Εκ μέρους του γαλλο-ισραηλινού επιχειρηματία εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για απάτη στη Ρουμανία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2023, ο ισραηλινός επιχειρηματίας Beny Steinmetz κρατήθηκε προσωρινά από τις Κυπριακές Αρχές, κατά τη διάρκεια της άφιξής του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εξαιτίας ενός Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί από τις Ρουμανικές Αρχές. Σημειώνεται πως το Ένταλμα έχει ήδη ακυρωθεί σε σειρά Ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2022, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, απέρριψε το αίτημα των Ρουμανικών Αρχών για έκδοση του Beny Steinmetz στη Ρουμανία, μέσα από μια απόφαση που βασίστηκε στο γεγονός ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία, καθώς και στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί. Με αυτόν τον εμφατικό τρόπο η Ελληνική Δικαιοσύνη ακύρωσε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Επιπροσθέτως και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, οι Ιταλικές Αρχές αξιολόγησαν το Ένταλμα και έκριναν πως δεν μπορούσε να εκτελεστεί στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, για την ίδια υπόθεση, η Interpol είχε ακυρώσει Ερυθρά Αγγελία (Red Notice), ανακαλώντας με αυτόν τον τρόπο το Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης για τον Beny Steinmetz, που είχε εκδώσει βασισμένη στο αίτημα της Ρουμανίας. Η Interpol εντόπισε σειρά παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη. Στη σχετική της Έκθεση, η Interpol υπογραμμίζει πως η δίωξη του Beny Steinmetz στη Ρουμανία ήταν πολιτικά υποκινούμενη. 

O Beny Steinmetz καλωσορίζει την ευκαιρία που του δίνεται, προκειμένου να δικαιωθεί σε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό κράτος, ενάντια στη Ρουμανία, μια χώρα γνωστή παγκοσμίως για την έλλειψη σεβασμού στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, είναι βέβαιος πως η Δικαιοσύνη θα λάμψει και στην Κύπρο,  αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι το Ευρωπαϊκό Κράτους Δικαίου είναι πολύ πιο ισχυρό και θριαμβεύει απέναντι σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όπως αυτές των Ρουμανικών Αρχών.