Οι μαθητές πρωτοπόρησαν και απέδειξαν σε  όλους, μικρούς και μεγάλους, ότι οι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις μπορούν δεόντως να είναι επιτυχημένες. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Λυκείου Αˊ Εθνάρχη Μακαρίου Γ της Πάφου (Νικόλας Κουρουνάς, Διονύσης Σμίλας, Παύλος Κουτσουρίδης, Νικόλας Πολιτίδης, Κατερίνα Χριστόφορου, Μαρία Αΐδινίδου και Ευτυχία Παστελλίδου) εφάρμοσαν τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης και δημιούργησαν μια μαθητική επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, την οποία ονόμασαν “Students to Care”.

Οι μαθητές αναγνωρίζουν ότι οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα και σε έναν υγιή πλανήτη,   καθώς και ότι εν λόγω στόχοι αποτελούν στόχους για να «αλλάξουμε  τον κόσμο μας», όπως καταγράφεται και στην ιστοσελίδα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. [1] Το μότο των μαθητών, αξιοθαύμαστο, «για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να τον δούμε αλλιώς».

Το προϊόν  των μαθητών,  είναι η δημιουργία εντυπωσιακών πρωτοποριακών πινάκων έργων τέχνης, “Diamond Painting” με μοναδικό σκοπό, την οικονομική ενίσχυση της Παιδοογκολογικής μονάδας του Μακάριου Νοσοκομείου.

Αξιοθαύμαστο ότι οι μαθητές έλαβαν στο σύνολο τρία  βραβεία στο πλαίσιο διαγωνισμών μαθητικής επιχείρησης του 2024.

Τα  δύο βραβεία τα έχουν λάβει από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Junior Achievement  Κύπρου, που είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Junior Achivement, του μεγαλύτερου στον κόσμο μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην εκπαίδευση μαθητών/τριών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της εργασιακής ετοιμότητας και χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων, μέσα από εξειδικευμένα βιωματικά προγράμματα.

Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μαθητική Επιχείρηση», που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.Στο πρόγραμμα αυτό, οι  μαθητές  μαθαίνουν πώς να μεταφέρουν μια επιχειρηματική πρόταση από το στάδιο της ιδέας στην πραγματικότητα και έχουν πρακτική εμπειρία στη διαχείριση μιας πραγματικής επιχείρησης, από το σχηματισμό ομάδας, την άντληση κεφαλαίων, την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, την ανάπτυξη προϊόντων, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις έως την εκκαθάριση της εταιρείας. Σκοπός είναι ο σχεδιασμός και η παραγωγή ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, που να ανταποκρίνεται σε προσδιορισμένες κοινωνικές ανάγκες, να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και να διακρίνεται από καινοτόμα χαρακτηριστικά.[2]

Συγκεκριμένα, πήραν το βραβείο “Best Stand Award”, κατά την εμπορική έκθεση τους στο Mall of Cyprus στις  4 Απριλίου 2024, καθώς πήραν την υψηλότερη βαθμολογία από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή.

Επίσης πήραν το  βραβείο “ Best Selling Award”, στον τελικό διαγωνισμό του προγράμματος Μαθητικής Επιχείρησης του  Junior Achievement Κύπρου στις  26 Απριλίου 2024,  καθώς είχαν τις περισσότερες πωλήσεις Παγκύπρια (στο σύνολο €4.101).

Επιπλέον, κέρδισαν σε Ανοιχτό Διαγωνισμό στο 2ο Youth Tech Fest Κύπρου στις 20 Απριλίου 2024. Η κριτική επιτροπή περιλάμβανε ανώτερους εκπροσώπους από το European Schoolnet (Βρυξέλλες), τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επιχειρήσεις της Κύπρου και διεθνείς εκπαιδευτές STEAM. To Youth Tech Fest επιβραβεύει μαθητές σχετικά με τομείς δημιουργικότητας, καινοτομίας, τεχνολογίας καθώς και επιχειρηματικότητας.  Αξιόλογο ότι το  Youth Tech Fest, άρχισε σαν ιδέα από την Κύπρο και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο[3].

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα του Junior Achivement  Κύπρου και του  Youth Tech Fest  Κύπρου διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Αξιοσημείωτο ότι οι μαθητές συνάντησαν κατόπιν πρόσκλησης, τον Αξιότιμο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό μέγαρο στις 12 Απριλίου 2024. Τους μαθητές συνόδευσε η Γενική Διευθύντρια του  Junior Achievement  Κύπρου,  κυρία Αντιγόνη Κομοδίκη, οι καθηγήτριες τους,  κυρία Μαρία Βρυώνη και κυρία Άννα Γεωργιάδου καθώς  και  εγώ,  η Μέντορας τους, Νίκη Χριστοφή.

Ο κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης κατέγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μεταξύ άλλων ότι «η ζωντάνια τους, η οπτική τους για το μέλλον, το πάθος τους για την καινοτομία και η κοινωνική τους ευαισθησία μας δείχνουν τον δρόμο».[4]

Επίσης, το Junior Achievement  Κύπρου δημοσίευσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  μεταξύ άλλων ότι «η πρωτοβουλία και η δέσμευσή τους είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας»[5].

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές και να τους συμβουλέψω να παραμείνουν ως έχουν,  καθώς  απέδειξαν ότι όντως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, μέσω της προσφοράς  για τον συνάνθρωπο. Οι μαθητές αυτοί έχουν τις δυνατότητες και μπορούν  να  είναι οι ηγέτες του αύριο, σε ένα κόσμο πιο ευημερούντα.

Ταυτόχρονα,  θα ήθελα να συγχαρώ τις καθηγήτριες τους, κυρία Μαρία Βρυώνη καθώς και την κυρία Άννα Γεωργιάδου που είναι παράδειγμα προς μίμηση προς τους μαθητές, καθώς τους δίδαξαν ότι κέρδος αποτελεί και το κοινωνικό κέρδος.

Επίσης θερμά συγχαρητήρια στο  Junior Achievement  Κύπρου και στο Youth Tech Fest Κύπρου για τις υπέροχες διοργανώσεις.

Νίκη Χριστοφή

Μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ

Μέντορας σε θέματα Επιχειρηματικότητας


[1] https://unric.org/el/17-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%83/

[2] https://jacyprus.org/el/%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7/

[3] https://www.youthtechfest.com/

[4] https://www.instagram.com/p/C5qmyZCiQnD/?igsh=dXRyYzYxNjcwYXJw&img_index=1

[5]https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=868880761918619&id=100063901089813&rdid=vXCWYCbYyXAk1U1t