Προσπαθούν να βρουν το λάθος τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και η συζήτηση για τις κρατικές εγγυήσεις κατέληξε σε ναυάγιο. Είκοσι-τέσσερις ώρες μετά την απόσυρση του νομοσχέδιου από την κυβέρνηση, τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου και τις εκατέρωθεν κατηγορίες κομμάτων και εκτελεστικής εξουσίας, το ΔΗΚΟ έκανε σινιάλο στο υπουργείο Οικονομικών για να ανιχνεύσει το πεδίο.
 
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, τόσο σε τηλεοπτική συζήτηση όσο και στην απογευματινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση έχει πρόθεση να επαναφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο. Μάλιστα, διευκρίνισε πως προηγουμένως τα κόμματα θα αποσύρουν τις τροπολογίες τους με εξαίρεση αυτές που αφορούν τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στην Επιτροπή Παρακολούθησης και τη μείωση του ποσού της κρατικής χορηγίας στο €1 δισ. με τη σταδιακή αποδέσμευση των υπόλοιπων €500 εκατ.
 
Εκτιμάται πως το ΔΗΚΟ με τη ενέργεια του ήθελε να ρίξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση πως είναι έτοιμο να συζητήσει αλλά και να στηρίξει το νομοσχέδιο, νοούμενου ότι θα υλοποιηθούν οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει. Πάντως, το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για να αποφύγει το έλεγχο από το Γενικό Ελεγκτή.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείο Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή Οικονομικών, απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο Οικονομικών είναι επιφυλακτικό με τις προθέσεις του ΔΗΚΟ. Μάλιστα σε περίπτωση που κατατεθεί νέα πρόταση δεν αποκλείεται να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως στην παρέμβαση Βότση, απάντησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, ο οποίος κάλεσε το ΔΗΚΟ εάν είναι διατεθειμένο να επανέλθουν για συζήτηση οι κρατικές εγγυήσεις τότε να συζητηθεί το αρχικό νομοσχέδιο από το οποίο θα αφαιρεθεί η πρόνοια για την παραχώρηση εφάπαξ κρατικής χορηγίας σε 36 χιλ. πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοεργοδοτούμενους ύψους €100 εκατ. αλλά και να αυξηθεί η κρατική εγγύηση στα €2,5 δισ.
 
Στο μεταξύ, αφού η Κυβέρνηση δεν «τσίμπησε» στην πρόταση του ΔΗΚΟ, τότε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος διερεύνησε κατά πόσο το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει μέχρι την Παρασκευή, ξεχωριστό νομοσχέδιο για την κρατική χορηγία. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, ανέφερε πως μέχρι την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πρόθεση να καταθέσει νομοσχέδιο για την εφάπαξ χορηγία. Είπε, επίσης, πως η κυβέρνηση μελετά το τελικό Σχέδιο Β’, επισημαίνοντας πως τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από εβδομάδας. Πάντως, οι τεχνοκράτες του υπουργείου εξετάζουν σενάρια τα οποία δεν θα έχουν μεγάλο κόστος για το κράτος.
 
Μεταξύ των μέτρων είναι η επιδότηση του επιτοκίου, η παραχώρηση της χορηγίας αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, προωθείται η πώληση εξυπηρετούμενων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ για να ενισχυθούν τα ρευστά στα κρατικά ταμεία. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει την εμπλοκή κομμάτων στη συζήτηση, ενώ από την άλλη τα κόμματα επιθυμούν να περάσει από τη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων.