Άταφες στα ψυγεία των νεκροτομείων παραμένουν δεκάδες σοροί ως αποτέλεσμα της άρνησης των ιατροδικαστών στην Κύπρο να διενεργήσουν νεκροτομές – νεκροψίες επικαλούμενοι τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες ωστόσο πουθενά δεν αναφέρουν ότι η διενέργεια νεκροτομών είναι απαγορευτική λόγω του κορωνοϊού. Τουναντίον, οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ – τις οποίες κατέχει ο «Φ» – σαφώς αναφέρουν ότι τα πτώματα δεν είναι μολυσματικά και δεν μεταδίδουν ασθένειες και ως εκ τούτου προτρέπουν τους ιατροδικαστές να διενεργούν απρόσκοπτα τις νεκροτομές, λαμβάνοντας πάντοτε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.
 
Οι διεθνείς οδηγίες του ΠΟΥ, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 2020, προς τους ιατροδικαστές και το προσωπικό των νεκροτομείων όσον αφορά την ασφαλή διαχείριση των πτωμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκάθαρα αναφέρουν ότι εκτός από τις περιπτώσεις αιμορραγικών πυρετών και χολέρας, τα πτώματα γενικά δεν είναι μολυσματικά, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μολυνθεί λόγω της έκθεσής τους σε πτώματα ατόμων που πέθαναν από τον COVID-19.
 
Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ αναφέρει πως μόνον οι πνεύμονες ασθενών με πανδημική γρίπη μπορεί να είναι μολυσματικοί κι αυτό μόνο σε περίπτωση κατά την οποία αντιμετωπιστούν ακατάλληλα κατά τη διάρκεια μιας νεκροψίας. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που ο ΠΟΥ παραθέτει μια σειρά προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο μιας νεκροτομής, τα οποία περιλαμβάνουν καλό σύστημα εξαερισμού του νεκροτομείου (όχι απαραίτητα αρνητικής πίεσης) και ειδικό εξοπλισμό του προσωπικού για ατομική προστασία (μάσκες, γάντια, ασπίδες προσώπου, ειδικές αδιάβροχες στολές). Ο ΠΟΥ σαφώς τονίζει ότι τα μέτρα προστασίας που προτείνονται είναι επαρκή και αποτελεσματικά.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι νεκροτομές στην Κύπρο έχουν σταματήσει εδώ και δύο μήνες και έκτοτε οι ιατροδικαστές, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, διενεργούν νεκροψίες μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει υπόνοια για έγκλημα, ενώ αρνούνται πεισματικά τη διενέργεια νεκροτομών σε περιπτώσεις αιφνίδιου ή αφύσικου θανάτου, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους συγγενείς και τους οικείους των νεκρών, που είτε παραμένουν στα ψυγεία των νεκροτομείων είτε οδηγούνται κατευθείαν σε ταφή.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος ηγείται της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, επέμεινε εκ νέου ότι ακολουθούνται και εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες του ΠΟΥ και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς του ιού στα νεκροτομεία και επιμόλυνσης του προσωπικού. Ο κ. Σοφοκλέους επέμεινε στη θέση ότι οι νεκροί μεταδίδουν ασθένειες και τόνισε ότι οι ιατροδικαστές στην Κύπρο δεν έχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα μέσα για τη διενέργεια νεκροτομών. «Ως εκ τούτου οι νεκροτομές πρέπει να γίνονται με φειδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης δήλωσε στον «Φ» ότι η αρχική συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ ιατροδικαστών και Υπουργείου Υγείας ήταν να διενεργούνται νεκροτομές μόνο σε περιπτώσεις εγκλημάτων, ωστόσο, όπως ανέφερε, πλέον δεν γίνονται ούτε αυτές, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί σωρεία σοβαρών υποθέσεων.
 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πάντως πως το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέες οδηγίες, με τις οποίες καλεί τους ιατροδικαστές να διενεργούν νεκροτομές σε όλες τις περιπτώσεις πλην των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
 
Μπλοκάρουν αστυνομικές έρευνες
 
Πρόβλημα με τουλάχιστον τρεις αστυνομικές έρευνες προέκυψε τις τελευταίες ημέρες λόγω της άρνησης των ιατροδικαστών να προχωρήσουν στη διενέργεια νεκροτομών. Η Αστυνομία ήγειρε ήδη το θέμα στη Νομική Υπηρεσία, με τον Γενικό Εισαγγελέα να ψάχνει λύσεις σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας.
 
Λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό, οι ιατροδικαστές επικαλούμενοι από τη μια τις οδηγίες του ΠΟΥ και από την άλλη την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού, διενεργούσαν μέχρι πρόσφατα τις νεκροτομές μόνο για σοβαρά εγκλήματα (δολοφονίες και θανατηφόρα δυστυχήματα). Τώρα φαίνεται ότι αρνούνται να αναλάβουν και άλλες υποθέσεις που δεν αφορούν ξεκάθαρα εγκλήματα, αλλά η Αστυνομία θέλει να διερευνήσει μήπως πίσω από έναν θάνατο κρύβεται έγκλημα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων η Αστυνομία ζήτησε τη διενέργεια νεκροτομής, ωστόσο οι ιατροδικαστές αρνούνται να το πράξουν. Η πρώτη περίπτωση αφορά στον 21χρονο Ελλαδίτη που βρέθηκε πρόσφατα πνιγμένος στη θάλασσα της Ορόκλινης μετά από πάρτι. Η δεύτερη περίπτωση αφορά και πάλι τη Λάρνακα όπου γίνεται έρευνα για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει ιατρική αμέλεια πίσω από τον θάνατο 26χρονου στο χειρουργικό τραπέζι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και η τρίτη περίπτωση αφορά σε 26χρονο που βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην Πάφο. 
 
Οι φάκελοι των υποθέσεων αυτών παραμένουν ανοικτοί και οι έρευνες δεν μπορούν να συνεχιστούν ούτε να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, χωρίς το πόρισμα της νεκροτομής.