Στη στόχευση για καλύτερη ποιότητα περίθαλψης και για την ισότητα για τους ασθενείς σε όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου βρέθηκε την Τρίτη, μετά από σχετική πρόσκληση του Lancet Breast Cancer Commission.

Σε ομιλία της, για τον καρκίνο του μαστού και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον καρκίνο, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε πως «το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου αντιμετωπίζει τον καρκίνο οριζόντια, με την ίδια φιλοδοξία και σημασία, είτε πρόκειται για πρόληψη, είτε για έγκαιρη ανίχνευση, είτε για θεραπεία, είτε για ποιότητα ζωής».

Όπως σημείωσε «οι ανισότητες είναι κραυγαλέες και η μη αντιμετώπισή τους είναι μια χαμένη ευκαιρία, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις κοινωνίες», για να σημειώσει πως «η Επιτροπή για τον καρκίνο του μαστού του Lancet είναι ένας σημαντικός εταίρος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και των ανισοτήτων».

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ακόμα ότι «η συνεργασία είναι το κλειδί, όπως και εσείς αναφέρετε χαρακτηριστικά στην έρευνα του Lancet, για την κάλυψη των κενών στη φροντίδα», προσθέτοντας πως «η συνεργασία που βλέπουμε τώρα για τον καρκίνο στην Ευρώπη είναι πρωτοφανής».

«Αυτή η συνεργασία», κατέληξε, «πρέπει να γίνει σε όλη τη διαδρομή του καρκίνου και πρέπει να θέτει τους ασθενείς στο επίκεντρο. Αυτή είναι εξάλλου και η ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας συνεχάρη, τέλος, τους επιστήμονες του Lancet Breast Cancer Commission, για τα ευρήματα που παρουσίασαν.

ΚΥΠΕ