Ήταν μια πολυάσχολη χρονιά για τον Bill Ackman του hedge fund Pershing Square Capital Management. Ο Ackman αντιλήφθηκε νωρίς τους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού, προχωρώντας σε μια τεράστια αντιστάθμιση πιστωτικού κινδύνου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που προστάτευσε το hedge fund του από τη βουτιά της αγοράς.

Στη συνέχεια, διπλασίασε το στοίχημά του κοντά στα χαμηλά της αγοράς και έχει βρεθεί να κερδίζει 30% από τις αρχές του έτους, ποσοστό που έρχεται να προστεθεί στην απόδοση του 58% που κατέγραψε η Pershing Square το 2019. Τώρα, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund αναζητά το επόμενο deal που να του ταιριάζει.

Ο Ackman σκοπεύει να αντλήσει έως και 1 δισ. δολάρια χρησιμοποιώντας μια εισηγμένη εταιρεία που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, ποσό το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά ενός μεριδίου σε μια επιχείρηση που θα μπει στο χρηματιστήριο. Η εκκολαπτόμενη συμφωνία, που πρώτο αποκάλυψε το Reuters, θα δώσει στον Ackman την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια σημαντική νέα επένδυση. (Η Pershing Square αρνήθηκε να σχολιάσει).

Φέτος, η Pershing Square αξιοποίησε τη βουτιά της αγοράς τον Μάρτιο για να ξαναχτίσει μια θέση στην Starbucks και να αυξήσει σημαντικά τις τοποθετήσεις της σε εταιρείες όπως η Lowe’s, η Howard Hughes και η Restaurant Brands. Η Pershing Square έχτιζε επίσης ένα μερίδιο στον γίγαντα του private equity Blackstone Group, το οποίο, όμως, πούλησε γρήγορα. Συνήθως, όταν η Pershing Square κλιμακώνει μια νέα επένδυση, δεσμεύει μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το σχέδιό της.

Οι εισηγμένες εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης χωρίς να έχουν επιχειρηματικό σχέδιο ή που το σχέδιό τους εξαρτάται από τη συγχώνευση με άλλη εταιρεία (blank-check companies) έχουν γίνει δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια ως εργαλείο εισαγωγής στο χρηματιστήριο εταιρειών που στηρίζονται από private equity ή venture capital. Aξιοσημείωτες πρόσφατες συμφωνίες περιλαμβάνουν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της DraftKings, της Virgin Galactic και πιο πρόσφατα, της εταιρείας παραγωγής φορτηγών που κινούνται με υδρογόνο. Αυτές οι εταιρείες έχουν προσελκύσει μεγάλα ονόματα στην Wall Street, από την Goldman Sachs έως τον Barry Sternlicht της Starwood Capital του και τον Chamath Palihapitiya της Social Capital και ο Ackman ξέρει από συμφωνίες σαν αυτές.

Η Pershing Square δημιούργησε μια εταιρεία-όχημα ονόματι Justice Holdings και το 2012 απέκτησε ένα μεγάλο μερίδιο στην Burger King, βάζοντας την αλυσίδα ταχυφαγείων στο χρηματιστήριο. Η συμφωνία, σε συνεργασία με το γιγαντιαίο private equity 3G Capital, έδωσε τεράστια ώθηση στον Ackman και την Pershing Square. Ο Ackman κατέχει προσωπικά περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της μητρικής εταιρείας της Burger King, ενώ αυτή ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις της Pershing Square. Η Pershing Square επένδυσε επίσης στις Nomad Foods και Platform Special Products, οι οποίες ήταν blank-check companies αλλά δεν στέφθηκαν με την ίδια επιτυχία.

Οι εταιρείες private equity διαθέτουν τεράστια χαρτοφυλάκια επιχειρήσεων τα οποία μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια εν μέσω πανδημίας και μπορεί να βρίσκουν ελκυστική τη γρήγορη άντληση κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές. Επιπλέον, το τρέχον χαρτοφυλάκιο της Pershing Square έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε εστιατόρια, εμπόρους λιανικής και ξενοδόχους, αλλά ο Ackman έκανε πολύ λιγότερες επενδύσεις σε ορισμένες από τις πιο καυτές γωνιές του χρηματιστηρίου, όπως η τεχνολογία της πληροφορίας και το λογισμικό. Η Pershing Square έχτισε πρόσφατα μεγάλη θέση στον πάροχο λογισμικού υγειονομικής περίθαλψης Agilent και ο Ackman υπήρξε από καιρό οπαδός της Ceridian, κατασκευάστριας λογισμικού για μισθοδοσία.

Η Pershing Square του Ackman απολαμβάνει μια αναγέννηση αφού η εταιρεία πάλεψε με μια ζημιά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων συν την αμφιλεγόμενη Valeant Pharmaceuticals. Η εταιρεία επικεντρώθηκε εκ νέου στους τομείς της ειδικότητάς της, επιλέγοντας επιτυχημένες επενδύσες όπως η Nike, η Starbucks, η Hilton και η Chipotle και πετυχαίνοντας σημαντική απόδοση. Το περασμένο έτος ήταν το καλύτερο στην ιστορία της Pershing Square, ενώ το fund του υπεραποδίδει σημαντικά έναντι των ανταγωνιστών του αλλά και έναντι της ευρύτερης αγοράς το 2020. Τα assets της εταιρείας γνώρισαν συνολική απώλεια 10 δισ. δολαρίων, περίπου τα μισά από το υψηλό τους, με το μεγαλύτερο μέρος να “στεγάζεται” σε ένα μόνο επενδυτικό όχημα, ονόματι Pershing Square Holdings.

Τώρα, η Ackman συγκεντρώνει νέο κεφάλαιο για να αναζητήσει νέες προσφορές σε αγορές με ώριμες ευκαιρίες.

Πηγή: Forbes