Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης του Beny Steinmetz και του εισαγγελέα ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου η ακροαματική διαδικασία στο επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας. Στην ακροαματική διαδικασία δεν έλαβε μέρος κανένας μάρτυρας από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής.

Το όνομα του Beny Steinmetz έγινε ευρύτερα γνωστό στην Κύπρο, όταν κρατήθηκε προσωρινά από τις Κυπριακές Αρχές, κατά τη διάρκεια της άφιξής του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, εξαιτίας ενός Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί από τις Ρουμανικές Αρχές, αλλά έχει ήδη ακυρωθεί σε σειρά Ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2022, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, απέρριψε το αίτημα των Ρουμανικών Αρχών για έκδοση του Beny Steinmetz στη Ρουμανία, μέσα από μια απόφαση που βασίστηκε στο γεγονός ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία, καθώς και στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί. Επιπροσθέτως και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, οι Ιταλικές Αρχές αξιολόγησαν το Ένταλμα και έκριναν πως δεν μπορούσε να εκτελεστεί στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, για την ίδια υπόθεση, η Interpol είχε ακυρώσει Ερυθρά Αγγελία (Red Notice), ανακαλώντας με αυτόν τον τρόπο το Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης για τον Beny Steinmetz, που είχε εκδώσει βασισμένη στο αίτημα της Ρουμανίας. Η Interpol εντόπισε σειρά παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη. Στη σχετική της Έκθεση, η Interpol υπογραμμίζει πως η δίωξη του Beny Steinmetz στη Ρουμανία ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Την Έκθεση αυτή επικαλέστηκε και κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Σταύρος Τόγιας, συνήγορος υπεράσπισης του κ. Steinmetz στη δίκη του στην Ελλάδα, στην οποία αθωώθηκε και ένας από τους βασικούς μάρτυρες Υπεράσπισης στο Δικαστήριο της Λάρνακας. Ο κ. Τόγιας υποστήριξε ότι η ποινική δίωξη του Beny Steinmetz στη Ρουμανία είχε ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο και ήταν υποκινούμενη από συγκεκριμένα κέντρα, ενώ κατέθεσε ότι ο κ. Steinmetz στερήθηκε τον δικηγόρο της επιλογής του στη δίκη του στη Ρουμανία, καθώς Δικαστήριο της Ρουμανίας διόρισε αυτεπάγγελτα δικηγόρο, την κα Simona Dumitrescu, το οποίο συνιστά σοβαρότατη παραβίαση των δικαιωμάτων υπεράσπισής του.

Ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης, Ion Cazacu, ρουμάνος δικηγόρος και συνήγορος του κ. Steinmetz στην ποινική διαδικασία ενώπιον των ρουμανικών δικαστηρίων αναφέρθηκε εκτενώς στις πιέσεις που είχε δεχθεί ο ίδιος ο Beny Steinmetz από τον Cornel David-Deca, Προϊστάμενο Εισαγγελέα στο δικαστήριο της Ρουμανίας. O Προϊστάμενος Εισαγγελέας είχε προτείνει μία συμφωνία με την οποία θα τακτοποιούσε προσωπικά τις εκκρεμούσες υποθέσεις του Beny Steinmetz, εξασφαλίζοντας του ευνοϊκή μεταχείριση και μειωμένη ποινή, με την προϋπόθεση ότι ο Beny Steinmetz θα κατήγγειλε την υποτιθέμενη διαφθορά κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2009, από τον πρώην Πρόεδρο της Ρουμανίας, Τraian Băsescu. Ο Beny Steinmetz απέρριψε την πρόταση αυτή και όπως κατέθεσε Ion Cazacu, αυτό οδήγησε στην υποβολή πρότασης σύλληψής του Beny Steinmetz από τον Εισαγγελέα. Μία πρόταση που απορρίφθηκε, ωστόσο, για δεύτερη φορά από το Δικαστήριο στη Ρουμανία.
Από την πλευρά της υπεράσπισης έγινε λόγος για υπαρκτό κίνδυνο ο Beny Steinmetz να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί στις Ρουμανικές Αρχές. Η ενδεχόμενη έκδοση του κ. Steinmetz θα έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση του άρθρου 4 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών κράτησης που επικρατούν στις ρουμανικές φυλακές.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης, κ. Chirita, Ρουμάνος εμπειρογνώμων και κ. Παρασκευάς, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), κατέθεσαν ότι η κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων στη Ρουμανία είναι απελπιστική. Έκαναν λόγο τόσο για υπερπληθυσμό, κακής ποιότητας φαγητό, εγκαταλελειμμένο εξοπλισμό, έλλειψη εξαερισμού, θέρμανσης και υγειονομικής φροντίδας, όσο και για μίας εντελώς απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων.

Οι διαβεβαιώσεις, μάλιστα που ζητήθηκαν γραπτώς από τον Εισαγγελέα στις Ρουμανικές Αρχές για τις συνθήκες στις φυλακές της Ρουμανίας ήταν γεμάτες αντιφάσεις και γενικολογίες, όπως συνέβη και με τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που στάλθηκαν τον Μάρτιο του 2022 στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ο Σταύρος Τόγιας, μάρτυρας Υπεράσπισης στο Δικαστήριο της Λάρνακας δήλωσε στον «Φιλελεύθερο»:

«O Beny Steimmetz είναι υπήκοος Ισραήλ και Γαλλίας, σύζυγος και πατέρας 4 παιδιών, παππούς 4 εγγονιών, επιφανής επιχειρηματίας στον χώρο του real estate με 20ετή επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο (Τhe Agnes and Beny Steinmetz Foundation). Ο κ. Steinmetz αποτελεί επί της ουσίας “παράπλευρη απώλεια” της δικαστικής διαμάχης της κυβέρνησης της Ρουμανίας με τον Πρίγκηπα Παύλο της Ρουμανίας, επί ακινήτων της βασιλικής οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα από αυτά εδρεύει το αρχηγείο της ρουμανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRI). Σε πρώτο βαθμό το Εφετείο του Brasov αθώωσε τον κ. Steinmetz με το σκεπτικό ότι απλώς συμμετείχε σε μια νόμιμη επιχειρηματική συναλλαγή. Όμως ο Εισαγγελέας που εποπτεύει τη ρουμανική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) άσκησε έφεση και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας τον κήρυξε ένοχο για τη «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης» και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Ο κ. Steinmetz εμμένει μέχρι τέλους στην αθωότητά του, αφού στην επιχειρηματική του απόφαση στηρίχθηκε σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και στην έκθεση δέουσας επιμέλειας (due diligence) ενός επιφανούς Ρουμάνου δικηγόρου, ο οποίος, αφού εγκλείστηκε αδίκως στις ρουμανικές φυλακές για ένα έτος, τελικώς απηλλάγη υπό την κατακραυγή τη ρουμανικής κοινής γνώμης. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών το 2022 απέρριψε ομόφωνα -με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση- το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, διότι παραβιάσθηκε κατάφωρα το δικαίωμα του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία. Ακόμη το Συμβούλιο έκρινε, ότι αν παραδοθεί στη Ρουμανία, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί απάνθρωπη, εξευτελιστική και διακριτική μεταχείριση εν όψει της εθνικότητας και του θρησκεύματός του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δικαστήριο δεν πείστηκε από τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των ρουμανικών Αρχών, ευθυγραμμιζόμενο με τις καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου όσο και την κρατούσα νομολογία των κρατών – μελών της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο κ.ά), που απορρίπτουν σωρηδόν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης της Ρουμανίας, λόγω του συστημικού προβλήματος της δικαιοσύνης και των φυλακών. Εκτιμώ ότι ιδιαίτερη βαρύτητα διαδραμάτισε και η απόφαση της Επιτροπής της Interpol του 2021, που διέγραψε το ρουμανικό ένταλμα από τη βάση δεδομένων της, μεταξύ άλλων, διότι η καταδίκη του κ. Steinmetz υποκινήθηκε από πολιτικά κίνητρα.»

Σχετικά με το ποια είναι η εκτίμησή του για την έκβαση της δίκης, ο κ. Τόγιας απάντησε ότι:«Eμπιστεύομαι απόλυτα την κυπριακή Δικαιοσύνη, που, εν αντιθέσει με τη Ρουμανική, είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη. Έχω την άποψη πως δεν θα επιφυλαχθεί ανθρώπινη και αξιοπρεπής μεταχείριση στον Benyamin Steinmetz, αν παραδοθεί στις ρουμανικές αρχές. Είναι γνωστό ότι η ίδια η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας παραδέχθηκε δημοσίως ότι εξαπάτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζοντας ότι η Ρουμανία διέθεσε ένα δις ευρώ (!) για τη βελτίωση των καταστημάτων κράτησης. Διερωτώμαι, τι κράτος δικαίου είναι αυτό, στο οποίο δικαστές που εξέδωσαν πολλά χρόνια πριν αστικές αποφάσεις κλήθηκαν στην ποινική διαδικασία ως μάρτυρες, με μόνο σκοπό την αμφισβήτηση της ίδιας τους της απόφασης. Στο ακροατήριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας δεν ακούστηκε μόνο η υπεράσπιση του Beny Steinmetz, αλλά ήχησε και η έκκληση της Εθνικής Ένωσης Ρουμάνων δικαστών και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Ρουμανίας για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, που βάλλεται από τις επεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας: με το πρόσχημα της διαφθοράς περισσότεροι από 1900 δικαστές έχουν τεθεί στο στόχαστρο της DNA. Ήδη το ελληνικό δικαστήριο με την απόφασή του διακήρυξε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ δεν είναι τυφλή, αλλά τελεί υπό τον αυτονόητο όρο του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.»

Πλέον, η Κυπριακή Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη, εάν θα εκδώσει εντέλει τον 67χρονο ισραηλινό επιχειρηματία στη Ρουμανία ή αν θα απορρίψει το σχετικό αίτημα, όπως έχουν πράξει, εμφατικά ήδη η Ελλάδα και η Ιταλία.