Τι κάνει μια ελληνοκυπριακή εταιρεία λεωφορείων στα κατεχόμενα; Μεταφέρει τουρίστες. Ναι, εμείς οι ίδιοι μεταφέρουμε τους ξένους για να κάνουν εκδρομές στις κλεμμένες περιουσίες μας.

Η φωτογραφία ενός λεωφορείου της εταιρείας KAPNOS AIRPORT SHUTTLE έξω από τα γραφεία των τουρκοκυπριακών αερογραμμών στα κατεχόμενα κάνει το γύρο του διαδικτύου. Την αναρτούν Τουρκοκύπριοι. Μάλλον τους φάνηκε παράξενο το γεγονός. Εμάς δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενο. Αναμενόμενο ήταν.

Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Εδώ και χρόνια, τουριστικά γραφεία, κυρίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο -γι΄ αυτό και πρωτοστάτησαν για το άνοιγμα οδοφράγματος στη Δερύνεια- με ηχηρές διαφημίσεις, πινακίδες στους δρόμους και στα γραφεία τους, οργανώνουν εκδρομές στα κατεχόμενα. Αμμόχωστο, Σαλαμίνα, Κερύνεια… Τι θα δουν, πού θα φάνε, πού θα κολυμπήσουν, πού θα ψωνίσουν… Μελετημένα πράματα. Μην τους αφήσουν μόνους τους να βλέπουν τις ρημαγμένες εκκλησίες και τα λεηλατημένα κοιμητήρια, να χαλά η διάθεση τους!

Η εταιρεία Καπνός, δηλώνει ότι δεν εκτελεί η ίδια ως εταιρεία δρομολόγια στα κατεχόμενα. Τα εκτελούν τα λεωφορεία της. Μόνα τους; Εντάξει, όχι μόνα τους. Τα ενοικιάζουν, λέει, οι τουριστικοί πράκτορες «πακέτο με τον οδηγό» και μεταφέρουν τους τουρίστες για τους οποίους οργανώνουν εκδρομές στα κατεχόμενα. Διότι, όπως εξηγεί, «σχεδόν όλοι οι τουριστικοί πράκτορες εντάσσουν στα τουριστικά πακέτα τους και τα κατεχόμενα».

Εύκολη απάντηση, φυσικά, για να απαλλάσσονται όλοι από την ευθύνη. Είναι τα λεωφορεία μου, οι οδηγοί μου, η ταμπέλα μου και το όνομά μου, έχω και εισπράξεις από αυτή την μπίζνα, αλλά είναι οι τουριστικοί πράκτορες που τα κάνουν. Είναι τα τουριστικά πακέτα. Το δούλεμα πάει σύννεφο.

Πάντως, η ουσία είναι αυτό που έγραφε τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα η «Ντιαλόγκ». Ότι σύμφωνα με τις «στατιστικές επιβατών» τα οδοφράγματα έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικά -από οικονομικής άποψης- από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα λιμάνια. Διότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και ατμοπλοϊκώς ήταν 779.000 (περιλαμβανομένων των «πολιτών» του ψευδοκράτους), από τα οδοφράγματα εισήλθαν 2.428.000, «εξαιρουμένων των πολιτών της τδβκ». «Η αύξηση κατά 24,40% του αριθμού των πολιτών από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα προκαλεί ικανοποίηση», δήλωνε το «υπουργείο τουρισμού» του κατοχικού καθεστώτος.

Το 2019, για να είναι πιο αντιληπτό το κατάντημά μας, το «υπουργείο Εξωτερικών» του καθεστώτος έβγαλε ανακοίνωση και προειδοποιούσε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», διότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας παρεμπόδισε και απέλασε Ισραηλινούς τουρίστες που θα πήγαιναν στα κατεχόμενα. Τυχαία έγινε κι αυτό, φυσικά, όχι ότι εφαρμόσαμε καμιά σοβαρή πολιτική. Διότι, αυτοί ειδικά οι Ισραηλινοί δεν ήξεραν το κόλπο και δήλωσαν ως τόπο διαμονής κλεμμένα ξενοδοχεία Ελληνοκυπρίων.

Το κατοχικό καθεστώς δεν τα ανέχεται αυτά. Έτσι το μάθαμε. Όταν επί χρόνια έχουμε πολιτική ανεμπόδιστης τουριστικής ενίσχυσης των κατεχομένων, τόσο από ξένους όσο και από Ελληνοκύπριους, πώς μας ήρθε ξαφνικά να εμποδίσουμε τους Ισραηλινούς; Ε, θα κάνουμε ό,τι μας καπνίσει;

Μήπως, μας πέφτει λόγος που τα χρήματα από τον τουρισμό, τα καζίνα και τα ξενοδοχεία, δεν πάνε στους Τουρκοκύπριους, πάνε απευθείας στην Τουρκία; Διότι οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και των καζίνο είναι Τούρκοι. Λυμαίνονται τις κατεχόμενες περιουσίες μας και στέλνουν τα χρήματα στον κατακτητή μας. Κι εμείς τους διευκολύνουμε. Όχι μόνο τους στέλνουμε τουρίστες για να συνεχίσουν να κατέχουν την πατρίδα μας, βάζουμε οι ίδιοι λεωφορεία να τους κουβαλούμε.

Αλλά, όπως λέει ο Καπνός, δεν είναι η εταιρεία μου, είναι οι τουριστικοί πράκτορες. Τους οποίους θα έπρεπε να ενημερώνουμε ότι το νόμιμο κράτος έχει κηρύξει κλειστά τα υπό κατοχή αρχαία μνημεία, όπως τη Σαλαμίνα. Αλλά, πώς να τους ενημερώσουμε αφού το ίδιο κράτος οργάνωσε θεατρικές παραστάσεις στη Σαλαμίνα! Κι όταν οι εκδρομές πραγματοποιούνται με τη βοήθεια Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών!

Αυτή είναι η κατάντια μας. Κατάντια της νομιμότητας. Κατάντια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατάντια του καθενός μας ξεχωριστά.