Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα σκυλιά, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αποδειχθούν ένας εξαιρετικά πολύτιμος συνεργάτης του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών, ότι σε όλες τις Φυλακές του κόσμου, η αντιμετώπιση του προβλήματος της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων, αλλά και η ετοιμότητα για την καταστολή τυχόν επεισοδίων βίας, αποτελεί μια στρατηγική πρόκληση. «Σε αυτή την πρόκληση ως εξαιρετικά πολύτιμοι σύμμαχοι, τα Κλιμάκια Κ-9, προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια», αναφέρεται.

Tελετή του Κλιμακίου Σκύλων του Τμήματος Φυλακών

Προστίθεται ότι οι ανιχνευτικοί σκύλοι εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν την παρουσία ναρκωτικών, εκρηκτικών και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων. Η αυξημένη όσφρηση που διαθέτουν αυτά τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, κάτω από τις οδηγίες των έμπειρων χειριστών τους, αυτόματα τα μετατρέπει σε πολύτιμα όπλα και ανεκτίμητους πόρους στη μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση ουσιών και αντικειμένων στις Φυλακές.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι μέσα από ειδική εκπαίδευση είναι σε θέση να βοηθούν σημαντικά στην ακινητοποίηση ατόμων σε τυχόν βίαια επεισόδια ή ταραχές και να συμβάλουν ουσιαστικά στην καταστολή τους.

Όπως εξηγείται η παρουσία των ανιχνευτικών σκύλων στις Φυλακές, βοηθάει στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς χώρου, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους κρατούμενους, ενώ η επιτυχής αναγνώριση και απομάκρυνση των απαγορευμένων αντικειμένων μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επεισοδίων και ταραχών, βελτιώνοντας έτσι τη γενική ατμόσφαιρα εντός του Σωφρονιστικού μας Ιδρύματος.

Tελετή του Κλιμακίου Σκύλων του Τμήματος Φυλακών

«Η σύσταση του Ειδικού Κλιμακίου Σκύλων στις Φυλακές μας, η ανάπτυξη, αλλά κυρίως η αξιοποίησή του, έχει έμπρακτα καταδείξει ότι πρόκειται για μία αποτελεσματική στρατηγική στη μείωση του προβλήματος εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών εντός των Φυλακών», σημειώνεται.

Ταυτόχρονα, προστίθεται ότι λειτουργούν και ως αποτρεπτικό μέτρο αποθάρρυνσης των όποιων επίδοξων παραβατών, αφού γνωρίζουν πλέον ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν και να καταλήξουν και οι ίδιοι σε κάποιο κελί, είναι αυξημένες.

Tελετή του Κλιμακίου Σκύλων του Τμήματος Φυλακών

Τέλος, αναφέρεται ότι το Κλιμάκιο Σκύλων (Κ-9) του Τμήματος Φυλακών αποτελεί μια σημαντική και ουσιαστική επένδυση για την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Φυλακών και γι’ αυτό και η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών εξέφρασε την ετοιμότητα αλλά και τη θέλησή της για περεταίρω ενίσχυση και επέκταση του Προγράμματος.

ΚΥΠΕ