βοηθός μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Μέσα Γειτονιάς.

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με τους Γιώργο Νταλάρα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Διονύση Σαββόπουλο, Μίλτο Πασχαλίδη και πολλούς άλλους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και τραγουδιστές του μουσικού θεάτρου.

Κώστας Αποκίδης – Μουσικός

Ο Κώστας Αποκίδης είναι κιθαρίστας / παιδαγωγός / συνθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε το 1981 στη Λεμεσό. Σπούδασε στο Κονσερβατόριο και στην Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Σόφιας (Βουλγαρία) με πτυχίο και μεταπτυχιακό στην κλασική κιθάρα. Ενεργός μουσικός από το 1997 συμμετέχει σε συναυλίες και φεστιβάλ σε Κύπρο και εξωτερικό.

Συμμετοχές σε φεστιβάλ: World Music Festival, PAFOS 2017 με το κιθαριστικό σύνολο ”Acordes Guitar Ensemble’’ και την Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φεστιβάλ Φέγγαρος , στη 14η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο 10ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στο Δουβλίνο, όπως επίσης και στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στο ”Limassol Acoustic Festival” με δικές του συνθέσεις. Με το ” Acordes Guitar Ensemble” έλαβε μέρος στην 5η Θερινή Ακαδημία κλασσικής κιθάρας «ΑΡΙΩΝ» στη Λέσβο.

Παρακολούθησε MasterClass από τον διεθνούς φήμης συνθέτη και κιθαρίστα LEO BROWER.

Σημαντικότερες συνεργασίες: ” 9 Ιουλίου” σε μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, με μαέστρο τον ίδιο, σε Κύπρο και Ελλάδα (Ηρώδειο) με τους Γιώργο Νταλάρα, Κύρο Πατσαλίδη, Κώστα Χατζηχριστοδούλου, και το φωνητικό σύνολο ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Με τον Σταύρο Ξαρχάκο, Ηρώ Σαΐα, Ζαχαρία Καρούνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μίλτο Πασχαλίδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Μάριο Φραγκούλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Παντελή Θαλασσινό και άλλους.

Το 2018 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ».

Γιώργος Σπύρου – Μουσικός

Ο Γιώργος Σπύρου είναι μουσικός και παίζει μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο και εμφώνιο. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα συνθετών και καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.