Σε έναν πόλεμο χωρίς όπλα, αφέθηκαν πάρα πολλοί επαγγελματίες υγείας ανά το παγκόσμιο, την ώρα που το καθήκον τους καλούσε να αντιμετωπίσουν τον «αόρατο εχθρό» αντικρίζοντας καθημερινά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Συστήματα υγείας βαρυφορτωμένα, ασθενείς να πεθαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις αβοήθητοι, γιατροί να καλούνται να αποφασίσουν την τύχη των ασθενών τους.
 
Η δρ. Θεοδώρα Παπαβασιλείου, Κύπρια γιατρός με ειδικότητα στη μικροχειρουργική, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο St Thomas, είναι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊου, άφησε για λίγο πίσω την ειδίκευση στην μικροχειρουργική αφού κλήθηκε να στελεχώσει μαζί με τους συναδέλφους της, εντατικές και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Το Νοσοκομείο το οποίο υπηρετεί έχει οριστεί για την περίθαλψη ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού.
 
Ζώντας καθημερινά από πρώτο χέρι τις εικόνες που βλέπουμε μέσα από τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μαζί με το σύζυγο της Στέλιο Χατζημιχαήλ, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στη νανοβιοτεχνολογία, δημιουργούν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, δίδοντας οδηγίες μέσω της ιστοσελίδας τους https://www.stelth.eu/. πως μπορούμε κι εμείς να φτιάξουμε μάσκες από το σπίτι μας.
 
Μιλώντας στο philenews,η δρ. Παπαβασιλείου, ανέφερε πως μαζί με το σύζυγό της είχαν ιδρύσει εδώ και αρκετό καιρό μια startup εταιρεία με την επωνυμία Stelh Ltd η οποία ασχολείται κυρίως με 3D printing χειρουργικών εργαλείων. Ο Στέλιος Χατζήμηχαήλ από την πλευρά του κατέχει όλη την τεχνογνωσία που αφορά τα υλικά. Πρόσφατα μάλιστα κέρδισαν και το βραβείο Cutler Surgical innovation prize, αναγνωρισμένο από το Royal College of Surgeons.
Όπως αναφέρει η δρ. Παπαβασιλείου, η εμπειρία των ημερών στο νοσοκομείο, αφού ο προστατευτικός εξοπλισμός που τους δίδεται είναι ελάχιστος,  αλλά και οι εμφανείς ελλείψεις, οδήγησαν στην ιδέα της δημιουργίας του project με τις επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες.
 
Το project που ετοίμασαν οι δυο νέοι επιστήμονες, αφορά  την κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας από το σπίτι, με φίλτρα τα οποία έχουν την ίδια ισχύ με τη χειρουργική μάσκα. Στα σχέδιά τους έχουν και τη δημιουργία αριθμού μασκών για επαγγελματίες υγείας τις οποίες και θα προσφέρουν αφιλοκερδώς.
 
Η μάσκα η οποία προτείνουν, έχει περάσει από fit test και προσαρμόζεται στο πρόσωπο χωρίς να εισχωρεί εξωτερικός αέρας. Η διαδικασία αυτή γίνεται και στην παραγωγή της N95 μάσκας, που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και χρησιμοποιούν όλα τα νοσοκομεία που ασχολούνται με τον κορωνοϊό.
 
Το κόστος ελάχιστο- Απαιτείται όμως 3D εκτυπωτής
 
Οι δύο νέοι επιστήμονες δίδουν μέσω της ιστοσελίδας τους όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την παραγωγή μάσκας σε όλους όσοι θέλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης που παρατηρείται αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλές χώρες.
 
Το εγχείρημα δεν κοστίζει πολλά και αρκεί να έχει κανείς 3D εκτυπωτή. Οι οικονομικές εκτιμήσεις για την παραγωγή της κάθε μάσκας κυμαίνονται περίπου στην 1,50 αγγλική λίρα. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως εάν κάποιος θα προχωρήσει σε δωρεά σε επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γίνει πρώτα fit test.
 
Επίσης για όσους θα μπουν στην διαδικασία να παράγουν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες αναφέρουν ότι χρειάζεται απαραίτητα προστατευτικός εξοπλισμός όπως γάντια κτλ για να μην γίνει οποιαδήποτε μετάδοση του ιού. Στη συνέχεια πρέπει να τοποθετηθούν σε σακούλι για τρείς μέρες πριν από την παράδοση προκειμένου να είναι χαμηλό το ρίσκο οποιασδήποτε μετάδοσης αφού ο ιός θα διαλυθεί.
 
Πλύσιμο και ξανά χρήση
 
Η επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα που προτείνουν πλένεται ξανά και ξανά αφού αποσυναρμολογηθεί. Οι επαγγελματίες υγείας μετά από κάθε επαφή με ασθενή μπορούν να πλένουν τα κομμάτια. Το φίλτρο δεν χρειάζεται αλλαγή σε κάθε χρήση καθώς διαθέτει προστατευτικό κάλυμμα. Ωστόσο είναι αποσπώμενο, αφαιρείται και καθαρίζεται.
 
Για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τη διαδικασία μπορούν να βρουν τις οδηγίες στην ιστοσελίδα stelth.eu. πατώντας εδώ και ακολούθως να κατεβάσουν τις οδηγίες.