Έντονα δυσαρεστημένοι παρουσιάζονται οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων από την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την επαναλειτουργία τους για τις 13 Ιουνίου αλλά και για τα μέτρα προστασίας που καλούνται να λάβουν, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης άρσης των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Την απογοήτευση τους εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Μιχάλης Σιεκερής, μιλώντας στην τηλεόραση του Σίγμα, ανέφερε πως «εμείς ζητούσαμε πρώτη Ιουνίου και αναμέναμε να ανοίξουμε τουλάχιστον στις εννέα.  Είμαστε δυσαρεστημένοι επειδή πήγαμε μία βδομάδα πιο μετά».

Ακόμα, ο κ. Σιεκερής, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του Συνδέσμου σχετικά με την τήρηση απόστασης τριών μέτρων από τον ένα όργανο γυμναστικής στο άλλο, καθώς και για τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε ομαδικά προγράμματα, όπως προβλέπονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

 
«Επικοινωνήσαμε με ΚΟΑ για το πρωτόκολλο και είπαμε τις ενστάσεις μας. Μας δίνεται μεγάλη απόσταση για τους δρόμους . Πρέπει να είναι 3 μέτρα. Είναι τεράστια απόσταση. Θεωρούμε ότι τα δύο μέτρα είναι πολύ ικανοποιητική απόσταση. Η μεγάλη μας διαφωνία, όμως είναι για τις τάξεις. Με βάση το πρωτοκόλλου που έχουμε μπροστά μας, λέει ότι τα ομαδικά προγράμματα δεν μπορούν να γίνουν. Το 90% των προγραμμάτων είναι πλέον στατικά σε όργανα. Δεν είναι όπως παλιά που υπήρχε κίνηση στην αίθουσα. Δεν έχω τίποτα με τις σχολές χορού, αλλά πώς γίνεται να επιτρέπεται ο χορός και όχι τα προγράμματα που είναι στατικά. Εμείς στις προτάσεις μας, οριοθετούσαμε το χώρο και που θα βρισκόταν ο αθλούμενος».

Ο κ. Σιεκερής, ανέφερε πως «όταν δεν μπορούν να γίνουν ομαδικά προβλήματα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών γυμναστηρίων θα φτάσει σε απόγνωση. Τρέχουμε να καλύψουμε το διάστημα που έμεινε για το καλοκαίρι. Έτσι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε».

Σημείωσε ότι πλέον για να πάει κάποιος στο γυμναστήριο θα πρέπει να κλείνει ραντεβού, ώστε να μην υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά άτομα στο χώρο. Διευκρίνισε εξάλλου πως η απόσταση του κάθε πελάτη από τον άλλο θα είναι τρία μέτρα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Γυμναστών, Κρίστη Παναγιώτου, δήλωσε πως τα γυμναστήρια θα επαναλειτουργήσουν χωρίς τη χρήση των αποδυτηρίων και με αποστάσεις μεταξύ των οργάνων.

 
Μιλώντας το μεσημέρι στην τηλεόραση του Alpha, η κα. Παναγιώτου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν πάρει στα χέρια τους το υγειονομικό πρωτόκολλο που αναμένεται να εκδόσει ο ΚΟΑ και έκανε λόγο για πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν για επαναλειτουργία των γυμναστηρίων.

«Σίγουρα θα υπάρχει περιορισμός στα άτομα, ένα στα δέκα τετραγωνικά, θα μπουν αποστάσεις δύο μέτρων στα μηχανήματα, απολυμάνσεις, χωρίς χρήση αποδυτηρίων. Υπάρχουν προβλήματα πρακτικά για αυτούς που έχουν το γυμναστήριο στην καθημερινότητα τους. Αν κάποιος πάει γυμναστήριο κάθε πρωί και μετά δουλειά, πως θα πάει χωρίς μπάνιο; Άτομα μεγάλης ηλικίας που πήγαιναν στο γυμναστήριο και χρειάζονταν πολύ χρόνο, τώρα θα τους χάσουμε. Υπάρχουν παγοποιημένες συνδρομές, που πρέπει να μας πουν τι θα γίνει. Γιατί εάν κάποιος έκανε συνδρομή 1η Μαρτίου, θα πρέπει να συνεχίσει για έξι μήνες. Άρα εμείς δεν θα έχουμε καθόλου εισπράξεις».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Γυμναστών επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν και το μεγάλο, επιπρόσθετο κόστος για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων καθώς προγραμματίζεται ο περιορισμός των ομαδικών μαθημάτων εκγύμνασης και η χρήση ατομικού εξοπλισμού από τους αθλούμενους. 

«Θα πρέπει να υπάρχει και χρόνος για να απολυμανθούν κρεβατάκια και εξοπλισμός, άρα αλλάζει όλο το πρόγραμμα του γυμναστηρίου και το ωράριο και ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. Η προσέλευση θα πρέπει να γίνεται με ραντεβού πλέον γιατί με ένα άτομο κάθε δέκα τετραγωνικά, γιατί σε έν χώρο τριακοσίων τετραγωνικών θα υπάρχουν τριάντα άτομα ανά ώρα», σημείωσε.

Τέλος, η κα. Παναγιώτου είπε ότι οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι οι χειρότεροι για τα γυμναστήρια καθώς η αυξημένη ζήτηση παρουσιάζεται μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι τον Ιούνιο. 

«Μας έχουν ανοίξει την χειρότερη περίοδο και ουσιαστικά θα υπολειτουργούμε. Ελπίζουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο να πάνε όλα καλά και εμείς θα εφαρμόσουμε τα αυστηρά μέτρα γιατί κανένας δεν θέλει να έχει κρούσμα στο γυμναστήριο του. Και ο κόσμος πρέπει να αποφύγει εντάσεις και να κλείνει τα ραντεβού του».

 
Πηγή: philenews