Χιλιάδες οδηγοί οι οποίοι δεν είχαν εξετάσει καν το ενδεχόμενο να γίνουν αιμοδότες, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν, με αφορμή και πρόταση νόμου η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή.

Σκοπός της πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου, είναι η τροποποίηση του περί Άδειας Οδήγησης Νόμου, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε πρόσωπο το οποίο υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης να υποβάλλει παράλληλα γραπτώς, εάν το επιθυμεί, τη συγκατάθεσή του να εγγραφεί στο αρχείο δοτών αίματος. Ο εισηγητής της πρότασης νόμου ανέφερε ότι απώτερος στόχος αυτής είναι η προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η ενίσχυση της τράπεζας αίματος στη Δημοκρατία.  

Από την πρόταση νόμου αφαιρέθηκε πρόνοια με βάση την οποία ο υποψήφιος οδηγός θα δήλωνε και την επιθυμία του να μην γίνει εθελοντής αιμοδότης. Η αφαίρεση έγινε αφού ελήφθη υπ’ όψιν η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και η ντόπια νομοθεσία, επί τούτου, δεν απαιτούν τη λήψη αρνητικής συγκατάθεσης και ως εκ τούτου εισηγήθηκε τη διαγραφή από τις πρόνοιες της πρότασης νόμου των αναφορών οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα στα επηρεαζόμενα πρόσωπα να εκφράσουν και την άρνησή τους, ανά περίπτωση, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δωρεά εξοπλισμού στο νέο Κέντρο Αίματος Πάφου από την Lifebank

Η Επίτροπος υπέδειξε, επίσης, πως στο υφιστάμενο αρχείο δοτών αίματος καταχωρίζονται μόνο τα στοιχεία προσώπων που παρέχουν τη ρητή συγκατάθεσή τους να εγγραφούν σε αυτό. 

Ο κ. Αποστόλου συμφώνησε με την προαναφερθείσα εισήγηση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε το θέμα, αφού έλαβε υπ’ όψιν την εν λόγω εισήγηση της Επιτρόπου, αποφάσισε ομόφωνα όπως η πρόταση νόμου τροποποιηθεί, ώστε να απαλειφθούν οι πρόνοιές της που προβλέπουν τη δυνατότητα άρνησης προσώπου να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή, επίσης ομόφωνα και αφού έλαβε υπ’ όψιν όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση της πρότασης νόμου σε νόμο.