Ατομική έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας του Φάνου Αβούρη με τίτλο «Κάτω από τον Ορίζοντα: Από τον Ακάμα στον Απόστολο Ανδρέα» φιλοξενεί από τις 28 Ιουλίου η γκαλερί Exhibit8 στη Λεμεσό.

Μέσα από την καταγραφή του κυπριακού υποθαλάσσιου τοπίου, οι φωτογραφίες του Φάνου Αβούρη αναθεωρούν τα όρια του χρόνου και του χώρου. Με κοινό παρονομαστή την ιδέα του ταξιδιού, η έκθεση παρουσιάζει μια σύγχρονη περιήγηση σε τόπους όπως ο Ακάμας, η Κερύνεια, και η Αμμόχωστος.

Οι ίδιοι τόποι αποτελούν αφορμή για ένα ταξίδι στον χρόνο που καλεί το κοινό να περιηγηθεί στις αναμνήσεις και την προσωπική μυθολογία του Αβούρη για τις θάλασσες της Κύπρου, αλλά και να ακολουθήσει την ιστορία της ελεύθερης κατάδυσης μέσα στους αιώνες. Τα τελευταία χρόνια ο Αβούρης αφιέρωσε το φωτογραφικό του έργο στην εξερεύνηση των περιοχών που καταδυόταν ο παππούς του μέχρι το 1974.

  • Λεμεσός, καλερί Exhibit8 (25212171). Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Ιουλίου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 26 Αυγούστου. Επιμέλεια: Ελεάννα Αβούρη. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σόνια Φωτίου

Τόπος ανεξερεύνητος αλλά με επιτακτική παρουσία στην ανθρώπινη ζωή, η θάλασσα αποτελεί πεδίο κοινών συμβολισμών και ταυτόχρονα ένα είδος ρευστού μνημείου στο οποίο προσωπική και συλλογική ιστορία συνυφαίνονται. Ξεκινώντας από μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη της πρακτικής και των μέσων της ελεύθερης κατάδυσης, η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες εντυπωσιακών υποβρύχιων τοποσήμων της κυπριακής ακτογραμμής.

Οι εικόνες του βυθού που απαθανατίζει ο Φάνος Αβούρης συνομιλούν με το κοινό σ’ένα συγκινησιακά φορτισμένο πλαίσιο που αποτυπώνει την απώλεια, τη νοσταλγία και τα ερωτήματα που άφησε πίσω της η εισβολή του 1974. Άλλοτε πάλι εστιάζουν στα ίχνη που δημιουργεί η μακραίωνη ανθρώπινη δραστηριότητα στη θάλασσα, καθώς και στην ίδια την απόλαυση της εξερεύνησης ενός απέραντου υποβρύχιου κόσμου.

Στην έκθεση η εμπειρία της ελεύθερης κατάδυσης και η φωτογραφία ως εικαστικό μέσο μετατρέπονται τελικά σε εργαλεία πλοήγησης απέναντι σε μύχια ερωτήματα. Πώς οικειοποιούμαστε το απέραντο; Πώς συγκρατούμε στη μνήμη μας το διαρκώς μεταβαλλόμενο; Πώς αιχμαλωτίζεται το ρευστό στοιχείο;

Ο Φάνος Αβούρης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1991 και κατάγεται από το χωριό Καραβάς στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας και τη Ζάκυνθο. Ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση από  νεαρή ηλικία και κατά τα έτη 2015 και 2022 ήταν μέλος της ομάδας που διοργάνωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης υπό την αιγίδα της AIDA INTERNATIONAL. Απαθανατίζει τον βυθό από το 2014 και έχει βραβευθεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ είναι μόνιμος εκθέτης στο Limassol boat show. Τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε το φωτογραφικό του έργο στην εξερεύνηση των περιοχών που καταδυόταν ο παππούς του μέχρι το 1974.

* Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Άριστος Αριστείδου, ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης των περιοδικών Cyprus yachting & To Ψάρεμα και τα Μυστικά του και διοργανωτής του Limassol boat show.