Νέα προειδοποίηση στην εταιρεία που ανέλαβε να αναβαθμίσει το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, έδωσε προχθές το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών κατά την οποία αποφασίστηκε να δοθεί μια τελευταία προειδοποίηση στην εταιρεία που ανέλαβε την αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να αποκόπτεται και το σήμα για τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν με 5G. Το αξιοπερίεργο είναι πως στην επιστολή, ενώ από τη μια ζητείται άμεση συμμόρφωση, από την άλλη ζητείται χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία για το πότε θα γίνει η αναβάθμιση του συστήματος. Σημειώνεται ότι στη βάση του συμβολαίου, η αναβάθμιση του συστήματος θα έπρεπε να είχε γίνει στις 20/6/2022. Αυτό δεν έγινε και από τότε δόθηκαν αρκετές παρατάσεις με την τελευταία τον Γενάρη. Ωστόσο παρόλες τις προσπάθειες φαίνεται πως προκύπτουν κάποια σοβαρά προβλήματα, αφού με την αναβάθμιση του συστήματος, δεν αποκόπτονται μόνο τα τηλέφωνα εντός των φυλακών, αλλά και των κατοίκων που διαμένουν πλησίον των φυλακών. Λόγω της κατάστασης αυτής, υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων με τις δοκιμές, νέκρωναν. 

Το θέμα απασχολεί έντονα το υπουργείο Μεταφορών και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία που απέστειλε προχθές νέα επιστολή στην εταιρεία, η οποία ανέλαβε να επεκτείνει το σύστημα που ήδη λειτουργεί στις φυλακές για τα δίκτυα μέχρι και το 4G. Τώρα καταβάλλονται διάφορες προσπάθειες, ώστε με μετρήσεις της ακτινοβολίας του συστήματος να φανεί κατά πόσον μπορεί να περιοριστεί μόνο εντός των Φυλακών. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι την όλη εξέταση του ζητήματος παρακολουθεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία, ώστε όταν υπάρξει κατάληξη να παρέμβει. Ήδη έχει γίνει για το θέμα προκαταρκτική έρευνα που έδειξε αρκετές λανθασμένες ενέργειες γύρω από αυτό το ζήτημα που στοίχησε στο δημόσιο περί τα €2 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με 3 τρόπους μπάζουν στις Φυλακές κινητά και ναρκωτικά

Για το πρόβλημα της παράνομης χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, αναφέρθηκε χθες και η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία παραδέχθηκε ότι δεν λύθηκε ακόμη. Λήφθηκε απόφαση, είπε, για την αναβάθμιση του υφιστάμενου λογισμικού ώστε να καλύπτονται όλες οι συχνότητες που λειτουργούν εντός των Φυλακών και πρόσθετα να εντοπίζεται το κινητό και να κατάσχεται. Ακολούθησε μια άγονη δημόσια συζήτηση, ενώ προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που χειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία, που δεν ξεπεράστηκαν ακόμη προκειμένου το σύστημα της απενεργοποίησης να ολοκληρωθεί. 

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που δημιουργήθηκε με το αίτημα της μετακίνησης της διεύθυνσης των φυλακών. Όπως είπε, υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τα αιτήματα ιδίως όταν αφορά μη εναλλάξιμο προσωπικό, όπως η παρούσα περίπτωση. «Η ευθύνη μου ήταν να αξιολογήσω την κατάσταση και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν από μία τέτοια μετακίνηση. Πρόθεσή μου ήταν με την επιστροφή τους, σε προσωπική συνάντηση, μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και με σοβαρότητα να συζητηθούν όλα τα θέματα για εξεύρεση της κατάλληλης διευθέτησης. Δυστυχώς το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας της κ. Αριστοτέλους και της κ. Δημητρίου μέχρι της 9 Μάρτιου του 2023», κατέληξε.