Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια του Υπουργού Εσωτερικών να αιτηθεί από τον Δήμο Λευκωσίας την αδειοδότηση ανέγερσης πολυώροφου κτηρίου (8-10 ορόφων) στην οδό Κινύρα στη Λευκωσία. 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως δημοσιεύει σήμερα ο «Φ», ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας τίθεται αύριο επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, με την οποία του ζητεί, όπως του διαβιβαστεί ο φάκελος, που αφορά την ανάπτυξη επί της οδού Κινύρα.

Ο Δήμος είχε απορρίψει την έκδοση πολεοδομικής άδειας και ένας από τους βασικούς λόγους εστιαζόταν στο ότι η ανάπτυξη προτείνεται σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, κάτι το οποίο κρίθηκε ότι θα δημιουργούσε προηγούμενο, με κίνδυνο να ανατραπεί η πολιτική προστασίας τέτοιων περιοχών στην πόλη, με αρνητικές συνέπειες για τον χαρακτήρα τους.

Σε απάντησή του το ΥΠΕΣ αναφέει, μεταξύ άλλων, πως «η Διυπουργική Επιτροπή διευκρινίζει για πολλοστή φορά ότι η απόφαση της λήφθηκε στη βάση των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής που ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας εκπόνησε και δημοσίευσε». Ολόκληρτη η απάντηση πιο κάτω.

Επιμένει στην άρνηση της η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ

Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στον Δήμο Λευκωσίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «συνεχίζει να διατηρεί την αρνητική της θέση σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση για ανέγερση πολυόροφου κτηρίου (8-10 ορόφων) στην οδό Κινύρα, η οποία εντάσσεται σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα». 

Σημειώνει ότι «η προσπάθεια να παραχωρηθεί η άδεια από τον Υπουργό Εσωτερικών, παρακάμπτοντας δυο αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την αρνητική θέση των πολλών οργανισμών και Φορεών, όπως είναι το ΕΤΕΚ, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Παγκύπρια Οργάνωση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Φίλοι της Λευκωσίας, Επιτροπή Κατοίκων Αγ. Ανδρέα, αποτελεί τόσο περιφρόνηση προς το Δήμο Λευκωσίας, όσο και προς τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου, καθώς και προς τους επηρεαζόμενους κατοίκους της περιοχής».  

«Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ εκφράζει προβληματισμό και ερωτηματικά για την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών  να στείλει  επιστολή προς το Δήμο Λευκωσίας και να επικαλείται τις εξουσίες του, ζητώντας  επιτακτικά το φάκελο της υπόθεσης για να δώσει ο ίδιος την άδεια», επισημαίνει ακολούθως. 

Υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, ο κ. Νουρής  αδιαφορεί ότι εάν δοθεί μια τέτοια άδεια σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, πέραν του ότι θα είναι κατά παράβαση ουσιωδών προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, θα δημιουργήσει και προηγούμενο για όλες τις περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα, με σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον».

«Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ παραμένει στην αρχική της θέση και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις δυο αιτιολογημένες αποφάσεις του Δήμου Λευκωσίας για να μη δοθεί η συγκεκριμένη άδεια και ταυτόχρονα καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να επιδείξει σεβασμό προς τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και προς το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας», καταλήγει η ανακοίνωση.   

«Ο Δήμος Λευκωσίας να αντισταθεί στον Νουρή», λένε οι Οικολόγοι

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωση του πως «φαίνεται πως ούτε με τη λήξη της θητείας της η απερχόμενη κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς, τους νόμους, την άποψη των ειδικών και τους πολίτες».

Σημειώνει πως «ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής μεθοδεύει την έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας πριν την ολοκλήρωση της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης για το πολυώροφο κτίριο στην οδό Κινύρα στη Λευκωσία, ζητώντας από τον Δήμο Λευκωσίας-που είναι η αρμόδια πολεοδομική αρχή- να του παραδώσει το φάκελο της υπόθεσης».

Οι Οικολόγοι αναφέρουν πως «η επιμονή του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών κ. Ν.Νουρή για αδειοδότηση οκταώροφου ή και δεκαώροφου πύργου μέσα στην Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) Λήδρα Πάλας είναι χαρακτηριστική μιας ακραίας αυθαίρετης πράξης για την οποία ο ίδιος θέλει να πάρει προσωπικά την ευθύνη».

«Είχε προηγηθεί δυο φορές η απόρριψη και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία της αίτησης από την αρμόδια πολεοδομική αρχή (Δήμος Λευκωσίας) για χορήγηση της αιτηθείσας πολεοδομικής άδειας. Είχε προηγηθεί η σαφής και πλήρως τεκμηριωμένη αρνητική τοποθέτηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του ΕΤΕΚ (κατά τον νόμο, τεχνικού συμβούλου του Κράτους), πλείστων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ΠOAK, ICOMOS), των κατοίκων Αγίου Ανδρέα και των Φίλων της Λευκωσίας», επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων.

Προσθέτει πως «η ευθύνη δεν θα βαρύνει μόνο τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και ολόκληρη την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρό της καθώς και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου που μόλις πρόσφατα έπλεξε το εγκώμιο του κ. Νουρή υποσχόμενος πως, «αν εκλεγεί, θα  τον αξιοποιήσει και στη δική του κυβέρνηση».

«Η βιασύνη του κ. Νουρή να “τακτοποιήσει” πριν τις προεδρικές εκλογές την υπόθεση του πολυώροφου στην οδό Κινύρα- με τη γνωστή πλέον προσωπική του σχέση με τον αιτήτη «developer»- θέτει υπό αμφισβήτηση τη βεβαιότητα νίκης που θέλει να προβάλει η κυβερνητική παράταξη», υποστηρίζει

«Αν ο κ. Νουρής είναι τόσο σίγουρος ότι θα παραμείνει στη θέση του υπουργού εσωτερικών γιατί βιάζεται να τακτοποιήσει το θέμα πριν τις εκλογές;», διερωτάται το Κίνημα Οικολόγων.

Επικρίνει Νουρή ο Μαυρογιάννης

Απάντηση έδωσε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για το ζήτημα, μετά από επιστολή, που απέστειλε η Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα στον ανεξάρτητο υποψήφιο.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Μαυρογιάννης σημειώνει πως «η δική μας θέση είναι ότι η ανέγερση ενός κτηρίου με τα χαρακτηριστικά, που περιγράφονται στην επιστολή σας θα αλλοιώσει τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα».

«Αυτό κατά την άποψη μας συνιστά πρόκληση, αφού όλα ανεξαιρέτως τα αρμόδια όργανα του κράτους, περιλαμβανομένων του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του ΕΤΕΚ, παρόλο που εξέφρασαν την αντίθεση τους στο συγκεκριμένο έργο αγνοήθηκαν. Αθέμιτο θα είναι επίσης αν τις τελευταίες μέρες της παρούσας διακυβέρνησης, ο αρμόδιος Υπουργός προχωρήσει παραχωρώντας άδεια για ανέγερση του συγκεκριμένου κτηρίου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρογιάννης. 

 Για αυθαίρετη ενέργεια κάνει λόγο ο Δημητριάδης

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος ανέφερε ότι «πρόκειται για αυθαίρετη ενέργεια η οποία θα παραβιάζει, τόσο το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη ανάπτυξη, όσο και τις τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες ενστάσεις αρμοδίων θεσμών (Τμήμα Πολεοδομίας, ΕΤΕΚ)», 

Σημειώνει πως «η θέση μου είναι καθαρή: Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Έχει καταντήσει συνήθεια της κυβέρνησης να επικαλείται την εξαίρεση και την παρέκκλιση και να καταργεί έτσι τον κανόνα. Οι πρακτικές αυτές δείχνουν αδιαφάνεια και αυθαιρεσία. Οι πολίτες  εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους και προβάλλουν ένα δίκαιο αίτημα. Υποστηρίζω το αίτημά τους».

«Πρέπει να τεθεί τέρμα στην αυθαιρεσία. Τη θέση της πρέπει να πάρουν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες και οι τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει, οι πολεοδομικοί κανόνες να υπερισχύσουν και οι αρμόδιοι θεσμοί να ασκούν την εποπτεία. Έτσι λειτουργεί ένα σύγχρονο τίμιο κράτος» καταλήγει», υπογραμμίζει καταληκτικά.

Πώς απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών

Για το θέμα επανήλθε και το Υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή το δημοσίευμα και αντί άλλης απάντησης παραπέμπει στην ανακοίνωση, που εξέδωσε για το θέμα στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι η Διυπουργική Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών, κατόπιν της παράθεσης όλων των γεγονότων για τη συγκεκριμένη αίτηση, αποδέχθηκε ομόφωνα την ιεραρχική προσφυγή του αιτητή, κρίνοντας ότι λανθασμένα ο Δήμος Λευκωσίας δεν χορήγησε την αιτούμενη άδεια. Και αυτό γιατί, είναι ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας που στην προσπάθεια του να αυξήσει την πληθυσμιακή πυκνότητα με οικιστικές μονάδες στο υποβαθμισμένο Αστικό Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας προάγοντας την αειφορία, εκπόνησε το 2016 Σχέδιο Περιοχής, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα και με το οποίο πριμοδότησε με αυξημένο συντελεστή δόμησης από 100% σε 200% και από 3 ορόφους σε 8 με ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος τα 31 μέτρα αυτές τις αναπτύξεις.

Ο αιτητής στις 15/9/2017 εξασφάλισε γραπτώς θετικές προκαταρτικές απόψεις από τον Δήμο Λευκωσίας, σύμφωνα με τις οποίες του δόθηκε σαφής τοποθέτηση για τη δυνατότητα ανέγερσης 8 ορόφων με δυνατότητα, μάλιστα, έγκρισης πρόσθετων 2 ορόφων όπως διαλαμβάνουν οι πρόνοιες του Σχεδίου περιοχής.

Πρόσθετα, η Διυπουργική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι κατά την υποβολή της αίτησης για 10όροφο κτίριο έγιναν διαβουλεύσεις με τον Δήμο Λευκωσίας και το κτίριο χωροθετήθηκε, καθ’ υπόδειξη του Δήμου σε απόσταση 7 μέτρων από το σύνορο ώστε να διασφαλιστεί η οπτική επαφή του γειτνιάζοντος διατηρητέου κτιρίου. Ακόμα ζητήθηκε από τον αιτητή η μείωση της κάλυψης από 60% σε 53% ώστε να περιοριστεί ο όγκος του κτιρίου, κάτι που επίσης έγινε.»

Ως εκ τούτου η Διυπουργική Επιτροπή διευκρινίζει για πολλοστή φορά ότι η απόφαση της λήφθηκε στη βάση των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής που ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας εκπόνησε και δημοσίευσε αλλά και του έννομου συμφέροντος που ο Δήμος δημιούργησε στον αιτητή. Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής προστατεύει την ίδια την Πολιτεία από το ενδεχόμενο να συρθεί στα Δικαστήρια με κίνδυνο  την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων τις οποίες στο τέλος θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι πολίτες αλλά και  προάσπιση των δικαιωμάτων του αιτητή.»

Εάν ο Δήμος Λευκωσίας διαφωνεί με το Σχέδιο Περιοχής που ο ίδιος εκπόνησε, τότε αντί να υπεκφεύγει και να περιπλέκεται σε αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, μπορεί κάλλιστα να το ακυρώσει διορθώνοντας την αστοχία στην οποία περιέπεσε».