To Top
06:11 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπόκοσμος στο ποδόσφαιρο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Υπόκοσμος στο ποδόσφαιρο
  20 Ιανουαρίου 2020, 9:24 πμ  

Mόλις πριν μερικές μέρες κάποιος δημοσιογράφος σχολίαζε από το ραδιόφωνο ότι μόνο στο ποδόσφαιρο καταγράφουμε διεθνείς επιτυχίες και ότι χρόνο με το χρόνο η Κύπρος ανεβαίνει βαθμίδες, σε αντίθεση με άλλους δείκτες στους οποίους δεν τα πηγαίνουμε και τόσο πολύ καλά, όπως στην ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και καινοτομία, τις επιδόσεις των μαθητών μας κ.λπ. 

Ήταν μια έξαρση ενθουσιασμού, από εκείνες που προκαλεί η «στρογγυλή θεά» μετά από κάποια επιτυχία κυπριακής ομάδας στο εξωτερικό. Καθόλου δεν θέλουμε να μειώσουμε τη σημασία τέτοιων επιτυχιών αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο θαυμαστός κόσμος του ποδοσφαίρου μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών μοιάζουν με παρανυχίδα μπροστά σε όσα συμβαίνουν κάθε βδομάδα στα γήπεδα, όπου παίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου έχουν παρεισφρήσει στοιχεία του υποκόσμου όχι από αγάπη για τον αθλητισμό αλλά για να ξεπλένουν ονόματα και χρήματα. Το παράνομο στοίχημα δεν είναι η εξαίρεση, ούτε και μεμονωμένο συμβάν. Είναι ολόκληρη βιομηχανία η οποία συντηρεί μια τεράστια αλυσίδα εμπλεκομένων με το ποδόσφαιρο. 

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο θεσμός του ποδοσφαίρου βάλλεται από τους ύποπτους στοιχηματικούς αγώνες, λέει ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε να συνεχίσουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τον αθλητισμό, αλλά με εγκληματικά στοιχεία, να αμαυρώνουν το όνομα, είτε του κυπριακού ποδοσφαίρου είτε ευρύτερα της χώρας», τότε μια θα πρέπει να είναι η συνέχεια: Η χωρίς καθυστέρηση διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Οι κόκκινοι φάκελοι της ΟΥΕΦΑ, τους οποίους η ΚΟΠ προώθησε στην Αστυνομία, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και εγείρουν σοβαρότατες υπόνοιες για διάπραξη αδικήματος. Αν είναι δύσκολος ο εντοπισμός εκείνων που έπαιξαν στοίχημα στους συγκεκριμένους αγώνες, δεν είναι καθόλου δύσκολος ο εντοπισμός των ποδοσφαιριστών, των διαιτητών και των παραγόντων των εμπλεκόμενων σωματείων. Οι τεχνοκράτες της ΟΥΕΦΑ που μετακάλεσε η ΚΟΠ μπορεί να φανούν χρήσιμοι αλλά η βοήθειά τους δεν θα είναι αρκετή, εάν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε πραγματικά να καθαρίσουμε τον στάβλο του Αυγεία, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Το στοίχημα είναι μεγάλο και οι έχοντες αρμοδιότητα, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Επειδή όμως η ευθιξία είναι αρετή που σπανίζει στη χώρα μας, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι το νυστέρι του νόμου θα σπάσει το απόστημα. 

Όσοι είναι μέρος του προβλήματος, (αξιωματούχοι της ΚΟΠ, παράγοντες σωματείων και διαιτητές) δεν μπορούν παράλληλα να είναι μέρος της λύσης. Ας σταματήσουμε επιτέλους να ελπίζουμε ότι οι λύκοι φυλάνε τα πρόβατα. 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...