Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εξετάζει κατά πόσον η Cyta μπαίνει στα πόδια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ευρωστία και βιωσιμότητα της ΑΗΚ. Η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι η Cyta δεν θα περιοριστεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για να καλύπτει τις ανάγκες της, αλλά θα επεκταθεί γενικότερα στον τομέα της παραγωγής για εμπορική εκμετάλλευση εις βάρος της ΑΗΚ.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ελέγχου, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά με επιστολή της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, να της κοινοποιήσει τα έγγραφα που προσκόμισε η Cyta στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού της για το έτος 2023, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει εγκριθεί από τη Βουλή κονδύλι που αφορά δραστηριοποίηση της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αίτημα υποβάλλεται ειδικότερα όσον αφορά πρόνοια που περιλαμβάνει €10 εκατ. για επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τη Βουλή αναφέρεται ότι: «Όπως γνωρίζετε, η Cyta είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου που ιδρύθηκε με τον περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμο (Κεφ. 302), το άρθρο 13 του οποίου καθορίζει ότι η αρμοδιότητα της Cyta περιορίζεται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Εξετάζουμε, συνεπώς», συνεχίζει η επιστολή «κατά πόσο είναι νόμιμο για την Cyta να εισέλθει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ουσιαστικά ως ανταγωνιστής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδιώτες γλυκοκοιτάζουν τον σταθμό της AHK στη Δεκέλεια

Ο Γενικός Ελεγκτής καταγράφει και τα ακόλουθα: «Στη βάση των πιο πάνω, και με σκοπό να έχουμε πλήρη εικόνα για την ενημέρωση που έχετε τύχει από την Cyta ως προς την πρόθεσή της για είσοδο στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και ως προς τυχόν σχετική έγκριση που ενδεχομένως να ισχυριστεί η Cyta ότι έχει λάβει μέσω του Προϋπολογισμού της για το 2023, παρακαλούμε όπως μας διαβιβάσετε όλα τα έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από την Cyta και από το υπουργείο Οικονομικών κατά τη συζήτηση του υπό αναφορά Προϋπολογισμού και στα οποία ενδεχομένως να γίνεται αναφορά στο θέμα αυτό».

Στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται, πως «ο Προϋπολογισμός (Ν.51(ΙΙ)/2022) δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 5/12/2022 και σε αυτόν περιλαμβάνεται ποσό ύψους €106.465.000 στο Κεφάλαιο 40 (“Επενδύσεις”)». Στην ίδια επιστολή προς τους βουλευτές, προστίθεται: «Στον Προϋπολογισμό που είχε τεθεί ενώπιον σας και ψηφίστηκε σε νόμο δεν υπάρχει ανάλυση του ποσού αυτού (€106.465.000). Στο Επεξηγηματικό Υπόμνημα του Προϋπολογισμού, που όπως έχουμε αντιληφθεί, δεν έχει τεθεί ενώπιον σας από το υπουργείο Οικονομικών ή την Cyta, στο πιο πάνω συνολικό ποσό, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, δαπάνη με την εξής αναφορά: “Πρόνοια €10.000.000 για επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”».

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει επίσης, πως στο πλαίσιο ελέγχου που αφορά την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta), η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημερώθηκε, «για την απόφασή της να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίησή της και την είσοδο στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού». 

Περαιτέρω, ο Γενικός Ελεγκτής απευθυνόμενος στους βουλευτές αναφέρει: «Όπως έχουμε διαπιστώσει, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής σας, ημερ. 21/11/2022, ενημερωθήκατε από τη Cyta ότι, ανάμεσα στις προωθούμενες επενδύσεις της, περιλαμβάνεται «η παραγωγή, προμήθεια και ενεργειακή κάλυψη των αναγκών των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, των κτηρίων, των υπηρεσιών του προσωπικού και των πελατών του Οργανισμού, με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πιο πάνω αναφορά περιλαμβάνεται στην Έκθεση της Επιτροπής σας η οποία κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και καταγράφεται επίσης στα πρακτικά της συνεδρίας, ημερ. 24/11/2022, κατά την οποία εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Cyta για το 2023».