Συνεδριάζουν, σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να δρομολογήσουν τις τελικές προετοιμασίες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Δεκεμβρίου, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα. 

Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στη ατζέντα είναι και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και των υβριδικών απειλών. 

Επίσης, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν και άλλα ζητήματα, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και ο έλεγχος των όπλων. 

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι δηλώσεις Μακρόν για το ΝΑΤΟ

Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ λαμβάνει χώρα στον απόηχο της δήλωσης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από μέρους των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας. 

Ο Μακρόν είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η δύναμη του ΝΑΤΟ διαβρώνεται επειδή οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη τους στους συμμάχους τους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας μας», προσθέτοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος «χρησιμοποίησε βαριά λόγια», ενώ την απογοήτευση των ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Βρετανία στις αρχές Δεκεμβρίου ο Τραμπ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στη Βρετανία, από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί να συναντηθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ για να εξετάσουν την πρωτοφανή πρόοδο σε ό,τι αφορά την κατανομή βαρών στη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες αμυντικές δαπάνες από το 2016», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. 

Πηγή: philenews / sputniknews.gr