Ζήτημα παραλαβής τριών ταχύπλοων περιπολικών ακάτων αξίας πέραν των 7.5 εκατομμυρίων ευρώ από την Αστυνομία Κύπρου, φαίνεται να προκύπτει.

Ασφαλείς πληροφορίες, από ανεξάρτητες –μεταξύ τους- πηγές, αναφέρουν ότι για τα εν λόγω σκάφη, τα οποία ανέλαβε να ναυπηγήσει και να προμηθεύσει κροατική εταιρεία, υπάρχουν τεχνικά θέματα. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες προδιαγραφές των εν λόγω ακάτων, φαίνεται να μην ανταποκρίνονται σ΄ αυτές που είχαν τεθεί στο πλαίσιο προκήρυξης της σύμβασης.

Το όλο θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, παρακολουθεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία είχε επέμβει στο θέμα του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί κάνοντας συστάσεις κι επισημάνσεις στο πλαίσιο ελέγχου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης. Η σχετική έκθεση είχε δημοσιευτεί στις 17 Μαρτίου του 2022. Ο «Φ» αποτάθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία θέτοντας τις πληροφορίες ενώπιον της και είναι σε αναμονή επίσημης τοποθέτησης.

Πάντως, επίσημα η Αστυνομία αρκείται να αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία, προκειμένου να παραληφθούν τα ταχύπλοα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Κι αυτό χωρίς να δίδονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, ο οποίος μας ανέφερε ότι τα σκάφη βρίσκονται στην Κύπρο από τις 14 Αυγούστου. Πρόσθεσε ότι έχει οριστεί Επιτροπή

Παραλαβής τους, η οποία αποτελείται από τρεις αξιωματικούς της Δύναμης με εξειδίκευση. Πρόκειται, σύμφωνα με τα όσα μας είπε, για μηχανολόγο, ηλεκτρολόγο μηχανικό και έναν καπετάνιο. Κατέληξε πως η παραλαβή είναι προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η σύμβαση για την ναυπήγηση και προμήθεια τριών ταχύπλοων ακάτων ανατέθηκε σε κροατική εταιρεία, έναντι 7.4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Τα συγκεκριμένου τύπου σκάφη έχουν μήκος 18 μέτρων και προορίζονται για τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία Κύπρου. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι και 34 κόμβους, ενώ κατασκευάστηκαν ώστε να έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου.

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοινώθηκαν σε κροατικά ΜΜΕ την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Αυγούστου, οι άκατοι προορίζονται για επιχειρήσεις διάσωσης και περιπολιών σε απόσταση μέχρι και 150 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα που εδρεύει στα Βαλκάνια, στην παρούσα φάση κατασκευάζει δυο πυροσβεστικά σκάφη για λογαριασμό της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα ανάθεσης της σύμβασης πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Όπως είχε επισημάνει και η Ελεγκτική Υπηρεσία την άνοιξη του 2022, ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2020 και αρχικά είχε κατακυρωθεί σε εταιρεία που είχε υποβάλει μη έγκυρη προσφορά, η οποία ακολούθως απορρίφθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.
Αποτέλεσμα ήταν να παρέλθουν 11 μήνες από την ημερομηνία υποβολής των προσφορών, μέχρι την ανάθεση της σύμβασης, με κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης του έργου.

«Τελικά, τον Ιούνιο του 2021, 11 μήνες μετά την υποβολή των προσφορών, το Συμβούλιο Προσφορών αποφάσισε ομόφωνα την κατακύρωση του διαγωνισμού στον μοναδικό έγκυρο προσφοροδότη (σ.σ. την κροατική εταιρεία) για το συνολικό ποσό των €7.437.000 + ΦΠΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία στη σχετική έκθεσή της. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Τομέας Συνόρων της Ε.Ε.).