Στο προηγούμενό μας άρθρο ασχοληθήκαμε με το πρώτο διακύβευμα των προεδρικών εκλογών του 2023, που είναι το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας, και το οποίο πολεμούν επίμονα τα μεγάλα συμφέροντα του τομέα Υγείας.

Συμφέροντα τα οποία διατηρούν τα πλοκάμια τους και στην πολιτική όπως π.χ. με τον ΔΗΣΥ που αρχικά είχε ταχθεί με το πολυασφαλιστικό σύστημα και που ακολουθεί σταθερά μία πολιτική περιορισμού του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονη ανάπτυξη του ιδιωτικού. Φανταστείτε μία κυβέρνηση όπου πρόεδρος θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ και υπ. Υγείας ένας διαχρονικός πολέμιος του μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ακόμα ένα εξ ίσου σοβαρό θέμα, η τύχη του οποίου παίζεται στις προεδρικές εκλογές. Το θέμα της Ενέργειας.

Είμαστε σε μία ιστορική, μεταβατική περίοδο. Μεταβαίνουμε από τα ορυκτά καύσιμα στις Α.Π.Ε. Τα πρώτα τα μονοπώλησαν τα παγκόσμια καρτέλ πετρελαίου, τα οποία όχι μόνο καθόριζαν τις τιμές αλλά κυβερνούσαν όλο τον κόσμο. Η περίοδος που περάσαμε τους 2-3 τελευταίους αιώνες κατ’ όνομα μόνο ήταν δημοκρατία. Τα κράτη κατ’ όνομα μόνο ήταν ανεξάρτητα.

Τώρα μπαίνουμε σε μία άλλη περίοδο όπου οι πηγές ενέργειας είναι ελεύθερες και μας παρέχονται δωρεάν. Ήδη οι θεσμοί τόσο του κράτους μας όσο και της Ε.Ε., εκδήλως προτιμούν την παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης αυτών των ελεύθερων πηγών ενέργειας στο ιδιωτικό πετρέλαιο.

Κι όχι μόνο ιδιωτικοποίησαν ξανά την ενέργεια, παραχωρώντας άδειες σε ιδιωτικές εταιρείες κατά κύριο λόγο, αλλά και κυριολεκτικά περιoρίζουν μέχρι διάλυσης την ΑΗΚ. Ενώ θα ‘πρεπε πρώτα οι εταιρείες κοινωνικής ιδιοκτησίας και με τεχνογνωσία, όπως η ΑΗΚ και η CYTA να έχουν απόλυτη προτεραιότητα και θα ‘πρεπε να προτιμηθούν και τα ταμεία συντάξεων και προνοίας των εργαζομένων. Με άλλα λόγια οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί εξακολουθούν να ονειρεύονται ιδιωτικοποιήσεις επί παντός κερδοφόρου τομέα. Στην Ενέργεια, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση και όπου αλλού.

Ναι, θέλουμε και τον ιδιωτικό τομέα. Ρυθμιστής, όμως, πρέπει να είναι σε κάθε τομέα θεμελιώδους οικονομικής δράσης ο κοινωνικός τομέας. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια και προοπτική. Διαφορετικά θα καταντήσουμε υπόδουλοι, όχι εθνικά αλλά κοινωνικά-ταξικά.

*Π. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης