Πολύωρη η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος της Αστυνομίας για προσωποκράτηση των εννέα προσώπων που συνελήφθησαν για την απόπειρα φόνου σε βάρος του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι»).

Από το μεσημέρι και συγκεκριμένα περί τις 14:30, έγινε η προσαγωγή των υπόπτων στο Δικαστήριο από μέλη της Αστυνομίας. Το ΤΑΕ Λευκωσίας αιτείται την 8ήμερη προσωποκράτηση των προαναφερθέντων. Ωστόσο, η διαδικασία για εξέταση του εν λόγω αιτήματος άρχισε λίγο πριν από τις 18:00.

Αιτία για την καθυστέρηση ήταν αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι τριών υπόπτων (1,4 και 6) προκειμένου η Δικαστής Μαρία Άννα Στυλιανού να εξαιρεθεί από τη δικαστική διαδικασία για τις προσωποκρατήσεις, γιατί ήταν και η Δικαστής που είχε εγκρίνει την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης των εννέα υπόπτων.

Για την εξαίρεση της Δικαστού επιχειρηματολόγησαν νομικά οι δικηγόροι Αγαθοκλής Κορέλης (συνήγορος υπεράσπισης υπόπτων 1 και 4) και Βίκτωρας Ακάμας. Ο πρώτος ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «Υποβάλλουμε αίτημα να εξαιρεθεί η εντιμότητά σας για λόγους αντικειμενικής αμεροληψίας».

Ο κ. Κορέλης ανέφερε, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι η «εύλογη υποψία» που επικαλέστηκε η Αστυνομία στο ένταλμα σύλληψης και κρίθηκε από την ίδια Δικαστή, θα είναι αντικείμενο και στο αίτημα για προσωποκράτηση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ακόμη ότι οι επτά σελίδες από τον όρκο ανακριτή της Αστυνομίας, στη βάση του οποίου εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος πελάτη του, είναι «απαράλλαχτες», όπως χαρακτηριστικά είπε, με το αίτημα για προσωποκράτηση.

Ακολούθησε διακοπή προκειμένου να εκδώσει απόφαση η Δικαστής. Η τελευταία, όπως σημειώνει στην απόφαση που ανέγνωσε, κατέληξε στη βάση νομολογίας ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα και κατά συνέπεια απέρριψε το αίτημα που εγέρθη.

Η εξέταση του αιτήματος της Αστυνομίας για προσωποκράτηση των εννέα υπόπτων επανήρχισε, όπως σημειώσαμε, λίγο πριν από τις 18:00, με την αντεξέταση του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ, Γιάννου Γιαννακού, από συνηγόρους υπεράσπισης.

Σημειώνεται ότι το γραπτό αίτημα προσωποκράτησης σε βάρος των υπόπτων δεν αναγνώσθηκε κατά τη διαδικασία.

Οι εννέα προαναφερθέντες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για απόπειρα φόνου και κατοχή και μεταφορά όπλου κι εκρηκτικών υλών.