Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Διάβασα το άρθρο σας αναφορικά με την μοναξιά και πώς να την διαχειριστούμε  και έχω κάποιες απορίες.

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά, εξαιρετικό το άρθρο  σας αναφορικά με την αυτογνωσία κτλ. Τι γίνεται όμως όταν οι συνθήκες από μόνες τους οδηγούν σε αυτό το συναίσθημα μοναξιάς;

Εγώ είμαι γκέι και πλέον στα 40 μου θεωρώ ότι  το κύριο θέμα που έχω να διαχειριστώ είναι το αίσθημα  μοναξιάς  μου. Είναι πολλές οι φορές που δεν έχω παρέα να κάνω δραστηριότητες και πολλές οι φόρες που νιώθω να με απογοητεύει  αυτό σαν συναίσθημα. Έχω δοκιμάσει νέα χόμπι, νέες δραστηριότητες, γυμναστήριο κτλ, για να κοινωνικοποιηθώ, αλλά παρατηρώ ότι δεν αλλάζει κάτι, παρά μόνο προσωρινά απασχολούμε και δεν το συνειδητοποιώ ότι δεν έχω σύνδεση.

Έχω τους φίλους μου, απλά δεν είναι πάντα διαθέσιμοι, οι περισσότεροι παντρευτήκαν κτλ. Αναγκαστικά βρίσκομαι σε μια φάση της ζωής μου που προσπαθώ να ανοίξω νέο κύκλο φίλων γνωστών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας νιώθω πολύ ένταση κάποιες φορές γιατί θέλω να κάνω πράγματα και όλοι είναι απασχολημένοι και δεν έχω παρέα.

Τι θα με συμβουλεύατε σαν ειδικός σε αυτή την μετάβαση μου; Ποιος θα ήταν ο ωφέλιμος τρόπος διαχείρισης;

Ευχαριστώ 

ΣΜ

Απάντηση

Αγαπητέ Σ

Σε ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου και την ερώτησή σου.

Καταρχάς, κατανοώ πλήρως την πρόκληση που αντιμετωπίζεις και είναι σημαντικό που ερωτάς για συμβουλές. Σε συγχαίρω για όλες τις δραστηριότητες που κάνεις για να κοινωνικοποιηθείς. Η πρόκληση για συντροφικότητα είναι αρκετά γενικευμένη στην εποχή που ζούμε. Το βλέπω αρκετά συχνά με τους πελάτες μου. Οι γρήγοροι ρυθμοί που ζούμε σήμερα και η τεχνολογία έχουν αποξενώσει τους ανθρώπους.

Παλιά όταν ήθελες να μιλήσεις με κάποιο κανόνιζες μια συνάντηση δια ζώσης, που θα διαρκούσε κάποια ώρα. Οπότε υπήρχε ποιοτική και χρονική επικοινωνία. Τώρα, με την τεχνολογία και την φαινομενική έλλειψη χρόνου, στέλνεις ένα μήνυμα και η συνομιλία τελειώνει σε 5 λεπτά!

Αν και οι φίλοι σου είναι απασχολημένοι λόγω εργασίας ή οικογενειακών υποχρεώσεων, προσπαθήστε να διατηρείτε την επαφή και να προγραμματίζετε κοινές δραστηριότητες όταν είναι δυνατόν.

Να θυμάσαι ότι η αναζήτηση νέων φίλων είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Μην απογοητεύεσαι αν δεν βρεις άμεσα την κατάλληλη παρέα. Συνέχισε να είσαι ανοικτός στις νέες γνωριμίες και οι φιλίες θα αναπτυχθούν με τον καιρό.

Αφού διάβασες το άρθρο μου για την Μοναξιά τότε γνωρίζεις ότι η μοναξιά είναι μια αρνητική στάση ζωής. Παραθέτω ΕΔΩ το λινκ για το άρθρο.

Πέρα από τα όσα αναφέρω στο πιο πάνω άρθρο, να προσθέσω το μεγάλο θέμα της προσφοράς και το να βρούμε νόημα στη ζωή μας. Η αναζήτηση νοήματος στη ζωή είναι μια ουσιαστική και προσωπική πρόκληση που κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση που να ισχύει για όλους, υπάρχουν όμως κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορεί να σε βοηθήσουν να βρεις νόημα στη ζωή σου:

Αυτογνωσία: Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον εαυτό σου, τα ενδιαφέροντά σου και τις δυνατότητές σου.  Ανακάλυψε τον εαυτό σου, τις αξίες σου, τα πάθη σου και τα όνειρά σου. Η αυτογνωσία μπορεί να σε καθοδηγήσει στον δρόμο της αυτοπραγμάτωσης. Για να το πετύχεις αυτό είναι καλά να αφιερώσεις κάποιο χρόνο με τον εαυτό σου μαθαίνοντας και εξασκώντας την καινούργια μάθηση. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα ανακαλύψεις ότι η ανάγκη σου να είσαι συνεχώς με άλλους ανθρώπους για να περνάς καλά, θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Δέξου την αλλαγή: Η ζωή εξελίσσεται, αλλάζει και είναι σημαντικό να δέχεσαι και να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές. Όπως αλλάζει η δική σου ζωή, αλλάζει και για όλους τους άλλους. Αποδέξου τις αλλαγές και τις προκλήσεις της ζωής σαν μέρος του υπέροχου ταξιδιού της ζωής σου και εστίασε στο πώς μπορείς να μάθεις και να αναπτυχθείς από αυτές.  Η δυνατότητα προσαρμογής μπορεί να ενισχύσει το νόημα στη ζωή.

Στόχοι και όραμα: Θέσε στόχους για τον εαυτό σου, είτε είναι στον επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, ή προσωπικό τομέα. Ένα όραμα μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σου προσφέρει κατεύθυνση. Όταν θέτεις στόχους εξέλιξης του εαυτού σου, τότε η ζωή σου αρχίζει να αποκτά νόημα.

Πνευματική ανάπτυξη: Η αναζήτηση της πνευματικής σου γνώσης και ανάπτυξης μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις νόημα στη ζωή σου. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν νόημα στη ζωή τους μέσω της πνευματικότητας. Αναζήτησε τον πνευματικό σου εαυτό, είτε μέσα από θρησκευτικές πρακτικές είτε μέσα από διαλογισμό και εσωτερική αναζήτηση.

Συνεισφορά στους άλλους: Η αίσθηση της συνεισφοράς και της βοήθειας στους άλλους μπορεί να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και νόημα. Σκέψου πως μπορείς να συμβάλεις στην κοινότητα σου. Η βοήθεια σε άλλους και η προσφορά στην κοινότητα μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι εκτίμηση και νόημα. Η αφιέρωση χρόνου και προσπάθειας για τη βοήθεια και υποστήριξη των άλλων μπορεί να δώσει βαθύ νόημα στη ζωή σου.

Ευγνωμοσύνη: Να επικεντρώνεσαι στα θετικά πράγματα της ζωής και να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας και είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε, τότε δεν μας λείπει ποτέ τίποτε. Ο Επίκουρος μας είπε ότι επιθυμούσαμε πριν είναι αυτά που έχουμε σήμερα.

Οπότε το θέμα εδώ είναι να αλλάξεις τη στάση σου προς τη ζωή σου. Σε ξανά συγχαίρω για όλες τις δραστηριότητες που κάνεις, απλά θα είναι καλά να αλλάξεις τη στάση σου σε σχέση με τα αποτελέσματα κοινωνικοποίησης μέσα από αυτές τις δραστηριότητες.

Να θυμάσαι ότι η αναζήτηση νοήματος είναι μια συνεχής διαδικασία και μπορεί να αλλάξει με τον χρόνο. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που αξίζει να εξερευνήσεις με ανοιχτό μυαλό και καρδιά.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πρώτα να μάθεις και μετά να αρχίσεις να εφαρμόζεις και να εξασκείς αυτούς τους καινούργιους τρόπους για να ζεις τη ζωή σου. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να  διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

 Η ΠΟΛΙΣ

Είπες· «Θα πάγω σάλλη γη, θα πάγω σάλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κείνη καρδιά μουσαν νεκρόςθαμμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλούμη ελπίζεις
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σόλην την γη την χάλασες.

Κωνσταντίνος Καβάφης  1910

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi