Άνοιγμα προς τους ξενοδόχους έκανε χθες το υφυπουργείο Τουρισμού προτείνοντας τους να διαθέσουν τα ξενοδοχεία τους προς όφελος του κράτους ώστε να φιλοξενηθούν άτομα που θα έρθουν από το εξωτερικό τις επόμενες μέρες και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
 
Το υφυπουργείο απέστειλε χθες σχετικό έντυπο στους ξενοδόχους, ζητώντας τους 2.000 κλίνες και αναμένει τις απαντήσεις τους. Ήδη, το Troodos Hotel και το Forest Park υποδέχθηκαν τους πρώτους ταξιδιώτες, ενώ το Ekali Hotel βρίσκεται σε αναμονή. Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα και για το ποια άλλα ξενοδοχεία θα επιδείξουν ενδιαφέρον. Ο υφυπουργός Τουρισμού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υφυπουργείο αναζητά κυρίως ξενοδοχεία τριών αστέρων, ωστόσο, όπως είπε, δεν αποκλείεται να επιδείξουν ενδιαφέρον και για δωμάτια ξενοδοχείων άλλων αστέρων. 
 
 
Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή που στάληκε στους ξενοδόχους, η Κυβέρνηση προτίθεται να αποζημιώσει τους ξενοδόχους με €90 την ημέρα για δίκλινο και €60 για μονόκλινο, με πακέτο που να περιλαμβάνει όλα τα γεύματα της ημέρας. Επομένως, αν υπολογιστεί ότι το υφυπουργείο ζήτησε 2.000 κλίνες για ένα μήνα (και λόγω της καραντίνας οι περισσότερες θα είναι μονόκλινες), τότε το κόστος θα ανέλθει στα €3,7 εκατ. Η αποζημίωση προς τους ξενοδόχους, όπως είπε ο υφυπουργός, δεν θα είναι ιδιαίτερα ψηλή σε σχέση με το τι θα κέρδιζαν αν ήταν τα ξενοδοχεία ανοικτά, ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια κοινωνική πράξη που ζητείται από τους ξενοδόχους σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα. Από τη μια όπως είπε, υπάρχει μια επιθυμία να επιστρέψουν πίσω οι συμπολίτες μας και από την άλλη θα πρέπει να βρεθούν χώροι φιλοξενίας τους.
 
 
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, ο φιλοξενούμενος θα πρέπει να περιορίζεται στο δωμάτιό του και το ξενοδοχείο θα πρέπει να του παρέχει κάποιες υπηρεσίες, όπως φαγητό τρεις φορές την ημέρα έξω από την πόρτα του δωματίου και αλλαγή σεντονιών και πετσετών κάθε τέσσερις μέρες. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Ανοικτό για αυστηρότερα μέτρα
 
Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση προς το προσωπικό των ξενοδοχείων να ανταποκριθεί με τη σειρά στο κάλεσμα των εργοδοτών. Μάλιστα, σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες υπό την αιγίδα της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Στη σχετική συνάντηση με τις συντεχνίες, η υπουργός τους είπε να είναι θετικές ως προς την εργοδότηση του προσωπικού στα εν λόγω ξενοδοχεία. Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι συντεχνίες έδωσαν χθες το πράσινο φως στην υπουργό Εργασίας και η μπάλα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο γήπεδο των ξενοδόχων.