Αν οι αριθμοί έχουν κάποια δύναμη ας τους δούμε: Τα τελευταία 5 χρόνια, από το 2017 μέχρι σήμερα, 272 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Το 2017 ήταν 53, την επόμενη χρονιά 49, έπειτα 52, 48, 45 και 25 τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς που διανύουμε. Άλλοι τόσοι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μπορεί να είναι αυτός που τρέχει υπερβολικά, μπορεί να είναι αυτός που οδηγεί πιωμένος, αυτός που προσπερνά απερίσκεπτα ή ίσως αυτός που βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Δηλαδή εσύ, εγώ, ο καθένας από εμάς που οδηγεί με σύνεση αλλά βρέθηκε απέναντι από κάποιον που δεν υπολόγιζε τον κίνδυνο. Ταυτόχρονα, ο καθένας από εμάς, που δεν σέβεται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, μπορεί να είναι ο δολοφόνος. Βαρύς χαρακτηρισμός, αλλά σκεφτείτε να επιφέρετε τον θάνατο σε ένα παιδί που διασταύρωνε τη διάβαση για να πάει στο φροντιστήριο, σε μια μάνα που διασταύρωνε τον δρόμο για να ψωνίσει, σε έναν νεαρό γιατί καρφωθήκατε στο αυτοκίνητο του χωρίς καν να το αντιληφθείτε σκνίπα στο μεθύσι, σε έναν ποδηλάτη γιατί πιάσατε λάθος την στροφή… Πώς ζεις μετά από αυτό χωρίς τύψεις; Πώς πείθεις τον εαυτό σου πως ήταν απλά η κακιά ώρα; Πώς το αντέχεις να βρεθείς στην φυλακή ως εγκληματίας; 

Διακόσιοι εβδομήντα δύο άνθρωποι, οι πλείστοι πολύ νέοι, θα μπορούσαν να συνεχίζουν τη ζωή τους. Καθένας από αυτούς έχει γονείς που δεν θα συνέλθουν ποτέ, παιδιά που θα μείνουν ορφανά, συντρόφους που θα συνεχίσουν να ζουν με μια ισόβια πληγή… Μαζί με αυτούς τους 272, άλλοι 1.000 τουλάχιστον άνθρωποι έχουν βυθιστεί στον πόνο της απώλειας. Κι ένας αντίστοιχος αριθμός υποφέρει από σοβαρούς τραυματισμούς. Και πίσω από κάθε νεκρό και μια ανθρώπινη ιστορία.

Μία Σουηδή στην Αγία Νάπα ήρθε διακοπές με το παιδί της. Το άφησε στο δωμάτιο που νοίκιασαν για να πεταχτεί στο περίπτερο για λίγες προμήθειες. Δεν επέστρεψε ποτέ, ενώ το παιδί περίμενε τη μητέρα του. Προσπαθώντας η γυναίκα να διασταυρώσει τον δρόμο, κτυπήθηκε από αυτοκίνητο που δεν σταμάτησε στη διάβαση πεζών. Ο νεαρός οδηγός έτρεχε, δεν σταμάτησε, είχε πιει, είχε κάνει χρήση ουσιών όπως έδειξαν οι εξετάσεις που ακολούθησαν. Καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση, δηλαδή εννιά μήνες. 

Σίγουρα δεν είναι δολοφόνος από πρόθεση, σίγουρα μια καταδίκη επηρεάζει τη ζωή του κι οι νεκροί δεν ανασταίνονται, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε τόσο επιεικείς για λάθη που στοιχίζουν ζωές. Ο ανθρώπινος παράγοντας, τον οποίο κατονομάζουμε ως υπαίτιο, δεν αλλάζει από μόνος του.