Τελικά δεν χρειάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος, στην κατάσταση που είναι, να πάρει την μπουλντόζα για να ισοπεδώσει τις αρχαιότητες ώστε να μπορεί να προχωρήσει στα αναπτυξιακά του έργα στη Γεροσκήπου. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους τον απάλλαξαν από τον κόπο και αφού τροποποίησε τα σχέδια, μειώνοντας τους ορόφους και την έκταση, μπορεί πλέον νόμιμα να προχωρήσει στην ανέγερση της τουριστικής μονάδας. Κι η μονάδα θα συνυπάρχει, λένε, με τις αρχαιότητες. 

Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Γίνεται μία υποτυπώδης ανασκαφή, χωρίς να πάει πολύ βαθιά η σκαπάνη μπας και ανακαλυφθεί ένα νέο Κούριο ή κάτι ανάλογο που θα ανατρέψει τα σχέδια. Πάνω από τα πρώτα ευρήματα τοποθετείται μία διάφανη κατασκευή η οποία μπορεί να αποτελεί το τέλειο άλλοθι: «Οι αρχαιότητες, που δεν έχουν και καμιά σημαντική αξία –τις βλέπετε εξάλλου– είναι εκτεθειμένες σε δημόσια θέα». Μόνο που κανένας δεν θα μπορεί να διασχίσει τους κήπους, τα γήπεδα, τους χώρους στάθμευσης, τις πισίνες της μονάδας για να πάει να τις επισκεφθεί. Ούτε καν θα υποψιάζεται την ύπαρξή τους. Κατά τα άλλα θα συνυπάρχουν. Ένα ξενοδοχείο οκτώ ορόφων κι η ιστορία. Και για να σκιάζεται ακόμα καλύτερα η ιστορία, στο πίσω τεμάχιο θα κτιστούν και δύο πύργοι 12 ορόφων. Αρχικά, οι πύργοι ήταν ψηλότεροι, αλλά μετά από ένσταση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας μειώθηκαν ώστε να μη συγκρούονται τα αεροπλάνα που θα προσπαθούν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Πάφου. Για τους δύο πύργους εκδόθηκε πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7/12/2017, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές τον Φλεβάρη του 2018. 

Και τώρα, η Κυβέρνηση (της οποίας ο Πρόεδρος είχε προσφερθεί να αναλάβει πρωτοβουλία για σωτηρία του περιβάλλοντος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής), λίγους μήνες πριν αποχωρήσει ετοιμάζεται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες. Μία εκκρεμότητα ήταν αυτή στη Γεροσκήπου. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ήρε τις διαφωνίες του και το θέμα έκλεισε. Ακολουθούν οι Πλάτρες κι ο Ακάμας. Και εκεί τα διάφορα Τμήματα που είχαν ενστάσεις –Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Αναπτύξεως Υδάτων– πείστηκαν (και προσπαθούν να πείσουν και εμάς) πως ο γάιδαρος πετά. Θα επαναλάβουμε ένα ερώτημα που υποβάλαμε στις 17 Ιουνίου: «Τι συμβαίνει στη Δημόσια Υπηρεσία; Άνθρωποι που βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εκβιάζονται, κουράστηκαν, έχασαν το κριτήριο και τις γνώσεις τους;».

Ένα άλλο ερώτημα είναι: Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει κτίσει τον τάφο του κι αναμένει την ένωση του με τα θεία, να θέλει ταυτόχρονα να κτίσει κάθε τεμάχιο γης στο οποίο έχει εξουσία;