Συνολικά, 37 ταινίες από 14 χώρες θα προβληθούν στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού & Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival). 

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου, με παράλληλη διαδικτυακή προβολή μέσα από την πλατφόρμα eventive.com, στοχεύοντας στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου και των άλλων συμμετεχουσών χωρών, μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ, με θεματολογία που εμπίπτει στο τρίπτυχο αρχαιολογία- εθνογραφία- ιστορία.

Το φεστιβάλ διοργανώνει και φέτος ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός AEI Audiovisual Forum, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Από φέτος καθίσταται διεθνές και διαγωνιστικό, προνοεί δηλαδή χρηματικά έπαθλα στα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ έπειτα από αξιολόγηση των μελών διεθνούς κριτικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν 10 ταινίες από την Κύπρο (ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές παραγωγές), εννέα από την Ελλάδα και τέσσερις από τη Βρετανία, ενώ με δύο ταινίες συμμετέχουν η Τουρκία, η Ιταλία και η Χιλή και με μία ταινία η Ουκρανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρουμανία, ο Καναδάς και η Βουλγαρία. Επίσης, παράλληλα με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ σε φυσικό χώρο, θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής προβολής των ντοκιμαντέρ ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στους ενδιαφερομένους εντός κι εκτός των συνόρων της Κύπρου, να παρακολουθήσουν τις ταινίες και να συμμετέχουν στις συζητήσεις μέσω της εφαρμογής live streaming. 

Ανάμεσα στις προβολές, είναι και η νέα ταινία του καταξιωμένου Φίλιππου Κουτσάφτη «Ζάκρος», που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο Μουσείο του Λούβρου και εκκινεί από την ανασκαφή του τέταρτου μινωικού ανακτόρου από τον σπουδαίο Νικόλαο Πλάτωνα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Παπαγεωργίου εκτιμά ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αναγνώρισης του AEI Film Festival, το οποίο πλέον θεωρείται ισότιμο και ανταγωνιστικό των υπολοίπων διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ αρχαιολογικού, ιστορικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος κι έχει λάβει την πιστοποίηση (EFFΕ Label 2021-23) για την ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού. 

Μάλιστα, το ΑΕΙ Φεστιβάλ περιλαμβάνεται στον ιστότοπο των διεθνώς αναγνωρισμένων κινηματογραφικών φεστιβάλ που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη θεματολογία. 

Διαγωνιστικό μέρος

Για το φετινό AEI Film Festival έχει συσταθεί διεθνής κριτική επιτροπή -με πρόεδρο τον διάσημο συγγραφέα, καθηγητή ιστορίας και σκηνοθέτη Δρ. Πέδρο Ολάγια. Μέλη είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών Ματθαίος Φραντζεσκάκης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ Φώκαιας Ντέμπορα Σεμέλ Ντεμιρτάς, ο σκηνοθέτης και καθηγητής κινηματογράφου Ντέιβιντ Χαντς και η Κύπριασκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Πάφου, Σύλβια Νικολαΐδου.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ και θα απονέμουν τα εξής χρηματικά έπαθλα: 

  • Το Βραβείο ΡΙΚ ύψους €1000, για την Καλύτερη Ταινία
  • Το Ειδικό Βραβείο AEI ύψους €300 για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού ή Ιστορικού περιεχομένου. 
  • Επιπλέον, προνοείται η απονομή βραβείων για τις εξής κατηγορίες: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σεναρίου, Μνήμης – Κύπρος 1974. 

Το τελευταίο βραβείο θα απονεμηθεί σε ντοκιμαντέρ κυπριακής παραγωγής που θα καταφέρει να  αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να προάγει την ειρηνική επανένωση της Κύπρου. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η τελετή τιμητικής βράβευσης του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου για το συνολικό του έργο, τη συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας της Κύπρου. 

Το μη Διαγωνιστικό μέρος 

Στο μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν αξιόλογα ντοκιμαντέρ ξένων και Κύπριων δημιουργών καθώς επίσης τέσσερα ειδικά αφιερώματα η προβολή των οποίων θα ακολουθείται από συζήτηση. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα για την Χοροεσπερίδα του κινηματογράφου «ΕΛΛΑΣ» Στροβόλου, που έγινε τον Οκτώβριο του 1959. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα – ιστορικό ερευνητή Δρ. Χρύσανθο Χρυσάνθου

Το ειδικό αφιέρωμα στο εκπαιδευτικού προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, για το οποίο θα μιλήσει, μετά την προβολή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. 

Το BCEFF, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ από τον Καναδά, συστήνεται στο κοινό του ΑΕΙ μέσα από μια ειδική παρουσίαση διάρκειας 15 λεπτών. H παρουσίαση θα παρέχει μια επισκόπηση της αποστολής, της προσέγγισης και της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των δύο Φεστιβάλ, του BCEFF και του ΑΕΙ. Στα πλαίσια της παρουσίασης, θα παρουσιάσει μια περιβαλλοντική ταινία μικρού μήκους που συμπυκνώνει την αφοσίωσή μας στα περιβαλλοντικά θέματα και την επιστημονική ακρίβεια στον κινηματογράφο. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμβιωτική σχέση θα μπορούσε να ενισχύσει την ποικιλομορφία του προγραμματισμού μας και να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, διευκολύνοντας τις εκδηλώσεις του AEI στον Καναδά και διευρύνοντας το παγκόσμιο αποτύπωμα του φεστιβάλ. 

Τέλος ένα αφιέρωμα στο κυπριακό κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του κινήματος από την κυπριακή κοινωνία.

Οι παράλληλες δράσεις  

Κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, θα διαδραματίζονται παράλληλες δράσεις που θα απευθύνονται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα.

Θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική έκθεση που θα προβάλει στιγμιότυπα από τα φετινά εργαστήρια κινηματογραφικής/ οπτικοακουστικής παιδείας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», και βεβαίως τα πολύ δημοφιλή βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 χρονών με θεματολογία γεωλογικού, αρχαιολογικού και αστρονομικού περιεχομένου. 

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου, με την απονομή των βραβείων και με μουσικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί από το κυπριακό χορωδιακό σχήμα Amalgamarion Choir

Το AEI Film Festival πέρα από τα σύνορα της Κύπρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το ΑΕΙ Φεστιβάλ ταξιδεύει στο Καστελλόριζο. Θα συμμετάσχει στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Beyond Borders», με τον Σταύρο Παπαγεωργίου να διατελεί και μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, με την προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «ΚΙΝΥΡΑΣ: ΙΕΡΕΥΣ ΚΤΗΛΟΝ ΑΦΟΡΔΙΤΑΣ» και με μια παρουσίαση προς Ελλαδιτες και ξένους επαγγελματίες του κινηματογράφου που θα παρευρίσκονται στο Καστελλόριζο με θέμα «Η Κύπρος ως ελκυστικός κινηματογραφικός προορισμός και ευκαιρίες για διεθνείς συμπαραγωγές».  

Πρόθεση των διοργανωτών, είναι επίσης η περαιτέρω επέκταση των συνεργειών του ΑΕΙ Film Festival με φεστιβάλ από χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στην Κύπρο και ανήκουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος, ενώ εδραιώνεται παράλληλα και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τον παιδικό/ νεανικό κινηματογράφο, καθώς και με την κινηματογραφική παιδεία, όπως οι CIFEJ και ECFA.

Οι φίλοι του Φεστιβάλ μπορούν να ενημερώνονται για το πλήρες πρόγραμμα από την επίσημη ιστοσελίδα του aei-filmfestival.org και τις σελίδες του στο Facebook και το Instagram.