Για 18η χρονιά φιλοξενείται στο Θέατρο Ριάλτο το Φεστιβάλ Μουσικών του Κόσμου Κύπρου, που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει τη δουλειά και συνέργειες καλλιτεχνών και σχημάτων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Το Rialto World Music Festival, που φιλοξενείται ολόκληρο τον Ιούλιο στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, έχει στόχο να διευρύνει και να αναπτύξει τις σχέσεις ανάμεσα σε μουσικούς αλλά και το κοινό με αυτό το είδος της μουσικής.

Όπως κάθε χρόνο, προτεραιότητα δίνεται στη προτεραιότητα στη στήριξη της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής με το line-up να περιλαμβάνει πέντε σχήματα με άξονα την Κύπρο κι ένα από τη Γερμανία, που παρουσιάζουν από τις 14 μέχρι τις 30 Ιουλίου αυθεντική και πρωτότυπη μουσική με αντικείμενο τις Μουσικές του Κόσμου (World Music).

  • Λεμεσός, Πλατεία Ηρώων, 14, 19, 22, 24, 26 & 30 Ιουλίου, 9μ.μ. Είσοδος ελεύθερη

Η αρχή γίνεται στις 14 Ιουλίου με το διεθνές τρίο του Μιχάλη Κουλουμή, που παρουσιάζει για την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά «Music for Shepherds and Sultans» που περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις, εμπνευσμένες από την κληρονομιά της κλασικής οθωμανικής μουσικής, καθώς και από μελωδίες και τραγούδια της Κύπρου. Αποτελείται από τους Μιχάλη Κουλουμή (βιολί, φωνή), Τρίσταν Ντρίσενς (ούτι) και Μίριαμ Ενσίνας (κρουστά, dilruba, πιθκιαύλιν).

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου τοπολυβραβευμένο διεθνώς σχήμα, επηρεασμένο από την κυπριακή παράδοση και τη μουσική της περιοχής Monsieur Doumani , δημιουργεί μια ιδιαίτερη, ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Παρουσιάζει υλικό από τους τέσσερις δίσκους του, καθώς και καινούργια ακυκλοφόρητα κομμάτια. Αποτελείται από τους Αντώνη Αντωνίου (τζουράς, φωνητικά, ηλεκτρονικά), Δημήτρη Γιασεμίδη (τρομπόνι, φλάουτο) και Άντη Σκορδή (κιθάρα, λούπες).

Monsieur Doumani

Το Σάββατο 22 Ιουλίου οι Rumba Attack συνθέτουν δική τους πρωτότυπη ορχηστρική μουσική σε ύφος Flamenco- Rumba, ένα πολύ ξεχωριστό μουσικό συνονθύλευμα με ακούσματα και ήχους από τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα. Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Λύρας (κιθάρα), Μέμνων Αρέστης (κιθάρα) και  Σάββας Θωμά (κρουστά & φωνή).

Rumba Attack

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνουν οι Gaba Project και ο Νικόλας Τρύφωνος. Το σχήμα παρουσιάζει δικές του συνθέσεις και μοιράζεται με τους θεατές νέα ηχοχρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό του handpan, της λύρας και του κοντραμπάσου. Παρουσιάζει επίσης διασκευές μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου. Συμμετέχουν οι Βασίλης Βασιλείου (handpan, κρουστά), Χριστίνα Πολυκάρπου (λύρα) και Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο).

Ακολουθεί την Τετάρτη 26 Ιουλίου το σχήμα του κιθαρίστα και συνθέτη Οδυσσέα Τουμαζου, που παρουσιάζει παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις από τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Origins». Με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, οι συνθέσεις του αντλούν επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου. Συμμετέχουν οι Μάριος Μενελάου (κοντραμπάσο), Βασίλης Φιλίππου (κρουστά, φωνή) και Οδυσσέας Τουμάζου (συνθέσεις, κιθάρα).

Origins Trio

Την Κυριακή 30 Ιουλίου το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το σχήμα Whiskydenker από τη Γερμανία, με τη μουσική παράσταση «Pogo Swing Teadance». Χάλκινα πνευστά και ντίσκο; Γερμανική ποίηση και τζαζ; Ορχήστρα τσίρκου και πανκ; Δύσκολο να αποτυπωθεί το είδος της μπάντας αυτής που ανεβάζει τη διάθεση, συνενώνοντας λάτρεις του ροκ εν ρολ, του σουίνγκ και της τζαζ. Αποτελείται από τους μουσικούς Φλόριαν Βέσε (φωνητικά, τρομπέτα), Νταβίντ Ριάνιο Μολίνα (μπάντζο), Όλιβερ Ζάαρ (σαξόφωνο tubax) και Φίλιο Ρίτμανσπεργκερ (τύμπανα).

Whiskydenker

* Το φετινό Φεστιβάλ αφιερώνεται στη μνήμη της αγαπημένης συνεργάτιδας του Θεάτρου, Αγγελίνας Νικολαΐδου. Εμπνευσμένη και καταξιωμένη μαέστρος, η Αγγελίνα φώτισε την πορεία πολλών νέων ανθρώπων και ανέδειξε γενναιόδωρα δημιουργούς και έργα.