Πρόστιμο €50.000 θα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λεωφορείων, αν το υπουργείο Μεταφορών τους ζητήσει να παρατείνουν τις υπηρεσίες τους μετά τη λήξη της σύμβασης και αρνηθούν να συνεχίσουν τα δρομολόγια ή αν για άλλους λόγους σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες.
 
Το αυστηρό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε στις 3 Ιουνίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. Το νομοσχέδιο, εισάγει πρόνοια της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προνοεί την επιβολή υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας οδικών επιβατικών μεταφορών στον ανάδοχο, για περίοδο που δεν ξεπερνά τα δύο έτη.
 
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «λαμβάνοντας υπόψη ότι στα πλαίσια των υφιστάμενων Συμβάσεων Παραχώρησης Δημόσιας Υπηρεσίας Εσωτερικών Οδικών Επιβατικών Μεταφορών υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις κίνδυνος διακοπής της παροχής της υπηρεσίας, αλλά και για μείωση τόσο του κινδύνου διακοπής της υπηρεσίας με την επικείμενη λήξη των υφιστάμενων Συμβάσεων στις 4/7/2020 όσο και του κινδύνου να διακοπεί, για οποιοδήποτε λόγο, η υπηρεσία, στις νέες Συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν υπάρχει ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση μιας ενδεχόμενης διακοπής της παροχής της υπηρεσίας».
 
 
Ο ανάδοχος φορέας, έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση για επιβολή υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, αλλά η προσφυγή δεν τον σώζει, αφού θα πρέπει να συνεχίσει να εκτελεί τα δρομολόγια μέχρι που να αποφασίσει διαφορετικά το Δικαστήριο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι €50.000 και σε περίπτωση συνεχιζόμενης παράβασης, περαιτέρω διοικητικό πρόστιμο βάσει του ετήσιου κόστους υπηρεσίας.
 
Αν και η επιβολή της υποχρέωσης να συνεχίσει την παροχή υπηρεσίας αν λήξει η σύμβαση προβλέπεται στη σχετική Οδηγία της Ε.Ε., αναμένεται κατά τη συζήτηση στη Βουλή να ξεκαθαρίσουν δύο ζητήματα: Το τι γίνεται σε περιπτώσεις που η διακοπή παροχής υπηρεσίας οφείλεται σε εργασιακούς λόγους, όπως απεργίες του προσωπικού αλλά και το με ποια κρατική αποζημίωση θα παρέχει την υπηρεσία μια εταιρεία λεωφορείων αν δεν συμφωνηθεί τέτοια, αφού π.χ. τώρα οι πλείστες εταιρείες διατείνονται ότι ζημιώνουν με την υπηρεσία που προσφέρουν λόγω ελλειμματικής πληρωμής αποζημιώσεων από το κράτος.
 
Στο μεταξύ, η νέα νομοθεσία, δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού χθες ολοκληρώθηκε ο βασικός κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου και ΕΜΕΛ (Λεμεσού), ΟΣΥΠΑ (Παφου), ΟΣΕΑ (Αμμοχώστου) και Intercity (υπεραστικών) και φαίνεται να βρίσκεται σε όλες τις περιπτώσεις η χρυσή τομή για συνέχιση της παροχής υπηρεσίας με τους υφιστάμενους όρους για ακόμα ένα χρόνο (6+6 μήνες) από την 5η Ιουλίου που λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις.