Ομιλία του φιλοξενούμενου Ιρλανδού καλλιτέχνη Πολ Ο’ Νιλ διοργανώνει το NeMe Arts Centre στη Λεμεσό.

Η φιλοξενία εντάσσεται στο πλαίσιο του European Media Art Platform (EMAP).

Επεκτείνοντας το συνεχιζόμενο έργο του που εστιάζεται στην περίπλοκη σχέση της Ιρλανδίας με τους πολλούς πολυεθνικούς τεχνολογικούς γίγαντες, ο Πολ Ο’ Νιλ θα παρουσιάσει την έρευνα που πραγματοποίησε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο NeMe.

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει ερωτήσεις και ιδέες που αφορούν την ψηφιακή κυριαρχία, τις τεχνολογίες τα στρατιωτικά Internet of Things, την ουδετερότητα, και άλλα συναφή θέματα. Θα παρουσιάσει μια επισκόπηση της έρευνας και της πρακτικής που τεκμηριώνει την επικοινωνιακή υποδομή της Κύπρου, τοποθετώντας τις τρέχουσες φιλοδοξίες της ως περιφερειακού τεχνολογικού κόμβου μέσα σε ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες και αποικιακές κληρονομιές.

Αυτή η έρευνα αναπτύχθηκε σε μια σειρά από έργα τέχνης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Φρανκ Σουίνι.

Το «we’re all going to make it» περιλαμβάνει ένα πειραματικό βίντεο κι έναν «αντιχάρτη» της διαδικτυακής υποδομής της Κύπρου. Τόσο τα έργα, όσο και η έρευνα που τα πληροφορούν, προσφέρουν μια κριτική στον τεχνο-σολουσιονισμό και τον ντελουσιοναλισμό τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ιρλανδία, ενώ θέτουν ερωτήματα για το πώς οι δικτυωμένες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο βιώσιμο, διαφανή και ανθεκτικό.

  • «we’re all going to make it»: Λεμεσός, NeMe Arts Centre, Παρασκευή 7 Ιουλίου 7:30μ.μ. neme.org