Με χειροπέδες βρέθηκε μόλις πάτησε το πόδι του στην Κύπρο ο γαλλο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Beny Steinmetz, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για απάτη στη Ρουμανία. Η σύλληψη του απασχολεί από την Κυριακή τον διεθνή Τύπο, που καλύπτει την υπόθεση με εκτενή ρεπορτάζ.

Ο μεγιστάνας, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ισραήλ, διαθέτει βιομηχανίες εξόρυξης διαμαντιών και ενέργειας ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των ακινήτων. Το όνομά του έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς διεθνώς, με αποκορύφωμα την καταδίκη του σε φυλάκιση από δικαστήριο στο Βουκουρέστι, λόγω της συμμετοχής του σε επιχειρηματικό όμιλο που φέρεται να επιχείρησε να εξασφαλίσει παράνομα δικαιώματα γης στη Ρουμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι με τις περισσότερες κατοικίες

Σύμφωνα με την Times of Israel ο Steinmetz βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου όταν ως εταίρος και σύμβουλος του ομίλου αγόρασε τα δικαιώματα γης που ανήκε σ’ έναν Ρουμάνο πρίγκιπα. Οι ρουμάνικες Αρχές αποφάνθηκαν πως πίσω από την αγοραπωλησία υπήρχε απάτη που κόστισε στη χώρα 135 εκατομμύρια ευρώ. Ο 67χρονος επιχειρηματίας καταδικάστηκε, μάλιστα, ερήμην το 2020 σε φυλάκιση πέντε ετών για τη δημιουργία «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» σε σχέση με συναλλαγές γης που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2006 και του 2008. Έκτοτε εκκρεμεί εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα και είχε συλληφθεί, μάλιστα, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.

Ο δισεκατομμυριούχος συνελήφθη στην Κύπρο την περασμένη Πέμπτη όταν έφτασε από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Την επομένη οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο διέταξε την κράτησή του μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μεταφραστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα εναντίον του. Όπως πληροφορείται ο «Φ», τον μεγιστάνα θα εκπροσωπήσει στο Δικαστήριο γνωστός Κύπριος ποινικολόγος.

Τη σύλληψη του Beny Steinmetz επιβεβαίωσε την Κυριακή εκπρόσωπός του μέσω δελτίου Τύπου, που αναδημοσιεύτηκε από όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία. Ο εκπρόσωπος του 67χρονου ανέφερε πως συνελήφθη στη Λάρνακα «λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις ρουμανικές Αρχές, το οποίο έχει ήδη ακυρωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία». Ο εκπρόσωπός του σημειώνει ακόμη πως ο 67χρονος επιχειρηματίας «χαιρετίζει την ευκαιρία να δικαιωθεί σ’ ένα ακόμη ευρωπαϊκό κράτος εναντίον της Ρουμανίας, μιας χώρας διαβόητης για την ασέβειά της στα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο μεγιστάνας που θέλει να νικήσει τον χρόνο «ξεδιπλώνει» σε βίντεο τις ακραίες συνήθειές του

Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας έχει περιπέτειες και με την ελβετική δικαιοσύνη, αφού έχει κριθεί ένοχος για διαφθορά σε υπόθεση που αφορά στην εξασφάλιση αδειών εξερεύνησης για κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση, ωστόσο δεν θα εκτίσει προς το παρόν ποινή φυλάκισης λόγω της πρόθεσης του ν’ ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο επιχειρηματίας διαμένει τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ σε μια πολυτελή έπαυλη που χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο ακριβές στη χώρα.