Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά επιμένει στις ακραίες, παράλογες και παράνομες θέσεις της. Έθεσε, ξανά, στην κ. Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ την αξίωση της για εκ προοιμίου αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση. Πριν ξεκινήσει διαδικασία η κατοχική πλευρά ζητά όπως αναγνωριστεί σε αυτή καθεστώς κρατικής οντότητας.

Η ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ του Γ.Γ. του ΟΗΕ, πραγματοποιώντας το τρίτο της ταξίδι στο νησί είχε την Τετάρτη τις πρώτες χωριστές συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Καθορίζοντας την τακτική της θέλησε να βάλει πίεση στις δυο πλευρές καλώντας δημόσια τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ να αφουγκραστούν την κοινωνία των πολιτών. Το τι εννοεί με αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Και μάλιστα πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο, που δεν είναι της παρούσης.

ΑΛΛΑ αυτή η έκκληση, η νέα προσπάθεια της εν γένει, έπεσε στο κενό. Ο Τατάρ στη συνάντηση με την κ. Ολγκίν αλλά και στη συνέχεια σε δηλώσεις του επανέλαβε το γνωστό παραμύθι, το γνωστό τουρκικό αφήγημα. «Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Τι είπαμε εμείς; Ζητήσαμε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να ικανοποιηθούν αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια», είπε.

ΛΟΓΙΚΑ με αυτά που έχει αναφέρει η κάθε προσπάθεια τερματίζεται. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να δεχθούν τους τουρκικούς όρους καθώς είναι εκτός του πλαισίου των όρων εντολής τους αλλά ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συζητήσει τέτοιες λογικές.  Αλλά επειδή εμείς θέλουμε λύση, καλό θα είναι οι προσπάθειες να συνεχιστούν. Αυτό το στηρίζουμε.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως χωρίς να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, η αποσχιστική οντότητα, δεν πρόκειται να γίνει από την τουρκική πλευρά οποιοδήποτε βήμα σε σχέση με την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Όμως εάν ικανοποιηθούν οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση τότε δεν θα υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Η κατοχική πλευρά θα πάρει ό,τι επιδιώκει. Θα νομιμοποιήσει την παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα αναγνωριστούν τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης κατοχής.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως με αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, είναι ως η Κυπριακή Δημοκρατία να πυροβολεί τα πόδια της. Θα συνιστά αυτοχειρία. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση από τη Λευκωσία!

ΘΑ αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, την κ. Ολγκίν, να το ξεκαθαρίσουν τούτο και δημόσια. Ότι, δηλαδή, δεν είναι στο τραπέζι η τουρκική αξίωση για αναγνώριση.