Aμερικανοί που ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες αναφέρουν καλύτερη ψυχική υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα του American Psychiatric Association.

Ο Dr. Petros Levounis δήλωσε ότι οι άνθρωποι ζουν σε στρεσογόνους καιρούς και ορισμένες φορές η εργασία τους και οι ευθύνες μπορούν να αποστραγγίξουν την ενέργειά τους και να επηρεάσουν την ψυχική τους υγεία.

Πρόσθεσε, ότι δημιουργικές δραστηριότητες δεν είναι μόνο ψυχαγωγικές αλλά συμβάλλουν στην απομάκρυνση από τη ρουτίνα και ότι με αυτές χρησιμοποιεί κάποιος το μυαλό του διαφορετικά και χαλαρώνει.

Περίπου το 46% των Αμερικανών ενηλίκων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν δημιουργικές δραστηριότητες για την ανακούφιση του άγχους. Όσοι αξιολόγησαν την ψυχική τους υγεία ως ‘’πολύ καλή’’ ή ‘’τέλεια’’ έτειναν να συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις δημιουργικές δραστηριότητες περισσότερο έναντι όσων είχαν χειρότερη ψυχική υγεία.

Η έρευνα έγινε τον Ιούνιο σε 2,202 ενηλίκους.

Περίπου το 77% των Αμερικανών ενηλίκων δήλωσαν ότι η τρέχουσα ψυχική τους υγεία ήταν καλή ή καλύτερη, έναντι 63% στις αρχές του 2023.

Μεταξύ όσων ανέφεραν πολύ καλή ή τέλεια ψυχική υγεία, περίπου 7 στους 10 ασχολούνταν με δημιουργικές δραστηριότητες σε σύγκριση με 50% των ενηλίκων που ανέφεραν καλή ψυχική υγεία και 46% όσων ανέφεραν μέτρια ή φτωχή ψυχική υγεία.

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η καταφυγή στη δημιουργική πλευρά βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον Dr. Saul Levin δημιουργικές δραστηριότητες είναι τέλειος τρόπος να εκφράζεται κάποιος και να αφιερώνει χρόνο σε αυτές μακριά από την καθημερινή ρουτίνα.

Περίπου το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι ασχολούνταν με δημιουργικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους. Περίπου το 37% τις ξεκίνησαν λόγω ανίας, το 19% ενώ εργάζονταν και το 14% σε καιρό κρίσης.

Όταν ρωτήθηκαν τι δημιουργικό έκαναν για να απαλύνουν το άγχος τους το 77% δήλωσαν ότι άκουγαν μουσική, το 39% ότι ασχολούνταν με puzzles, το ένα τέταρτο τραγουδούσε ή χόρευε και ένα τέταρτο ζωγράφιζε ή ασχολείτο με τη γλυπτική.

Η δημιουργική γραφή και οι συναυλίες ήταν άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες για τη μείωση του στρες. Άλλοι έπαιζαν ένα μουσικό όργανο ή επισκέπτονταν μουσεία.

Περίπου 1 στους 10 έκανε άλλες δραστηριότητες, όπως μαγειρική ή κηπουρική.

Πηγή: iatronet.gr