Η Hellas Direct είναι µία ασφαλιστική εταιρεία επόµενης γενιάς: αµιγώς digital και direct, µε ένα καινοτόµο µοντέλο ασφάλειας, βασισµένο στην τεχνολογία και την Τεχνητή Νοηµοσύνη. Από την πρώτη ηµέρα λειτουργίας της έχει ένα βασικό στόχο: να φέρει την ανατροπή στην ασφαλιστική αγορά, υπέρ του καταναλωτή, αντλώντας έµπνευση από το µοντέλο της Amazon.
Άρχισε ως µία start-up εταιρεία στην Ελλάδα, το 2012, προσφέροντας ασφάλεια αυτοκινήτου. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, παρουσίασε εκθετική ανάπτυξη, όταν στην Ελλάδα σηµειωνόταν µείωση κατά 25% του ΑΕΠ και πτώση των ασφαλίστρων κατά 40%. Και το 2018 άρχισε τη λειτουργία της και στην Κύπρο, επιστρέφοντας ουσιαστικά στο σπίτι της: οι ιδρυτές της Hellas Direct είναι από την Κύπρο. Και η έδρα της, καθώς και η οµάδα των developers και engineers της, ήταν από την αρχή στη Λευκωσία. Μέχρι σήµερα έχει συγκεντρώσει €23,8 εκατ. σε κεφάλαια – η µεγαλύτερη επένδυση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου τα τελευταία 10 χρόνια. Ενώ έχει την υποστήριξη µίας µακράς λίστας κορυφαίων επενδυτών, όπως η Portag3 Ventures, ο IFC, η Endeavor Catalyst, ο πρώην οικονοµολόγος της Goldman Sachs Lord O’Neill και ο βετεράνος στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Jon Moulton.
 
Best Workplace!
Πρόσφατα διακρίθηκε ως µία από τις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόµενες εταιρείες στην Ευρώπη από τους Financial Times για το 2019. Ενώ, την ίδια περίοδο, βραβεύτηκε για δεύτερη φορά ως Best Workplace από το Great Places to Work.
Στην Hellas Direct εργάζονται συνολικά 109 άτοµα, εκ των οποίων 33 στην Κύπρο και 76 στην Ελλάδα. Ο µέσος όρος ηλικίας είναι 31 χρονών. Το 42% είναι γυναίκες, περισσότερες σε θέσεις-κλειδιά σε σχέση µε οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική στη χώρα!
 
Ο απολογισµός της Hellas Direct µετά από 7 χρόνια
Η Hellas Direct έχει υπογράψει πάνω από 617.696 συµβόλαια και έχει αναλάβει πάνω από 42.155 αποζηµιώσεις. Έχει εξασφαλίσει την εµπιστοσύνη και προτίµηση των πελατών µε τον δείκτη παραµονής να παραµένει σταθερά στο 92% και τον δείκτη NPS στο 89%. Έχει επενδύσει πάνω από €7,5 εκατ. στην τεχνολογία. Την επόµενη πενταετία, έχει δεσµευτεί ότι το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο. Για τα προγράµµατά της και τα συστήµατά της – όλα χτισµένα in house από µία πολύ δυνατή οµάδα software engineers και developers, έχει γράψει πάνω από 720.000 γραµµές κώδικα.
Διατηρεί στενούς δεσµούς µε την εκπαίδευση, µέσω συνεργασιών µε εκπαιδευτικά ιδρύµατα και ινστιτούτα για την προώθηση της έρευνας και της καινοτοµίας. Παράλληλα, δηµιουργεί προγράµµατα προώθησης της αριστείας και της ενσωµάτωσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση – ένα από αυτά είναι το ταµείο υποτροφιών που δηµιούργησε σε συνεργασία µε το English School της Κύπρου.
 
Γιατί ασφάλεια σπιτιού στην Κύπρο;
Γιατί οι αριθµοί και η ίδια η αγορά ασφάλειας κατοικίας έδειχναν ότι είναι µία αγορά έτοιµη για ανατροπή.
Η Κύπρος βρίσκεται σε µία από τις πιο σεισµογενείς ζώνες του κόσµου, µε κακές υποδοµές και µεγάλη συχνότητα φυσικών καταστροφών – πυρκαγιές και πληµµύρες κατά κύριο λόγο. Κι όµως, από τα 440.000 σπίτια, µόνο τα 140.000, δηλαδή το 32%, είναι ασφαλισµένα. Από αυτούς που έχουν ασφάλεια, οι περισσότεροι το κάνουν λόγω στεγαστικού δανείου, γιατί η ασφάλιση κατοικίας σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική.
Και τελικά αυτοί που αποφασίζουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους αδικούνται! Γιατί τις τελευταίες δεκαετίες, η ασφαλιστική αγορά κατοικίας ελέγχεται ουσιαστικά από τις τράπεζες. Πάνω από το 60% της αγοράς ανήκει σε 4 εταιρείες που συνεργάζονται ή σχετίζονται µε τράπεζες. Αυτό σηµαίνει ότι ο καταναλωτής καθοδηγείται σε συγκεκριµένες επιλογές, δεν γνωρίζει πραγµατικά τις επιλογές που µπορεί να βρει εκεί έξω και τελικά υπερχρεώνεται.
Με άλλα λόγια, η Hellas Direct είδε ότι στον συγκεκριµένο τοµέα, δεν έχει σηµειωθεί καµία πραγµατική εξέλιξη τα τελευταία 50 χρόνια. Οι παραδοσιακές ασφαλιστικές προσφέρουν ένα πολύ περίπλοκο προϊόν, µε υπερβολική και αχρείαστη γραφειοκρατία, όταν ο καταναλωτής του σήµερα αναζητά την απλότητα, την άµεση πρόσβαση, την ευκολία στη χρήση.
 
Ο νέος τρόπος ασφάλειας κατοικίας
Για να προτείνει το δικό της εκσυγχρονισµένο µοντέλο ασφάλειας κατοικίας, η Hellas Direct εφάρµοσε και στην ασφάλεια κατοικίας τις καινοτοµίες που έφερε στην ασφάλεια αυτοκινήτου. Δίνει στον καταναλωτή τον έλεγχο της ασφάλειάς του. Μπορεί να ασφαλιστεί µε ακρίβεια ηµέρας, από 1 έως 365 ηµέρες.
Και µπορεί να κάνει τα πάντα online, άµεσα, από το κινητό του! Με την τεχνολογία που έχει, το underwriting στην Hellas Direct γίνεται χωρίς περιττές ερωτήσεις και καθυστερήσεις. Για να πάρεις προσφορά το µόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις το σπίτι του στον χάρτη!
Πώς το κάνει; Ξέροντας την τοποθεσία του σπιτιού σου, η Hellas Direct έχει την πληροφορία που χρειάζεται για να εντοπίσει µε ακρίβεια το ρίσκο. Χτυπά realtime, πάνω από 1.100 πηγές δεδοµένων για να αξιολογήσει τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών στη συγκεκριµένη περιοχή. Μεταξύ άλλων, χρησιµοποιεί δορυφορικά δεδοµένα της NASA, βάσεις δεδοµένων πανεπιστηµίων και πληροφορίες από µετεωρολογικούς σταθµούς.
Το σηµαντικότερο είναι ότι για οτιδήποτε χρειαστεί ο πελάτης, οποιαδήποτε ζηµιά στο σπίτι του, έχει 24ωρη εξυπηρέτηση από µία οµάδα experts της Hellas Direct. Είναι η µοναδική ασφαλιστική που έχει in house τη γραµµή Άµεσης Βοήθειας.. Έτσι έχει τον έλεγχο από τη στιγµή που θα δηλωθεί η ζηµιά µέχρι και την αποζηµίωσή της. Στόχος της είναι, µέσω της τεχνολογίας, να αποζηµιώνει σε δευτερόλεπτα.
 
Η συνεργασία µε τη Revolut!
Η Hellas Direct ήταν µία από τις πρώτες συνεργασίες της Revolut στην Ευρώπη. Έχουν την ίδια φιλοσοφία: πλήρης διαφάνεια, χωρίς κρυφές χρεώσεις µε την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Και το νέο µοντέλο συναλλαγών που δηµιούργησε η Revolut, έδωσε στην Hellas Direct την ιδανική λύση για να αποφύγει τις καθυστερήσεις του παραδοσιακού τραπεζικού συστήµατος.
Αυτό σηµαίνει ότι µέσα από τη συνεργασία της µε τη Revolut, η Hellas Direct µπορεί να πληρώνει τους πελάτες της πραγµατικά µέσα σε δευτερόλεπτα. Πλήρως digital, χωρίς µυστικές χρεώσεις και προµήθειες. Και για να δώσει την πρόσβαση σε κάθε πελάτη της στη φιλοσοφία της Revolut, η Hellas Direct µε κάθε πρώτη ασφάλεια κατοικίας δίνει στους πελάτες της τη δυνατότητα να λάβουν µία κάρτα Revolut, µε δώρο €10. Και για κάθε µέρα που δεν έχουν ζηµιά, η Hellas Direct επιστρέφει χρήµατα στον Revolut λογαριασµό τους!
 
Τα επόµενα 5 χρόνια για την Hellas Direct
Η Hellas Direct είναι πλέον έτοιµη για εξαγορές και συνεργασίες µε άλλους µεγάλους παίκτες του ασφαλιστικού αλλά και του τραπεζικού τοµέα. Στόχος της είναι πάντα να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους διανοµής των ασφαλιστικών προϊόντων της αλλά και αγορές ή υπηρεσίες τις οποίες µε το know-how, την τεχνολογία και την εµπειρία της, µπορεί να αλλάξει και να αναβαθµίσει.
Με αυτό το σκεπτικό προχώρησε και στην εξαγορά της Rescueline, µέσω της οποίας µπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε άλλες ασφαλιστικές, σε συνεργεία αυτοκινήτων, εισαγωγείς αλλά και στον καταναλωτή. Κατά τα επόµενα 5 χρόνια, σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από €5 εκατ. σε τεχνολογία Οδικής Βοήθειας.
Στόχος της Hellas Direct είναι να γίνει µία από τις top 5 εταιρείες στην Ελλάδα και η µεγαλύτερη ασφαλιστική στον γενικό κλάδο ασφαλειών στην Κύπρο. Ωστόσο, ο βασικός στόχος που έχει θέσει για την Κύπρο, για το άµεσο χρονικό διάστηµα, είναι πολύ συγκεκριµένος: Καµία κατοικία ανασφάλιστη µέχρι το 2021. Είτε µε την Hellas Direct είτε µε άλλες εταιρείες. Eίναι πολύ µεγάλο το ρίσκο για µία τόσο οικονοµική τιµή.
 
 
Οι ιδρυτές της Hellas Direct
 
Ο Αλέξης Πανταζής, συνιδρυτής και Executive Director της Hellas Direct, έχει 13 χρόνια εµπειρίας στα χρηµατοοικονοµικά. Εργάστηκε σε εταιρείες όπως η Goldman Sachs, Credit Suisse First Boston και Boston Consulting Group. Έχει λάβει υποτροφίες από τα ιδρύµατα Fulbright και British Chevening – Robert & Diane Levy Fellow.
Ο Αιµίλιος Μάρκου, συνιδρυτής και Executive Director της Hellas Direct έχει πάνω από 18 χρόνια εµπειρίας σε trading και insurance services operations. Εργάστηκε σε Goldman Sachs, McKinsey και πιο πρόσφατα στην Barclays, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής οµάδας ασφαλίσεων.
Είναι και οι δύο από την Κύπρο, αλλά γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Άφησαν τις δουλειές τους το 2009 για να κάνουν κάτι δικό τους. Σχεδίασαν ένα πρωτότυπο business plan για ένα καινοτόµο µοντέλο ασφάλειας, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτών. Και µε µία οµάδα 5 ατόµων, σε ένα µικρό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, δηµιούργησαν την Hellas Direct.