Βαριά φαίνεται να πέφτει πάνω από τους Κύπριους νέους η σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, ενισχύοντας το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί κυρίως γύρω από την οικονομική και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα μεγάλης ποσοτικής έρευνας που διενεργήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου σε νέους ηλικίας 14 – 35 ετών, αν και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί είναι ελαφρώς βελτιωμένο, συγκριτικά με προηγούμενη μέτρηση που είχε πραγματοποιηθεί εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων, εντούτοις οι πληγές που η πανδημία έχει αφήσει στον ψυχισμό των νέων της Κύπρου είναι βαθιές και αποτυπώνονται μέσα από ένα συνονθύλευμα αρνητικών συναισθημάτων που βιώνουν, όπως άγχος και στρες.

Ερευνητικοί στόχοι της έρευνας ήταν: (α) η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης των νέων στην Κύπρο με τη χρήση δεικτών παρακολούθησης για θέματα ικανοποίησης από τη ζωή, την ευτυχία, την εκπαίδευση και την απασχολησιμότητα, (β) η εις βάθος διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των νέων και στις βασικότερες πτυχές της ζωής τους και (γ) η καταγραφή των προσδοκιών των νέων για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο ζωής τους οι Κύπριοι νέοι δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι σε ποσοστό 60%, λίγο ικανοποιημένοι σε ποσοστό 25%, πολύ ικανοποιημένοι σε ποσοστό 10% και καθόλου ικανοποιημένοι σε ποσοστό 5%.

Ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, σχεδόν ένας στους δύο νέους (ποσοστό 48%) αναφέρουν την εύρεση εργασίας. Ακολουθούν τα κοινωνικά στερεότυπα/προκαταλήψεις σε ποσοστό 32%, η καλή επαγγελματική προοπτική σε ποσοστό 19%, οι χαμηλοί μισθοί σε ποσοστό 16%, τα οικονομικά προβλήματα σε ποσοστό 14% και η ανεργία σε ποσοστό 12%.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού είναι το ενδεχόμενο μια νέας οικονομικής κρίσης (24%), η καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής με περιοριστικά μέτρα (23%), οι περιορισμοί στη διακίνηση/ταξίδια (17%) και οι προοπτικές της επαγγελματικής ανέλιξης (13%).

Κυρίαρχο συναίσθημα στη ζωή των νέων από την περίοδο που έχει ξεκινήσει η πανδημία του κορωνοϊού είναι το άγχος και το στρες (46%) και ακολουθούν η μονοτονία, η βαρεμάρα και η ανία (34%), η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια (28%), η μοναξιά (17%), η απελπισία και η απόγνωση (15%) και ο φόβος (14%). Την ίδια ώρα προς το χειρότερο φαίνεται να έχει επηρεαστεί η ψυχική υγεία των νέων σε ποσοστό 57%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που σχετίζονται με τις συνέπειες της πανδημίας σε θέματα εργασίας και εκπαίδευσης, με τους νέους στη συντριπτική τους πλειοψηφία (περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε) να επιδεικνύουν προτίμηση στον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής της εργασίας και των μαθημάτων τους. Επιπρόσθετα, ο υψηλότερος βαθμός δυσκολίας φαίνεται να παρουσιάστηκε στη γενικότερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες εργασίας/εκπαίδευσης που επέφερε η πανδημία παρά στη χρήση νέων τεχνολογιών.

 

Υπ’ αριθμός πρώτος στόχος των νέων για την επόμενη πενταετία είναι η επαγγελματική καταξίωση (61%), η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών τους (31%) και η οικονομική τους ανεξαρτησία (22%).

Στο ερώτημα πόσο αισιόδοξοι αισθάνονται για το μέλλον, οι Κύπριοι νέοι σε ποσοστό 54% απαντούν αρκετά, σε ποσοστό 26% πολύ, σε ποσοστό 16% λίγο και σε ποσοστό 4% καθόλου αισιόδοξοι. Την ίδια ώρα στο ερώτημα «Πόσο αισιόδοξοι αισθάνεστε για το μέλλον των επόμενων γενεών», οι νέοι απαντούν λίγο σε ποσοστό 37%, αρκετά σε ποσοστό 33%, καθόλου σε ποσοστό 22% και πολύ σε ποσοστό 8%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα για το 3ο Νέο-Βαρόμετρο διενεργήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν ποσοτική έρευνα με συνδυασμό τηλεφωνικών, διαδικτυακών και προσωπικών συνεντεύξεων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Η μέθοδος της δειγματοληψίας ήταν τυχαία στρωματοποιημένη. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2021 σε δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας 14 – 35 ετών, με παγκύπρια κάλυψη (αστικές και αγροτικές περιοχές).