Ολοκληρώνεται πιθανότατα τον Μάιο το σύστημα φωτοεπισήμανσης με την εγκατάσταση και των 90 σταθερών καμερών.

Βάσει του συμβολαίου το σύστημα φωτοεπισήμανσης έπρεπε στις 31 Μαρτίου να είχε παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία  Όμως οι προσθαφαιρέσεις που έγινε με την αλλαγή διαφόρων σημείων παρατείνουν την ολοκλήρωσή του.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αφορούν σε έξι σημεία (δύο στη Λευκωσία και τέσσερα στη Λεμεσό) για τα οποία γίνονται εργασίες ή σε κάποια υπάρχει στασιμότητα, γιατί απαιτείται η έκκριση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, επειδή στο συμβόλαιο που υπογράφτηκε μεταξύ κράτους και εταιρείας καταγράφονταν τα σημεία και τώρα κάποια θα αλλάξουν, απαιτείται η έγκριση της ΚΕΑΑ πριν αρχίσουν τα έργα.

Ένα από τα σημεία για τα οποία χρειάζεται έγκριση, αφορά στη φωτοελεγχόμενη συμβολή στα Πολεμίδια στην οποία συνέβη το τετραπλό θανατηφόρο δυστύχημα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, υπάρχει ακόμα ένα σημείο στη Λεμεσό στο οποίο δεν ήταν στους αρχικούς υπολογισμούς να τοποθετηθούν κάμερες. Όμως, επειδή οι δύο κάμερες που τοποθετήθηκαν στη Λεωφόρο Στροβόλου με τη συμβολή της με την οδό Μαχαιρά δεν φαίνεται να βοηθούν τον σκοπό που κρίθηκε σκόπιμος, αυτές που ελέγχουν την στροφή στον οδό Μαχαιρά, θα αφαιρεθούν και θα τοποθετηθούν στη Λεμεσό.

Στη Λεμεσό θα τοποθετηθούν κάμερες σε ακόμα δυο σημεία που ήταν προγραμματισμένα και ολοκληρώνεται η εγκατάστασή τους στην πόλη.

Κάμερες θα τοποθετηθούν σε δυο-τελευταία σημεία στη Λευκωσία. Ήδη έχουν αρχίσει δοκιμαστικές καταγραφές παραβάσεων από τις τέσσερις κάμερες στη συμβολή των λεωφόρων Αθαλάσσης και Ακροπόλεως. Επίσης, πρόσφατα τοποθετήθηκαν δυο κάμερες επί της Λεωφόρου Αρχαγγέλου, μια σε κάθε κατεύθυνση και οι οποίες θα ελέγχουν μόνο ταχύτητα.

Την ίδια ώρα τρέχουν και οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και νομοθετικό. Πρακτικά, ετοιμάζονται αλλαγές επί των φώτων στα οποία είναι εγκατεστημένες κάμερες, ώστε να είναι πιο εμφανή η άσπρη γραμμή, ο χώρος της διάβασης πεζών, ενώ παράλληλα, θα τοποθετηθούν φανάρια προειδοποίησης των οδηγών για τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους για να περάσουν με πράσινο.

Σε νομοθετικό επίπεδο, ετοιμάζονται τροποποιήσεις ώστε όποιος πληρώσει το εξώδικο των €300 σε 15 ημέρες, να καταβάλλει μόνο το 50% και επίσης αυτός που επιλέγει να το πληρώσει αργότερα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του. Από 45ημέρες που είναι σήμερα σε 60.

Σε μια άλλη εξέλιξη, είναι έτοιμη η φωτοραντάρ λιστ η οποία θα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων οδηγών καταγγέλθηκαν από τις κάμερες αλλά δεν παρέλαβαν τα εξώδικά τους. Η λίστα αυτή αφού εγκριθεί μέσω λογισμικού θα δοθεί στα αεροδρόμια και λιμάνια καθώς και στα οδοφράγματα ώστε όταν εντοπιστεί κάποιος που θα ταξιδέψει στη λίστα αυτή να του επιδίδεται επί τόπου το εξώδικο και να αφήνεται να αναχωρεί για τον προορισμό του.

Παράλληλα, με νομοσχέδιο θα παρέχεται το δικαίωμα στην εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ή στο ταχυδρομείο, να αποστέλλει sms ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδοποίηση για την ύπαρξη εξωδίκου.

Το Υπουργείο Μεταφορών, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες μας, προωθεί ενημερωτική εκστρατεία στον ημερήσιο Τύπο καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτως να γίνει διαφώτιση του κοινού για τι πρέπει να προσέχει στις διασταυρώσεις και έτσι να αποφεύγεται η έκδοση προστίμων.

Όσον αφορά στους βαθμούς ποινής, αυτοί δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που προωθούνται, παρόλο ότι εκκρεμεί πρόταση νόμου για αύξηση τους από 12 σε 20 για να χάνει κάποιος την άδεια οδήγησης του. Κι’ αυτό επειδή προωθείται το μέτρο με τη Σχολή Παραβατών οδηγών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διαγράψουν τους βαθμούς ποινής με τους οποίους έχουν χρεωθεί, παρακολουθώντας μαθήματα οδικής συνείδησης.

Τα προβλήματα με το σύστημα φωτοεπισήμανσης, όπως μας ειπώθηκε, είναι αυτή τη στιγμή δύο και αφορούν: στη μη παράδοση 147.000 εξωδίκων και στις εταιρείες, οι οδηγοί των οποίων καταγγέλλονται αλλά για κάποιο λόγο δεν υποδεικνύουν τον πρόσωπο που διέπραξε την παράβαση. Αυτά θα λυθούν με νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεννόηση με την Αστυνομία.