Ο κορωνοϊός άλλαξε και τη σχέση μας με τη φλαούνα αυτές τις μέρες. Ενώ μέχρι και πέρσι, μαζεύονταν οι γυναίκες σε φιλικά σπίτια και ετοίμαζαν ομαδικά τα υλικά για την κατασκευή τους και στη συνέχεια αφού τις έφτιαχναν, τις έψηναν στους φούρνους του σπιτιού ή της γειτονιάς, φέτος η μυρωδιά της φρεσκοψημένης φλαούνας υπάρχει μόνο σε επαγγελματικούς φούρνους.
 
Όπως ανέφερε χθες στον «Φ» ανώτερο διευθυντικό στέλεχος των Φούρνων Ζορπάς, τα τριάντα τελευταία χρόνια, η επιχείρησή του έψηνε δωρεάν τις λαμαρίνες με τις φλαούνες των πελατών και των μη πελατών της, όμως φέτος ούτε ένας δεν παρουσιάστηκε με λαμαρίνες γεμάτες από το πατροπαράδοτο έδεσμα, προκειμένου να τις ψήσει η γνωστή αλυσίδα φούρνων. Το γεγονός αποκαλύπτει ότι ελάχιστες νοικοκυρές έφτιαξαν φέτος φλαούνες και οι περισσότερες επέλεξαν να αγοράσουν έτοιμες από φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
 
Παρόλα αυτά, όμως, όπως μας αναφέρθηκε, οι πωλήσεις φλαούνων από επαγγελματικούς φούρνους συνεχίστηκαν και φέτος με τους ίδιους ή παρόμοιους ρυθμούς με εκείνους των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια, όπως μας αναφέρθηκε, τώρα πωλούνται σε μικρότερες δόσεις οι φλαούνες, διότι στα σπίτια δεν διοργανώνονται μεγάλες συγκεντρώσεις, ώστε να χρειάζονται οι διοργανωτές μεγάλες ποσότητες, όμως έστω και έτσι, οι πωλήσεις χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές.
 
 
Σημαντική αλλαγή, επίσης, παρατηρήθηκε στις συνήθειες που αφορούν στην αγορά γλυκών, και αυτή αποδίδεται στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη διακίνηση και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια. Όπως μας ανέφερε το διευθυντικό στέλεχος των Φούρνων Ζορπάς, οι πωλήσεις των μεγάλων γλυκών μειώθηκαν, όμως παρουσιάζεται αύξηση στις πωλήσεις μικρών γλυκών. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι δεν έχουμε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις στο πασχαλινό τραπέζι φέτος και έτσι αγοράζονται μικρά σε μέγεθος γλυκά.
 
Ο Νίκος Αντωνίου, εξάλλου, του ζαχαροπλαστείου Λα Μιράζ στη Λευκωσία, ανέφερε στον «Φ» ότι λόγω των περιορισμών στη διακίνηση, η επιχείρησή του για πρώτη φορά άρχισε να κάνει διανομή γλυκών και φλαούνων στα σπίτια με τη μέθοδο «ντελίβερι» κάτι που μειώνει τις ώρες παραγωγής μέσα στο ζαχαροπλαστείο. Επιπλέον, όπως μας τόνισε, οι παραδοσιακοί πελάτες του ζαχαροπλαστείου άλλαξαν τις συνήθειές τους και είναι πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους. Ένας από αυτούς, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες παράγγελνε και του ετοίμαζαν 30 φλαούνες και τέσσερα τσουρέκια. Φέτος, παράγγειλε ένα τσουρέκι και δέκα φλαούνες. «Φέτος δεν θα έρθουν συγγενείς στο σπίτι για το πασχαλινό τραπέζι», τους εξήγησε.
 
Παρόμοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν και άλλοι φούρνοι – ζαχαροπλαστεία σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο αυτές τις μέρες, με τους οποίους είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία ο «Φ».