Με ικανοποίηση ακούσαμε τις δηλώσεις του έντιμου υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ν. Παναγιωτόπουλου, που έκανε με την εδώ παρουσία του στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2019, με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της Άμυνας και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της κυπριακής ηγεσίας προς την οποία επίσης εκφράζουμε την ικανοποίησή μας. Οι τοποθετήσεις τους στο θέμα της αμυντικής θωράκισης του νησιού και της αντίστασης στα άνομα σχέδια των Τούρκων αναπτέρωσαν το αγωνιστικό πνεύμα του λαού μας.
Δυστυχώς, όμως, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε το παράπονό μας, γιατί στο παρελθόν κάναμε ασυγχώρητα λάθη που υπήρξαν μοιραία στο θέμα της άμυνάς μας και πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτά. Χαλάσαμε, για λόγους τουριστικούς, τα παράκτια φυλάκια που έκτισε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση: «Ο εχθρός εις την θάλασσαν».
Σπεύσαμε να διώξουμε την ελληνική μεραρχία που ήλθε στο νησί το 1964 με τις ευλογίες της Αμερικής, έγινε αποδεκτή από τους Τούρκους και είχε σκοπό την κήρυξη της Ένωσης με την Ελλάδα. Προκαλέσαμε σκόπιμα τα γεγονότα της Κοφίνου. Ξηλώσαμε τα ναρκοπέδια και τα φυλάκια στην Πράσινη Γραμμή. Αποκορύφωμα υπήρξε η πρόσφατη απόφαση με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για μείωση της στρατιωτικής θητείας από 24 μήνες σε 14 μήνες, παραγνωρίζοντας και εθελοτυφλούντες ότι ο εχθρός ευρίσκεται εντός των πυλών. 
Δυστυχώς τα γεγονόντα εξελίσσονται ραγδαία. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εχθρός με τη συμπεριφορά μας αυτή όχι μόνο δεν εξευμενίζεται, αλλά αποθρασύνεται. Εξ ου και οι τωρινές προκλήσεις των Τούρκων στη θαλάσσια κυπριακή ΑΟΖ. 
Τις κρίσιμες αυτές στιγμές οφείλουμε να προβληματιστούμε σοβαρά και καλούμε την πολιτική ηγεσία να ενεργήσει με πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και ομοψυχίας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους.
 
*Πρόεδρος Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959.