Η Επίτροπος Διοίκησης εξέτασε παράπονο που της υποβλήθηκε για διακρίσεις εις βάρος εκπαιδευτικού που είναι τοποθετημένη ως Διευθύνουσα στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) και επιθυμεί να τοποθετηθεί εκ νέου στην ίδια θέση και την σχολική χρονιά 2023-2024, πλην όμως δεν έχει συμπληρωμένα 15 χρόνια υπηρεσίας σε Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. 

Στην έκθεσή της η αρμόδια Επίτροπος αναφέρει ότι όσον αφορά στην ουσία του παραπόνου, το υπουργείο Παιδείας προέβαινε, μέχρι τώρα, στις αναγκαίες ενέργειες για την άρση των εμποδίων που παρακώλυαν την ισότιμη πρόσβαση των εκπαιδευτικών με αναπηρίες στην εργασία και την απασχόληση. Όταν, λόγω της φύσης της αναπηρίας, δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται και να εργάζονται στις σχολικές αίθουσες τα πρωινά, τους παραχωρούσε τις αναγκαίες εύλογες προσαρμογές, τοποθετώντας τους, εάν και οι ίδιοι το επιθυμούσαν και πληρούσαν τα αναγκαία κριτήρια επιλογής, ως Διευθύνοντες σε ΚΙΕ. 

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει, διασφαλιζόταν η ισότιμη μεταχείριση, σημειώνοντας όμως ότι στη φετινή επιστολή/ανακοίνωσή του, το Υπουργείο έχει διαφοροποιήσει το κριτήριο επιλογής, «αποστερώντας από τους/τις εκπαιδευτικούς με αναπηρία που είναι μεν τοποθετημένοι/ες ως Διευθύνοντες/ουσες σε ΚΙΕ πλην όμως δεν έχουν συμπληρωμένα 15 χρόνια υπηρεσίας, τη δυνατότητα διεκδίκησης εκ νέου της τοποθέτησης τους στην ίδια θέση και για την επόμενη σχολική χρονιά». 

Στην έκθεσή της η Επίτροπος προσθέτει ότι το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί με την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας επιπρόσθετο εμπόδιο στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία που δεν πληρούν το κριτήριο της δεκαπεντάχρονης πείρας  και παρακωλύει την απόλαυση του δικαιώματος τους για εργασία και απασχόληση, αίροντας έμμεσα για τη σχολική χρονιά 2023-2024, την εύλογη προσαρμογή που μέχρι σήμερα τους παραχωρείτο, εφόσον με την απουσία λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υφ. Πρόνοιας: «Άλματα βελτίωσης» στη ζωή ατόμων με αναπηρίες

«Επισημαίνεται, συναφώς, ότι η αρχή της καλής πίστης επιβάλλει στη διοίκηση να μην ενεργεί με τρόπο ασυνεπή ή αντιφατικό ή κακόπιστο ούτως ώστε να μην κλονίζεται η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς αυτή», αναφέρει.

Η Επίτροπος εισηγείται όπως το Υπουργείο εξακολουθήσει να τους παρέχει ως εύλογη προσαρμογή και υπό μορφή θετικής δράσης, τη δυνατότητα διεκδίκησης της εκ νέου τοποθέτησης τους ως Διευθύνοντες/ουσες σε ΚΙΕ τα άτομα με αναπηρία που έχουν συμπληρώσει δεκάχρονη υπηρεσία ως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επιβάλλεται δηλαδή, λέει η Επίτροπος, ως θετική δράση η εξαίρεση των εκπαιδευτικών με αναπηρία στο απαιτούμενο της δεκαπενταετίας που θα ισχύει για τους υπόλοιπους ώστε να αντισταθμιστεί η οποιαδήποτε ανισότητα ένεκα της αναπηρίας.

Αναφορικά με το παράπονο επισημαίνεται πως η παραπονούμενη το υπέβαλε στην Επίτροπο σχετικά με ελλιπή προσβασιμότητα του ΚΙΕ στο οποίο ήταν τοποθετημένη ως Διευθύνουσα στις αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και κατόπιν παρέμβασης του Γραφείου της Επιτρόπου το υπουργείο Παιδείας αναθεώρησε την απόφασή της και την τοποθέτησε σε άλλο ΚΙΕ που στεγάζεται σε προσβάσιμο κτήριο. Αναφέρεται ότι δεδομένου ότι η παραπονούμενη τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τοποθετημένη ως Διευθύνουσα σε ΚΙΕ και πληροί όλα τα κριτήρια για τη θέση, πλην όμως έχει 12,5 αντί 15 χρόνια υπηρεσία σε Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαφοροποίηση του κριτηρίου της υπηρεσίας να στρέφεται ειδικότερα κατά της ίδιας, ώστε να μην είναι σε θέση να διεκδικήσει την τοποθέτηση της ως Διευθύνουσα σε ΚΙΕ και  την επικείμενη σχολική χρονιά».