Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στους υπόλοιπους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας για κοινή εκστρατεία με στόχο την εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης. Ήδη, τα επιτελεία των τεσσάρων παρακάθησαν σε σύσκεψη και αντάλλαξαν ιδέες για τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουν να πείσουν τους νέους να συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές όπως και σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Κι αυτό θα πρέπει να συμβεί μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους καταλόγους. Σε 19 μέρες από σήμερα, δηλαδή. 

Πώς μπορείς να σβήσεις ότι για 18 και πλέον χρόνια έχει καταγραφεί στο μυαλό και στη συνείδηση κάποιου; Θα ποντάρεις στο ότι οι νέοι δεν παρακολουθούν το τι συμβαίνει στη δημόσια ζωή κι έτσι θα τους πεις απλά –λες κι είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί– πως η ψήφος είναι η θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας; Πως αν επιθυμούν να έχουν λόγο στα της δημόσιας ζωής, θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους; Πως έχουν γίνει αγώνες για κατάκτηση του δικαιώματος αυτού στο οποίο οι ίδιοι γυρίζουν την πλάτη; 

Ειδικά η γενιά αυτή, που έχει γεννηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα, με πιο φρέσκα στη μνήμη το «κούρεμα» και τον καταποντισμό της οικονομίας, η οποία όμως αναστήθηκε κάνοντας πλούσιους μια ομάδα ανθρώπων που είχαν να κάνουν με την πώληση διαβατηρίων. Βίωσαν τη διάψευση όλων των ελπίδων για λύση του Κυπριακού, το οποίο ακόμα κι αν δεν τους απασχολεί αυτό καθ’ αυτό, η διαιώνιση του έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους. Η γενιά αυτή ζει την κλιματική αλλαγή και αναπόφευκτα ένα από τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν είναι η διάσωση του περιβάλλοντος. Αντ’ αυτού παρακολουθεί την καταστροφή του χωρίς αιδώ. Η λέξη που επικράτησε στην καθημερινότητα της γενιάς αυτής είναι η διαφθορά. Την ακούει διαρκώς χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε πράξη προς πάταξη της: Διερεύνηση, τιμωρία, κατάσχεση περιουσιών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επιφέρει δικαιοσύνη. 

Κι αντί να ακούσει λύσεις, εφικτές, ειλικρινείς, για θέματα που την αφορούν, ακούει να μιλάνε για τον Γρίβα. Να έχει αναδειχθεί για άλλη μια φορά σε μείζον θέμα ο Γρίβας. Εκδίδονται ανακοινώσεις λατρείας και μίσους, ετοιμάζονται εκδηλώσεις, ήδη κάποιοι έχουν βγει με λάβαρα στους δρόμους. Κι οι νέοι καλούνται να ψηφίσουν για το παρόν και το αύριο.  

Σε 19 μέρες θα πρέπει, μάλλον, να γίνει λοβοτομή για να ξεχαστούν όλα τούτα και να αποκτήσουν ελπίδα οι νέοι.