Σαρώνει το πέρασμα της πανδημίας και στην Κύπρο, καθώς κατά τις πρώτες εννέα μέρες του Φεβρουαρίου 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ιού. Κάτω από έντονο κλίμα προβληματισμού, σε ανάλυση δεδομένων για τους θανάτους και τις νοσηλείες προχωρούν οι επιστήμονες. Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, εκτίμησε στον «Φ» ότι ο αριθμός των θανάτων οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στις χιλιάδες κρουσμάτων που προέκυψαν τον Ιανουάριο, με τις απώλειες να αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους υπερήλικες. Ανάλογη είναι και η θέση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος απέδωσε τον μεγάλο αριθμό των θανάτων στο γεγονός ότι κάποιοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, ο δρ. Βωνιάτης σχολίασε στον «Φ» ότι είναι μεγάλοι οι αριθμοί. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολλών χιλιάδων κρουσμάτων που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε. Τον Ιανουάριο έφτασαν στις 95.000 τα κρούσματα. Αυτό το γεγονός, οδήγησε στα κρατικά νοσηλευτήρια αρκετούς υπερήλικες, οι οποίοι δεν ήταν εμβολιασμοίνοι». Τόνισε, δε, ότι «ακόμη και με την “Όμικρον” μπορούν άτομα να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν». Τις τελευταίες 15 μέρες, είπε, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει πέσει από τις 2.500 – 3.000 κρούσματα ανά ημέρα. «Αυτοί οι αριθμοί θα επιφέρουν και βαριές νοσήσεις και θανάτους». 

Αυτός, σημείωσε, είναι ο λόγος που επιμένουμε ότι όσοι δεν εμβολιάστηκαν πρέπει να το κάνουν. «Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε βαριές νοσήσεις και θανάτους. Η πραγματικότητα είναι μία. Αν δεν είχαμε αυτή την εμβολιαστική κάλυψη ανάμεσα στους ενήλικες, η οποία ξεπερνά το 84%, θα είχαμε πολύ περισσότερους θανάτους. Ο,τι δηλαδή συμβαίνει και στην Ελλάδα. Ήταν σωτήριο ότι προχωρήσαμε σε εμβολιασμούς και ενισχυτική δόση». Το ευτύχημα, σημείωσε, είναι ότι η θνητότητα, δηλαδή, το ποσοστό θανάτων ανάμεσα στα κρούσματα, παραμένει χαμηλό στην Κύπρο. Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχει προβληματισμός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας,Μιχάλης Χατζηπαντέλας, απέδωσε το μεγάλο αριθμό των θανάτων από Covid-19 στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν πήραν την απόφαση να εμβολιαστούν, λαμβάνοντας ένα μοιραίο ρίσκο. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγω για 500.000 θανάτους αφότου εντοπίστηκε η, δήθεν ηπιότερη, μετάλλαξη «Όμικρον». Χαρακτηρίζει, δε, «παραπάνω κι από τραγικό» το γεγονός ότι προσφέρονται εμβόλια και παρ’ όλα αυτά ορισμένοι επιλέγουν να παραμένουν εκτεθειμένοι.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ως αιτία όλων αυτών των θανάτων, το γεγονός ότι «οι περισσότεροι από αυτούς τους συμπολίτες μας είχαν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν. Γι αυτό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Πήραν κάποιες αποφάσεις για τον εαυτό τους, να μην εμβολιαστούν, τότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα». Πάντως, είπε,  όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων σε σύγκριση με όλες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό. Είναι άλλο θέμα οι αυξημένοι θάνατοι και άλλο το ποσοστό θνητότητας, διευκρινίστε. 

Παραδέχθηκε, παράλληλα, ότι «υπάρξει αύξηση στους θανάτους. Όμως, ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθούν είναι ο εμβολιασμός. Αυτό αναδεικνύουν οι στατιστικές. Δυστυχώς, κάποιοι συνάνθρωποι μας έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν. Σεβόμαστε αυτή την επιθυμία τους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο». Εμείς, είπε, προσφέρουμε όλων των ειδών εμβόλια, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν περιορισμένες επιλογές. «Εάν αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν, κρατάνε την τύχη στα χέρια τους». Εάν, όπως είπε, θα κάνουν το εμβόλιο και θα το περάσουν ανώδυνα ή εάν θα μείνουν χωρίς εμβόλιο με πιθανότητα να νοσηλευτούν.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να προστατέψουν τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες. Όπως είπε, οι πολίτες θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό τους, διότι μέσω αυτού θα προστατέψουν σε τεράστιο βαθμό τους άλλους από τη σοβαρή νόσηση και από το θάνατο. 

Αλυσίδα στην αιμοκάθαρση του Νοσοκομείου Λεμεσού

Αναστάτωση προκάλεσε το γεγονός ότι εντοπίστηκε αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοΐού  στη μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, με αποτέλεσμα να κολλήσουν τουλάχιστον 10 ασθενείς και να περιοριστούν 17 νοσηλευτές (τουλάχιστον οι οκτώ κρούσματα) και ένας γιατρός. 

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι υπήρχε κάποια μετάδοση στον εν λόγο Τμήμα και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Υπέδειξε, δε, ότι η μετάδοση προκύπτει καθώς η μονάδα δέχεται εξωτερικούς ασθενείς, με συνέπεια όλοι να είναι υποψήφιοι να μεταδώσουν τον ιό. «Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Έχουν τηρηθεί τα πρωτόκολλα και έχουν γίνει όλες οι απολυμάνσεις». 

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, σημείωσε ότι για να συμβαίνει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν σωστά τα μέτρα και τα πρωτόκολλα. «Δεν εξηγείται διαφορετικά». Ακόμη και αν κάποιος δεν αποστειρώσει τα χέρια του, κάτι πολύ απλό, είναι δυνατό να επέλθει μετάδοση, υπογράμμισε. Είναι λυπηρό, σημείωσε, γιατί πρόκειται για μια μονάδα με μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. «Θα πρέπει να ερευνηθεί. Θα πρέπει να βρεθεί η αιτία, ώστε να μην επαναληφτεί». Επανέλαβε, δε, το θέμα του εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς. «Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι έπρεπε να είναι στα σχέδια υπηρεσίας όλων των επαγγελματιών υγείας».

«Test to stay» και στην Εθνική Φρουρά

Μετά από μια εβδομάδα εφαρμογής, επικυρώθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο, το μέτρο «Test to stay» στην Εθνική Φρουρά. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου είναι η 11η Φεβρουαρίου 2022, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση της αναπληρώτριας kυβερνητικής Εκπροσώπου, Νιόβης Παρισινού.